Selvom de første gæster allerede indtog campingpladsen i lørdags, så blev årets Roskilde Festival for alvor skudt i gang onsdag, da der blev åbnet for selve festivalpladsen, hvor årets store musikalske hovednavne de næste dage skal fyre op for festen på Dyrskuepladsen i Roskilde.
Dagen bød blandt andet på fællessang, spansk flamenco-fest og ét styks rørt pophåb.
Få alle de største højdepunkter fra onsdagen på Roskilde Festival her.
Ung popkomet rørt til tårer
Den amerikanske sangerinde Maggie Rogers var med til at åbne onsdagens musikalske festivalbal, da hun som et af dagens allerførste navne gik på scenen – endda før den ikoniske Orange Scene blev åbnet.
Det 25-årige folkpop-stjerneskud spillede i Avalon-teltet, hvor hun indtog scenen med en energi, som de færreste blandt publikum kunne matche, og leverede hits som 'Light On', 'Fallingwater' og gennembrudshittet 'Alaska'.
Publikum - hvor gennemsnitsalderen var tættere på 20 end 30 - forsøgte dog på bedste vis at holde trit med den amerikanske Duracell-kanin og kastede dansetrin, skrig og masser af kærlighed mod scenen – i sådan en grad, at en tydeligt rørt Maggie Rogers flere gange måtte takke publikum:
- Det her er den varmeste velkomst, vi har fået på nogen festival hele året, lød hyldesten fra en overvældet Rogers, der flere gange rystede på hovedet, som om hun ikke troede sine egne ører og øjne.
- Det her er helt utroligt. Tak, helt seriøst, tak! Det her er virkelig en dejlig måde at starte min weekend på, lød det fra scenen, mens taksigelserne kun fik publikum til at juble og klappe endnu højere.
Hør hittet 'Alaska' her, mens du læser videre:
Fællessang fik tårerne frem
- Hva' så, Roskildeeeee?
Sådan lød de allerførste ord, da Orange Scene åbnede onsdag eftermiddag. Ordene tilhørte musiker Frederik Thaae, selvom hans navn slet ikke står på dette års festivalplakat.
For selvom det officielt var den svenske rapper Silvana Imam, der havde æren af at åbne Orange Scene anno 2019, så startede musikken faktisk allerede klokken 17.35 - eller rettere: Fællessangen.
Det kan nemlig godt være, at de danske højskoler har Højskolesangbogen, men nu gør Danmarks største musikfestival dem snart kunsten efter. Roskilde Festival vil nemlig gerne definere sin helt egen Roskilde-sangbog, og derfor afholder man i år fællessang for sjette gang.
Det er dog første gang nogensinde, at arrangementet er blevet afholdt på Orange Scene.
Sangene, der blev sunget, var stykket sammen ud fra publikums ønsker og med et særligt fokus på danske sange. Og det veloplagte eftermiddagspublikum både svajede, dansede og klappede i takt, da Frederik Thaae og hans band diskede op med The Minds of 99's 'Ung kniv', Gasolins 'Kvinde min' og Pete Seeger-versionen af 'We Shall Overcome'.
Under det sidste nummer stod en ældre mand blandt publikum helt stille og tog ordene og musikken til sig; imens fangede solen pludselig en tåre, der stille løb ned ad hans kind.
Fællessang fortsætter de resterende dage på Roskilde Festival - de kommende dage dog fra Gloria-scenen.
Musiklegende indtog Orange Scene
Iført hvid, lang charmeklud om halsen og hvidprikket skjorte satte et af Roskildes absolut hovednavne, Bob Dylan, sig foran det sorte piano på Orange Scene onsdag aften.
Den 78-årige amerikaner, som er den eneste musiker, der har modtaget den prestigefyldte Nobelpris i litteratur, spillede blandt andet nummeret 'Make You Feel My Love', som Adele i 2008 fik stor succes med at genindspille.
Et af publikums favoritøjeblikke var, da 'his Bobness' spillede nummeret 'Like a Rolling Stone' – et nummer, som musikbladet Rolling Stone har kåret som verdens bedste sang nogensinde.
Lyt til Bob Dylans 'Like a Rolling Stone' her:
Selvom Bob Dylan har fået en pris for sit spil med ord, så var det dog en yderst lavmælt verdensstjerne, der besøgte Roskilde. Han spillede og sang sine numre og modtog til sidst publikums applaus ved at stille sig op og bukke, hvorefter han forlod scenen.
Spansk popdiva fyrede op under festen
Hvis vi siger Rosalía, genkender du måske ikke navnet med det samme.
Men hvis vi nævner sangen 'Con Altura' - som i skrivende stund er blevet streamet mere end 150 millioner gange på Spotify - så får piben måske en anden lyd.
Lyt til 'Con Altura', mens du læser videre:
Onsdag aften indtog den spanske sangerinde Roskildes Avalon-scene iført hofteholder, en kæmpestor rød pels og en stramt opbundet hestehale med lige dele fyrig flamenco-dans og basdunkende poprytmer.
Hver gang Rosalía bevægede sin krop i stramt koreograferede danstrin, jublede folk ivrigt, og når hun lagde op til, at publikum skulle klappe med, lød det med det samme, som om titusindvis af kastagnetter slog fyrigt mod hinanden.
Og publikum var da også mødt så talstærkt op til Rosalías koncert, at det kneb med at finde en god plads foran Avalon.
- Det er en ære at optræde for jer. Jeg kan ikke begribe, at jeg optræder til den samme festival som Bob Dylan og Cardi B. I skal vide, at det betyder alverden for mig at være her, lød det fra Rosalía undervejs i koncerten.
Og publikum gengældte Rosalías kærlighed. Faktisk i en sådan grad, at publikum sang taktfast med, selvom store dele af sangerindens numre blev sunget på spansk. I den time, som koncerten varede, følte man sig snarere hensat til et brandvarmt Barcelona - fremfor en festlig, men råkold Roskilde Festival.
'Bagedyst'-kending sprintede først til Orange Scene
Præcis klokken 17 onsdag åbnede selve festivalpladsen, hvor musikscenerne er, for de over 100.000 gæster.
Traditionen tro blev der lokket med en gigantisk flaske øl og en flaske bobler til den, der først nåede Orange Scene. Denne gang var det en gammel kending fra 'Den store bagedyst', der først ramte Orange; nemlig Kristoffer Bonde Pedersen. Han havde i dagens anledning skiftet kagerulle og dejskraber ud med et par blå løbesko.
- Mine venner nede i lejren talte i går om, at den, der kommer først ind på pladsen, får en præmie. Det var først, da jeg var nået et godt stykke op mod Orange Scene, at jeg selv troede på det, siger den nu 28-årige Kristoffer Bonde Pedersen.
Da han var med i 'Den store bagedyst', nåede han at være med i fem afsnit, inden han måtte forlade bageteltet. Men efter han har trænet atletik i over fire år, mener han selv, at hans chancer er større i løbesko end med bageudstyret.
- Det er sindssygt lækkert at vinde, men det er jo også lidt mere min hjemmebane, end kager var på det tidspunkt, hvor jeg var med i 'Den store bagedyst', siger han.