Publikum punkede ud i feminismens tegn: 'Pussy Riot er megaseje!'

De russiske aktivister i Pussy Riot slog et slag for den politiske aktivisme på Heartland Festival.

Medlemmer i den russiske gruppe Pussy Riot på scenen på Heartland Festival. (Foto: © Carsten Bundgaard, Scanpix)

Aggressionerne væltede ud over scenekanten, da den omdiskuterede aktivistgruppe Pussy Riot gjaldede deres politiske sange ud til det store fremmøde ved Highland Stage på Heartland Festival.

Lyt til Pussy Riots 'Putin Lights Up The Fires', mens du læser.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5b12bdcb6187a41b10e49ff2

Gruppen blev verdenskendt, da tre medlemmer i 2012 blev fængslet for at have afholdt en aktion i en kirke i Moskva.

Men på Heartland Festival var stemningen markant anderledes, og forrest til koncerten stod flere unge kvinder klar til at kaste deres solidaritet op til gruppen på scenen.

- De var SÅ megaseje! Det med, at det er så meget en performance. Det er ikke kun musikken men hele showet omkring, det er megasejt, lyder det fra 20-årige Matilde Brix, der stod i front med veninden Marie Budde, der også havde en oplevelse af de helt store.

Marie Budde og Matilde Brix stod helt i front ved Pussy Riots vilde koncert på Heartland Festival. (Foto: © Allan Hansen, DR)

- Det var så anderledes. Jeg har aldrig set noget som det der. Jeg ved slet ikke, hvordan man skal beskrive det, siger 19-årige Marie Budde, der også har overværet den talk, som Nadya Tolokonnikova, der er en af frontkvinderne i bandet, deltog i tidligere på festivalen.

De to veninder synes særligt, at den politiske kamp, som Pussy Riot kæmper, gjorde koncerten seværdig.

- Det fede er, at de er så politiske. Og de vilde optrædener er en god måde at sætte fokus på de politiske problemstillinger, siger Matilde Brix.

Man skal dog ikke regne med, at de to unge kvinder selv går ud og danner deres egen aktivistiske pigegruppe her efter koncertens afslutning.

- Jeg vil ikke sige, at jeg er 'inspireret', for jeg ville ikke selv gøre det. De har jo været i fængsel for det. Men jeg er opløftet, for det er vildt sejt, at de som russiske kvinder tør. Og særligt at de bare bliver ved, efter de har været i fængsel, siger Marie Budde.

'Publikum var lidt sløve'

Pussy Riot har tidligere ytret sig kritisk over for korruption i Rusland, Donald Trump i det amerikanske præsidentembede og uretfærdighed i retssystemet.

Og netop de kritiske røster, som gruppen ikke er bange for at lufte, er noget, der vækker genklang hos Clara Trier på 19, der også befandt sig oppe foran scenen under koncerten. Selvom hun havde håbet på mere energi.

- Det er jo ikke så meget en musikalsk oplevelse, som det er et teaterstykke. Og det tror jeg godt, folk ved. Men jeg er faktisk lidt skuffet over publikum. Men måske skyldtes det vejret, og at det er sidste dag. Folk var bare lidt sløve, siger Clara Trier.

Clara Trier var vild med Pussy Riots koncert, men efterlyste mere vildskab fra publikum. (Foto: © Allan Hansen, DR)

Efter hendes mening er det måske snarere det politiske projekt, Pussy Riot kommer med end den egentlige musik, som er værd at støtte op om:

- Nu kan jeg ikke generalisere. Men jeg vil sige, at man helt klart ikke kommer for musikken. Man kommer for energien, sjælen og det statement, de laver. Det er jeg ikke i tvivl om, siger hun og peger på, at hendes personlige højdepunkt ved koncerten da også var politisk ladet.

- Da de to dansere kom ud helt i starten og lavede prison exercise. Hun sagde 'Det her er en sang om at dyrke motion i et russisk fængsel', og det var ret sejt, at hun kunne distancere sig fra sin oplevelse med at have været i russisk fængsel. De lavede lidt sjov med det, når de så dansede komisk og på den måde gjorde grin med det. Og det synes jeg er ret fedt, siger hun.