Der har ikke været meget at klage over på årets Northside Festival, som lukkede og slukkede med danske Suspekt sent i går aftes.
Stjernerne har regnet ned over en stor del af koncerterne, mens der til gengæld ikke kom mange dryp fra himlen.
Når festivalen næste år kan fejre sit 10 års-jubilæum bliver det allersidste gang, at Ådalen lægger rammer til.
Mere grønt, flere aktiviteter og en mere sammenhængende festivalplads er noget af det, du kan forvente, hvis du har planer om at besøge Northside Festival i 2021.
- Det handler om at få lavet en mere sammenhængende og bedre opbygget plads, siger Northside Festivals talsmand, John Fogde, om udviklingen af det nye område, Eskelunden, som ikke ligger mere end cirka en kilometer fra Ådalen.
En plads med begrænsninger
Baggrunden for flytningen er, at der skal bygges boliger i Ådalen, hvor de ellers har været tilfredse med at afholde festival siden 2010.
Helt lavpraktisk regner festivalen også med, at Eskelunden kommer til at byde på bedre vvs-forhold og få indlagt strøm, så de ikke længere skal bruge dieselgeneratorer og kan komme nærmere målet om en 100 procent bæredygtig festival.
Mens Ådalen er cirkelformet og kuperet, så er Eskelunden mere kantet, grønnere, fladere og noget større.
Det giver blandt andet mulighed for flere 'oaser' og steder at hænge ud, fortæller John Fogde:
- Ådalen fungerer generelt godt for gæsterne i dag, men pladsen har også sine begrænsninger, og der giver den nye plads mere fleksible muligheder og områder, hvor man kan lave noget, som ikke er direkte relateret til musikprogrammet.
I 2019 har gæsterne blandt andet kunnet deltage i 'silent disco' og 'glimmer wrestling' i det store telt, som byder på festivalens såkaldte 'Sideshow'-program.
Flere lol'ede ting
Hyggelige steder at slå sig ned er noget af det, som de to festivalgæster Marie og Amalie Dolmer fra Aarhus godt kan lide ved Northside Festival i dag, og som de gerne vil have flere af på det nye område.
- Det lyder nice med flere oaser. Det er netop noget af det, vi efterspørger, siger Marie Dolmer.
- Også hvor man bare kan chille, uden at det nødvendigvis er ved madboderne, tilføjer Amalie Dolmer, som sætter pris på, at festivalen byder på andet end kun koncerter:
- Jeg mangler lidt lol'ede ting på sådan en grå dag som i dag. Vi stod faktisk lige og stenede lidt, og vidste ikke helt, hvad vi skulle finde på.
En af de perfekte festivaler
Kristian Morgen fra København kunne også godt tænke sig lidt flere aktiviteter.
- I dag har vi for eksempel holdt os inde i Aarhus, fordi vi ikke havde så mange koncerter, vi ville se, og så er det lidt billigere at spise inde i byen. Så det lyder godt, hvis der kommer flere ting at lave.
Den 24-årige københavner er ellers ganske godt tilfreds med festivalen, fortæller han:
- Jeg synes, Northside er en af de perfekte festivaler. De kommer hele vejen rundt. Her er altid rent, og de er gode til at se publikums behov.
- Jeg synes faktisk ikke, der er noget, de kan forbedre, så hvis de kan få konceptet herfra med til det nye sted, så skal jeg nok blive ved med at komme.
Mindre scener
At Northside Festival ikke har et campingområde som for eksempel på Roskilde Festival, gør også behovet for gode steder at hænge ud endnu vigtigere.
Det mener de to venner Frederik Midtgaard og Jens Hermann, der begge kommer fra Aarhus.
- Når vejret er lidt dårligt som i dag, smider man sig ikke på græsset. Man står meget op, og så bliver dagen lidt længere, siger Frederik Midtgaard.
Vennen Jens Hermann foreslår, at festivalen overvejer nogle mindre scener:
- I dag er det ikke altid kunstnerne kan fylde de store scener, når de spiller som dagen. Så står der er halvt publikum, og det er lidt synd. Nogle af kunstnerne kunne godt bruge en scene mere, der minder om 'Rød Scene', som lige nu er den eneste mindre scene.
Northsides nye profil
De helt konkrete planer for scener og hvor mange gæster, de vil lukke ind, har festivalledelsen ifølge John Fogde endnu ikke taget stilling til.
- Nu gælder det 2020. Og så må vi herefter kigge på, hvad der skal være Northsides nye profil. Hvor meget af det gamle, kan vi tage med og hvor meget skal være nyt? siger han.
Eskelunden skal ikke kun bruges til Northside Festival, understreger John Fogde.
Området bliver både en naturpark og permanent koncertplads, som Aarhus Kommune står for udviklingen af, og hvor festivalen med talsmandens ord 'er så heldige at få til huse'.
Northside Festival, som er kommercielt drevet og for nylig blev opkøbt af et stort britisk selskab, der er ejet af en amerikansk kapitalfond, bidrager ikke økonomisk til udviklingen af Eskelunden.
De knap 40 millioner kroner, som man regner med, at projektet kommer til at koste, har Aarhus Kommune stået for at finde.
Naturpark og koncertplads til 40 mio. kr.
Fredag eftermiddag på Northsides 'Blue Stage' modtog rådmand for Teknik & Miljø i Aarhus, Bünyamin Simsek (V), en check på 11 millioner kroner fra Salling-fondene til projekt.
Dermed er finansieringen på plads, og arbejdet kan gå i gang.
Aarhus Kommune regner med at sende lokalplan for Eskelunden i høring efter sommer, hvor der også vil blive foretaget arkæologiske prøvegravninger af området.
Den slags har det som bekendt med at skabe forsinkelse, men det bekymrer ikke festivalen, fortæller John Fogde:
Den slags har det som bekendt med at skabe forsinkelse, men det bekymrer ikke festivalen, fortæller John Fogde:
- Der ligger en god handlingsplan for udviklingsarbejdet, så vi har fuld tiltro, at fra 2021 bliver Eskelunden den nye hjemmebane for Northside Festival.
Northside 2010-19
- •
Nortside Festival startede i 2010 som en ensdagsfestival med plads til 5.000 mennesker.
- •
I 2011 udvidede de til to dage og 14.000 solgte billetter.
- •
I 2012 gik festivalen fra en til to scener og 18.000 gæster.
- •
I 2017 toppede festivalen med 40.000 gæster.
- •
I 2018 nedskalerede de til 35.000 af hensyn til områdets kapacitet, og det fastholdt de i 2019.