'Hun trækker bukserne ned og begynder at skide': Her er musikernes vildeste festivalminder

Det er ikke småting, de danske musikere har oplevet på festivaler gennem årene.

Jabs (tv.) og Adrian fra duoen FOOL var nogle af de kunstnere, der skulle have stået på festivalscenerne i år. Vi har spurgt dem og tre andre danske musikere om deres vildeste festivalminder - på godt og ondt. (Foto: © pressefoto, FOOL)

Det er ude på festivalpladserne, at vi dén ene gang om året kan slå os løs og glemme alt om hverdagen og de forpligtelser, der følger med.

Og om det er den danske sommerluft, lugten af festivaltoiletter, manglende søvn eller den bragende musik, der gør det, er ikke til at sige - men det er, som om vi på festivaler ofte havner i situationer, der sjældent udspiller sig på en helt almindelig dag derhjemme.

Derfor gemmer de fleste festivalgængere da nok også på en røverhistorie eller to.

Og der er en helt særlig gruppe mennesker, som har været på markant flere festivaler end os andre, og som derfor sandsynligvis har oplevet lidt af hvert – nemlig musikerne.

Vi har spurgt fire danske musikere om deres bedste, værste, sjoveste, mest rørende eller mest ulækre festivalminder.

1

Calby: Hvidløgsbrød og afføring

- Da jeg var omkring 20 år, var jeg på Roskilde, og jeg var kommet afsted uden telt, men lånte et lille énmandstelt af en af mine venner. Det var nærmest bare en sovepose med tag. Der lå jeg så som en mumie i en sarkofag, da der en nat kom et kæmpe regnvejr, fortæller soulmusikeren Calby, der har hittet stort med sangen 'Burnout'.

- Der var vand i teltet, og jeg og alle mine ting var helt gennemblødte. Det var virkelig skidt, men det var min første dag på festivalen, så jeg ville jo ikke hjem. I stedet forsøgte jeg at drikke smerten væk.

- Et døgn senere begyndte jeg at hoste og snotte. Jeg var blevet skidesyg og fik det dårligere og dårligere og burde jo være taget hjem, men jeg blev.

- På et tidspunkt fik jeg vaklende kæmpet mig gennem mudderet op til en madbod, hvor jeg købte mig et hvidløgsbrød. Så sad jeg der og fik endelig lidt mad i maven, da der kommer den her ret vilde punkertype og sætter sig lige foran mig.

- Hun trækker bukserne ned og begynder bare at skide midt på jorden, mens hun kigger mig i øjnene. Dér tænkte jeg: "Okay, nu skal jeg hjem".

Se Calby optræde med sin seneste single 'The Million Dollar Song' i 'Musiksommer på P3':

2

Alex Vargas: Stor overraskelse på lille scene

- Mit bedste festivalminde må gå til Roskilde i 2016, hvor jeg skulle spille på Gloria. Jeg har en tendens til at tænke: "Der kommer ikke nogen mennesker", og der er jo ingen garanti på en festival, for det kommer an på, hvem der ellers spiller på den tid, fortæller sanger, sangskriver og guitarist Alex Vargas.

- Jeg var rimelig ny på den danske musikscene på det tidspunkt, så det var ikke til at sige. Men de skrev efterfølgende i aviserne, at der stod 10.000 mennesker i kø for at komme ind til et sted med plads til 1.500.

- I det øjeblik gik det op for mig, at nu sker der fucking noget. Jeg gad godt spille på Gloria igen, for det er en fantastisk svedboks af en scene, siger musikeren, som to år senere fyldte Arena-scenen til randen på samme festival.

Se Alex Vargas optræde med hittet 'Inclosure' i 'Musiksommer på P3':

3

Alphabeat: Lort og lykke

- Første gang jeg skulle rigtigt på Roskilde Festival og sove der, var jeg nok 18 år. Jeg ankommer, og imens jeg er ved at finde min lejr, skal jeg lige tisse og glemmer, at jeg har min telefon i baglommen på mine shorts, indleder Stine Bramsen, frontkvinde i det genopståede Alphabeat, sin ultimative festivalanekdote.

- Den falder selvfølgelig ned i toilettet, og jeg kan jo stadig ikke finde min lejr. Så jeg vælger at samle telefonen op fra lokummet. Heldigvis lykkes det, og jeg vover at skylle telefonen, som er en god, gammel Nokia 3210. Så den overlever selvfølgelig.

- Den samme festival slutter så med, at jeg søndag morgen kommer op til min lejr, og så er mit telt rippet for telefon, pung og alt af værdi. Og så møder jeg et fremmed menneske, som låner mig 500 kroner til at tage med bussen hjem til Jylland. Det her menneske reddede totalt min røv.

- Det er alt, hvad festivaler er på én gang: Lort og lykke.

Se Alphabeat optræde med deres comeback-hit fra sidste år, 'Shadows', i 'Musiksommer på P3':

4

FOOL: Smukt mindearrangement efter tragisk ulykke

Producer og trommeslager i duoen FOOL, Jabs, kunne i år have fejret 20 års jubilæum på Roskilde Festival.

Og noget af det, han husker tydeligst fra sine år på festivalen – udover dengang han selv spillede for 18.000 mennesker på Countdown-scenen i 2018 sammen med Adrian, som udgør den anden halvdel af FOOL – er den skæbnesvangre Pearl Jam-koncert, hvor ni mennesker mistede livet for 20 år siden.

FOOL har et album på vej og medvirker i 'Musiksommer på P3' i næste uge. Lyt til deres seneste single 'Someone Said' her:

- Mit første år på Roskilde var, da ulykken skete under Pearl Jam-koncerten. Jeg stod helt oppe foran, og fire sekunder efter koncerten gik i gang, blev vi alle splittet fra hinanden, fortæller han.

- Jeg kom ret hurtigt ud, men nogle af mine venner blev skubbet længere og længere frem og endte lige ved siden af det sted, hvor folk væltede. Jeg kan huske, vi tog hjem bagefter, fordi alt var så mærkeligt.

- Men jeg valgte at tage derned den sidste dag og være med til mindearrangementet, som var ret smukt, og som jeg ikke ville være foruden. D-A-D spillede koncert, og der blev sendt fakler ned gennem publikum og ned til der, hvor mindestenen er.

- Der var en virkelig mærkelig, men smuk stemning. Det er det, Roskilde og festivaler kan. Man ser den bedste version af mennesker, fordi de i det her korte tidsrum er indstillet på fællesskabet. Der blev skabt en vild fællesskabsfølelse.