Dansk band hitter stort i udlandet - nu vil de også indtage Danmark

Lowly spiller på store udenlandske festivaler, men har med et nyt album også fået fat i danskerne.

(Foto: © Kasper Månsson, DR)

Der er sket meget, siden Lowly sidst stod på scenen i det nordsjællandske med bølgeskvulp, sandstrand og solnedgang over havet som kulisse.

Da det danske band for tre år siden sidst optrådte på festivalen Musik i Lejet, var det nemlig nærmest et særsyn, at de overhovedet spillede for deres danske fans.

Sådan er det ikke længere.

- I år har vi spillet en del flere danske koncerter, end det var tilfældet, sidst vi spillede på Musik i Lejet. Den sommer var vi mest på engelske festivaler. Vi har bare ramt Danmark hårdere i år, siger Nanna Schannong, som synger og spiller guitar i kvintetten Lowly.

For mens succesen i hjemlandet har ladet vente på sig, har Lowly hittet stort i udlandet. Musikken er blevet spillet i engelsk radio, bandet har optrådt på kæmpe britiske og irske festivaler som Latitude Festival og Electric Picnic, og der har også været store amerikanske koncerter.

Lowly optrådte torsdag aften på festivalen Musik i Lejet. - Det er en slags musikernes sommerferie at være på festival. Man kommer ud og får lidt af det liv ind, der er omkring en koncert, og man står ikke bare bagved i et mørkt rum på et eller andet venue, siger Steffen Lundtoft, som spiller trommer i bandet. (Foto: © Kasper Månsson, DR)

Men det giver måske også sig selv, at Danmark ikke har været førsteprioritet, når det først og fremmest er den udenlandske musikbranche, der får øjnene op for én.

Efter Lowly spillede på Spot Festival i 2015, blev bandet nemlig kontaktet af det engelske pladeselskab Bella Union, som medlemmerne kort efter skrev kontrakt med.

- Det har selvfølgelig været det engelske marked, vi har fokuseret på, fordi det er der, vores pladeselskab har base og det største netværk, og så var der hurtigere en god respons i England end i Danmark; så vi har rykket derhen, hvor der har været de bedste muligheder for os. Men den nye plade har åbnet for det danske publikum på en helt anden måde end den første, siger Nanna Schannong.

Debutpladen 'Heba' med numre som 'Deer Eyes' og 'Prepare the Lake' udkom i 2017, og tidligere i år fulgte Lowly så op med 'Hifalutin' – og herfra har især nummeret 'Baglaens' fået fat i dansk radio.

Hør 'Baglaens' her, mens du læser videre:

- Første plade blev spillet meget i engelsk radio, så derfor kom der rigtig mange mennesker til vores koncerter i England, men siden anden plade udkom, er vi blevet spillet en del på P6 og også på P3, og det gør en stor forskel, siger Thomas Lund, som spiller bas i Lowly.

- Det kan være en kæmpe udfordring ikke at have et dansk pladeselskab, der gør alt for at pushe musikken til Danmark. Vi har et pladeselskab, der går mere op i, hvad der sker i verden end i Danmark, fortsætter han.

Men med 'Hifalutin' er der altså for alvor kommet hul igennem til de danske fans og radiokanaler, og som Nanna Schannong siger:

- Vi har aldrig været så populære i Danmark, som vi er lige nu, og det er helt vildt dejligt.

Lowly har en oplevelse af, at de udenlandske fans i højere grad har brug for at tale med bandet efter en optræden, end de danske har. - Vi har talt om, at det er mindre højtideligt at spille i udlandet, for hvis det er et koncertvant publikum, får man i udlandet ofte en snak bagefter, i stedet for publikum bare står og beskuer artisten, siger Steffen Lundtoft, mens Soffie Viemoes (billedet) supplerer: - Især i England har vi oplevet, at publikum har rigtig meget at sige til vores musik og den oplevelse, de har med numrene. (Foto: © Kasper Månsson, DR)

Og det ses da også på Lowlys koncertkalender, at populariteten i Danmark er steget, for hen over sommeren optræder de på mange danske festivaler, hvilket startede ud med store koncerter på Heartland og Roskilde Festival.

To optrædener, der overraskede bandet meget positivt på grund af de mange fremmødte danske tilhængere.

Lyt til nummeret 'Stephen' her:

Efter bandets egen mening har det nye album altså ramt danskerne på en anden måde end det første, og medlemmerne mener da også selv, at der er kæmpe forskel på de to album.

- Der er mere luft i den nye plade rent kompositorisk, men også psykisk. Vi indspillede den første plade meget hurtigt, og det var en meget konstrueret ramme, vi skulle fylde ud. Sådan har vi ikke haft det med anden plade. Der ville vi bare gerne se, hvor sangene fulgte os hen, siger Soffie Viemoes, som synger og spiller keyboard, mens Nanna Schannong slutter:

- Der har været mere luft til hinanden og til at lege i kompositioner og indspilninger. Det er vores fejl og menneskelighed, der gør os sårbare, og det, synes jeg, er kommet med på den nye plade.

De fem medlemmer i Lowly mødte hinanden på Musikkonservatoriet i Aarhus og havde den første sang færdig efter kun en time, da de satte sig sammen for at skrive musik. Her er det Nanna Schannong på scenen under Musik i Lejet. (Foto: © Kasper Månsson, DR)