Sarah Skaalum var 15 år og på toppen af verden. Hver fredag fulgte over en million seere hende tæt i X Factor, mens hun sang sig hele vejen frem til sejren ved det store finaleshow i Parken.
Det er syv år siden nu – og man kan roligt sige, at der er sket meget siden. For eksempel har Sarah skiftet køn og navn til Noah. Sammen med konen Sika kæmper han at få børn, samtidig med at han forsøger at skabe sit eget navn. Langt væk fra X Factor og den nedtur, som fulgte efter.
Vi spoler tiden tilbage til månederne efter X Factor-finalen i 2011.
Kameraerne var slukket, og hverdagen var begyndt at melde sig. Sarah faldt ned i et sort hul og kunne ikke hive sig selv op igen. Hun gik ned med stress og blev indlagt på psykiatrisk afdeling med symptomer på skizofreni.
- Det ramte mig rigtig hårdt. Jeg tror, at man som 15-årig bliver forblændet af, at hele Danmark synes, at man er for nice. Så slukker lyset, og dem, man har brugt rigtig meget tid sammen med i et halvt år, de er væk. De har ikke noget med dig at gøre mere, siger Noah.
Følte sig som en taber
Det tog Sarah tre år at bygge sig selv nok op til igen at kunne gå ud i verden og deltage i sit eget liv. Men ude i virkeligheden kendte folk stadig Sarahs historie, og hun kunne ikke gøre noget så simpelt som at gå i Netto uden at føle, at nogen så dømmende på hende.
- I samfundet har jeg tit følt mig som den her taber. Jeg har følt antiklimaks generelt i mit liv efter X Factor, jeg var så ødelagt af at have været på toppen, hvor alle elskede mig, fortæller Noah.
- Det var virkelig et wake-up call for mig, at sådan skal det ikke være. Hvis jeg nogensinde skal lave musik igen, skal de kraftedeme være på mine præmisser. Der er ikke nogen, som skal fortælle mig, hvilken vej jeg skal vælge og hvordan.
Sarah var stadig teenager, da hun mødte kæresten Sika.
Et menneske, som viste sig at blive et vendepunkt på mere end én måde. Pludselig var der nogen, som udfordrede Sarahs opfattelse af sig selv, kradsede i overfladen og fik hende til at tænke over, om hun måske havde noget andet, som hun skulle arbejde med.
- Jeg har altid lidt vidst det. Jeg har altid ville have drengenes tøj på, altid ville gøre alt det, som samfundets kønsnormer siger, at drengene skal. Spillet fodbold, slået hul på knæet, klatret i træer. Sika tvang mig til at arbejde lidt med de tanker, som jeg havde haft længe, men havde gemt lidt væk. Der gik fem-seks år, før jeg virkelig blev klar over, hvad det indebar at føle sig mere som dreng. At det ikke bare handler om tøjstilen, siger Noah.
Noah Skaalum
For lidt over et år siden skiftede Sarah navn til Noah.
Efter samtalen hos lægen, gennemgik han seks-syv samtaler hos en psykolog. Noah var helt sikker på, at det var det eneste rigtige for ham at skifte køn, så han var hurtig til at slå alle psykologens tvivlsspørgsmål ned. For et lille halvt år siden begyndte Noah sin behandling med det mandlige kønshormon, testosteron.
- Nu går jeg bare og venter på, at det bliver december, hvor jeg skal ind og snakke videre med dem (på Sexologisk Klinik, red.) om hormoner. Man starter med at få en testosteron-gel, som man smører på kroppen. På videre sigt skal man tage en sprøjte hver tredje måned, fortæller Noah.
- Den helt store lettelse for mig har været at ånde ud. At nu ved alle det. Det er ikke så meget behandlingen, for selvfølgelig kan jeg få behandling. Man kan jo, hvad man vil, og hvis Danmark ikke ville hjælpe, havde der været mange andre muligheder. Så min lettelse har været familien. Nu kan jeg snakke om det og dele mine tanker.
Da Noah og Sika blev gift på Gladsaxe Rådhus tilbage i 2014, gjorde de det primært, så processen med at få børn ville blive nemmere rent juridisk. Men selvfølgelig er der ingen garantier for, at det lykkes. Indtil videre har Noah og Sika prøvet i tre-et-halvt år, foreløbigt uden held.
- Det er forsøg på forsøg og nederlag på nederlag. Min kone har samme tilgang som mig, at hvis man vil, så kan man. Og det er en dårlig måde at tænke på, når man står midt i det her, når man gang på gang får en lussing, siger Noah.
- Det er det, vi ønsker os allermest, og det er bare det, vi ikke kan få. Vi er ved at rive hovederne af hinanden, fordi hun har så mange hormoner i kroppen. Vi har haft nogle helt forfærdelige måneder, og så har vi én god måned, hvor hun får sin menstruation, og vi prøver igen. Så er lykken vendt, indtil man får et negativt svar.
'Slap nu fucking af'
Sika har startet YouTube-kanalen 'Helt almindelige ualmindelige forældre', hvor hun og Noah deler opture og nedture. For verden har brug for et modspil til fortællingerne om den nemme graviditet, mener de. Hvordan drømmen om at få børn også kan være benhård og føles uretfærdigt problemfyldt.
- Vi vil bare gerne vise, hvad vi går igennem, hvad vi tænker og føler. Jeg har haft måneder, hvor jeg har kigget på min kone og sagt, 'jeg kan ikke mere, vi skal stoppe nu.' For helvede, vi har råbt af hinanden mange gange, fordi man bliver så frustreret, siger Noah.
På YouTube-kanalen er det også vigtigt for Noah og Sika at vise omverden, at de lever et liv, som minder om mange andres.
- Det er fint, at jeg er transkønnet. Det er fint, at vi startede i et lesbisk forhold. Men vores liv er ligesom hr. og fru Danmarks. Vi prøver bare at få børn ligesom alle andre. Vi sidder også derhjemme og ser Vild med dans. Slap nu fucking af. Det er fint, at der er køn og fertilitetsbehandlinger, men i bund og grund lever vi nærmest allesammen det samme liv, siger Noah.
Noah synger ikke så meget for tiden. Stemmen er begyndt at blive dybere, og han kender den ikke så godt endnu. Til gengæld har han fundet et kald, som passer perfekt til en detaljeorienteret fyr med hænderne skruet rigtigt på: Han er ved at uddanne sig til møbelsnedker.
- Jeg vil gerne have et navn, som ikke er 'Sarah fra X Factor' eller 'Sarah som nu er blevet en mand'. Jeg vil have mit eget navn, som jeg selv har skabt for noget, som jeg selv synes, at jeg er pissedygtig til. Det kan godt være, det er højrøvet, men man kommer ingen steder i verden, hvis man ikke siger, 'det kan godt være, I ikke tror på det, men det gør jeg.' Jeg vil have et designerhjem, designet af mig, siger han.
Lige nu er det primære fokus på Sika, drømmen om børn og så uddannelsen. Men Noah er helt sikker på, at han kommer til at kaste sig over musikken igen.
- Hvornår det bliver, det ved jeg ikke, men det skal ske på et tidspunkt. Der er mange af mine venner, der har sagt, at jeg da bare kan være den syngende møbelsnedker, griner han.
Det uundgåelige
Syv år er gået, siden "X Factor-Sarah" løb med vindertitlen, og det er en reflekteret Noah, der husker tilbage på tiden som teenage-stjerne.
Hvad tænker du, når du ser billedet her?
- Det er jo et væld af mange følelser. Det er jo den direkte kilde til mit ego af selvsikkerhed og 'jeg kan det hele'. Men det er også tegn på, at jeg har været oppe, og at jeg skulle brydes ned for at finde ud af, hvad jeg ville. Havde jeg ikke været med dengang, var jeg nok blevet syg på et andet tidspunkt. Havde det været, når jeg får børn? Jeg tror egentlig bare, at det var det uundgåelige, som skete der, fordi jeg blev presset max.