'Det er larm. Det er useriøst. Det er ikke rigtig musik'.
Sådan lød det fra anmelderne i 80'erne og 90'erne, hvor det altså ikke var helt nemt at udgive hiphopmusik. Artisterne skulle nemlig kæmpe en hård kamp for at blive spillet i radioen og generelt at blive anerkendt.
Den nye musikgenre blev nemlig ikke rigtig taget seriøst, og selv om der blev solgt masser af hiphopplader både i Danmark og i resten af verden, var det bare aldrig godt nok eller fint nok, når kategorien var 'rap'.
Det mener Pelle Peter Jensen, som er vært på P3 og podcasten 'Den nye stil – historien om dansk rap' og står i spidsen for koncerten 'Den nye stil live', hvor man den 26. december hylder ældre dansk rap.
- Mit indtryk er, at redaktører på radiostationer og magasiner dengang har set på den her underlige, nye genre og tænkt, at det aldrig ville blive til noget, og at det var useriøst. Sådan var det også, da rock and roll kom frem, og det var jazz og klassisk musik, der dominerede. Alle nye genrer har en fase, hvor der er nogle, der ikke mener, at genren er rigtig musik, siger Pelle Peter Jensen.
Ældre hiphop bliver hyldet
Vi spoler frem til 2012, hvor den danske hiphopgruppe Malk de Koijn stod på Orange Scene på Roskilde Festival.
Hør nummeret 'Å åå mæio' med Malk de Koijn herunder, mens du læser videre:
De blev hyldet på festivalens største scene, men det var der ikke mange, der havde forudset tyve år tidligere.
Dengang skrev Information nemlig i en anmeldelse: 'Malk de Koijn bruger sproget som en uerfaren brandmand holder et stort strålerør. Pumper bullshit ud over alt og alle'.
Men festen ved Orange Scene i 2012 er ikke et enestående tilfælde, for der er nemlig en bølge af ældre hiphop, der nu bliver hyldet med koncerter, podcasts, serier og dokumentarer på diverse streamingtjenester og ikke mindst filmen 'Straight Outta Compton' fra 2015.
- Der skulle lige gå 20-30 år, og nu er der så folk, der kan se værdien i hiphopgenren og i de historier og budskaber, der fortjener at komme ud. Eksempelvis var N.W.A.'s budskab jo også 'black lives matter', men fordi det var rap og indeholdt gadens sprog, blev det slet ikke taget seriøst. Det er altså først i retrospekt, man har set værdien, for dengang i 80'erne og 90’erne var rap for provokerende, siger Pelle Peter Jensen og nævner mærkatet 'Parental Advisory: Explicit Lyrics', der blev sat på de fleste hiphopplader, fordi de indeholdt bandeord eller budskaber, man ikke mente var passende for børn og unges ører.
Danske rappere klarede sig godt i USA
Han mener især, at de danske rappere gennem tiden fortjener anerkendelse, for, som man kan høre i podcasten 'Den nye stil', har de gennem de sidste 30 år forsøgt at ændre den generelle holdning til rap – hvad det er, og hvad det ikke er – og genren er flere gange blevet genopfundet.
Og så har mange danske rappere altså klaret sig rigtig godt gennem tiden. Også i udlandet.
- De her unge mænd og kvinder kom fra et lillebitte land, og rigtig mange af dem fik mod alle odds lavet og indspillet musik uden et rigtigt studie eller udstyr, og pludselig endte nogle af dem i USA, hvor de arbejdede med de største stjerner. Det er jo sådan noget, der kun sker i film – og så i dansk rap, fortæller Pelle Peter Jensen og nævner danske hiphopnavne som Madness 4 Real og Soulshock som nogen, der klarede sig godt i USA.
Det er bare nogle af de historier, der nu kommer frem om den ældre hiphop, og når det gælder serier, podcasts eller dokumentarer, hvor de nu bliver hyldet, er der en helt klar fordel, når historierne skal fortælles.
- Det er en forholdsvis ny genre, så de fleste rappere er stadig i live og kan selv fortælle om dengang, de for eksempel opfandt et breakdance-trick. Det er en kæmpe gave for os, der gerne vil formidle deres historie, siger Pelle Peter Jensen.
Du kan høre de tre første sæsoner af podcasten 'Den nye stil – historien om dansk rap' her. Fjerde sæson, der handler om dansk hiphop op gennem 00’erne, har premiere den 10. december.