'Den perfekte undskyldning for at drikke sig fuld klokken 16': Derfor savner vi årets festivaler

Vi savner alle sommerens festivaler, men hvordan føles det for dem, der skulle have optrådt? Vi har spurgt seks danske musikere.

Alex Vargas (tv.) og Alphabeat savner blandt andet sammenholdet og det adrenalinkick, de får, når de optræder på festivaler. (Foto: © Mads Claus Rasmussen/Lorne Thomson, Ritzau Scanpix/Getty Images)

Kolde øl, magiske musikoplevelser, fællesskab, morgenfester, solskoldninger og mudder.

Festivalerne har det hele, og for mange danskere plejer de at være en fast del af sommeren.

Det er her, man får nye, uforglemmelige oplevelser med vennerne, hører sine yndlingskunstnere og måske endda opdager nogle, man ikke kendte i forvejen.

Og så er det - for manges vedkommende - også her, man glemmer alt om hverdagens stress, jag, forventninger og krav og fester igennem, til al energi er brugt op.

Noget af det, der adskiller festivalerne fra blot at være en fest på en mark, er musikken. Mange danske musikere holder sig fuldt beskæftigede og tjener en stor del af deres årsløn på festivalscenerne over sommeren.

Det må de altså undvære i år, men udover dét, hvad bliver så sværest for dem at undvære denne sommer?

Det har vi spurgt en række af de danske musikere, der skulle have udfyldt musikprogrammet på festivalerne i år, om.

Frihed og flugt fra hverdagen

Forestil dig en smuk solopgang efter en lang og vild nat med masser af fest og musik. Du er sammen med dine bedste venner, og I deler den sidste, halvsmadrede cigaret fra en krøllet pakke, mens I ser solen stå op.

I er alle sammen ved at falde om af træthed, men I skal bare lige nå en sidste drink.

- Det bliver aldrig kedeligt. Det er altid magisk, mener rapperen Nicholas Westwood Kidd, eller bare Kidd, som er kommet på Roskilde Festival som gæst, siden han var 13 år gammel.

Efter at han selv har gjort karriere som musiker, er festivalerne for ham også en oplagt mulighed for at se sine musikerkolleger optræde og hilse på dem.

- Man kommer endelig rundt og ser dem, man ikke ser i løbet af året, spille på festivalerne. Det er nærmest den eneste tid på året, hvor man kan nå det. Det er en mulighed for at sige hej til hinanden.

Spørger man sanger og sangskriver Sofie Daugaard Andersen, som er kvinden bag kunstnernavnet Dopha, kommer man ikke uden om musikken.

Hun debuterede sidste år og skulle selv have spillet på blandt andet Roskilde Festival og Musik i Lejet for første gang. Men hun er selv glad for at se andre optræde.

- Jeg finder rigtig meget inspiration i at gå til koncerter og høre livemusik. Så står du dér blandt publikum og kigger op på en eller anden stjerne på scenen og tænker: "Hm, hvad ville jeg selv have gjort, hvis jeg stod dér?" Det er meget inspirerende, fortæller hun og fortsætter:

- Når du er på festival, går du ind i en form for boble, hvor du føler dig fri. Du får den dér følelse af fællesskab, alle ens venner er omkring én, og man skal kun koncentrere sig om at hygge sig og have det sjovt. Og så er festival den perfekte undskyldning for at drikke sig fuld klokken 16.

Fik du ikke hørt Dophas optræden i radioprogrammet 'Musiksommer på P3'? Se hende fremføre en coverversion af MØ-hittet 'Blur' her:

Det er soultalentet Calby - med det borgerlige navn Mik Thybo - helt enig i. Og han har tænkt over, om vi mon kommer til at kunne mærke, at folk ikke får mulighed for at få en pause fra hverdagen og gå amok på sommerens festivaler i år.

- Halvdelen af en festival handler om musikken, og den anden halvdel handler om at flippe ud. Det, tror jeg, mange mennesker har brug for. Det bliver spændende at se, hvad det gør ved samfundet, at så mange mennesker ikke får den uges aflad og flugt fra hverdagen, som de plejer, siger han.

- Jeg tror, det kommer til at gå amok til efteråret, når vi forhåbentlig kan spille større koncerter igen.

Soulmusikeren Calby hitter stort med nummeret 'Burnout', som er blevet hørt næsten fem millioner gange på Spotify. (Foto: © pressefoto)

Eufori og fællesskabsfølelse

Festivaler er også et ideelt sted at møde nye bekendtskaber. Der opstår nemlig ofte en magisk fællesskabsfølelse, og den gør, at der sker noget helt særligt mellem mennesker på en festival. Det er, som om vi bliver bedre til at møde fremmede.

Det mener 21-årige Mekdes, som skulle have spillet på blandt andet Roskilde Festival, Northside og Smukfest denne sommer. Hun har udgivet en række singler siden 2018, men i år skulle have været hendes første rigtige festivalsæson – på scenerne, vel at mærke.

- Jeg kommer til at savne den åbenhed og menneskekontakt, der er på en festival. Det der med, at man bare snakker med alle og har det grineren. Man ser nogen og tænker: "Hej, du ser nice ud, lad os da snakke sammen". Det sker altså ikke, når du bare går ned ad Nørrebrogade, siger sangeren og sangskriveren.

Og fællesskabsfølelsen plejer da også at kunne mærkes på scenen, når man spiller festivaljobs. Det mener det erfarne liveband Alphabeat, som over årene har turneret landet - og især festivalscenerne - tynde, og som skulle have spillet hele 25 festivalkoncerter denne sommer.

- Vi savner den der følelse af at komme ud et sted, hvor folk har paraderne nede og overgiver sig. Det er jo bare så fedt som optrædende artist. Hvor folk til daglig bare tonser rundt og prøver at få det hele til at fungere, så slapper de bare af på festivaler, lyder det fra en af bandets frontpersoner, Anders Stig Gehrt-Bendixen.

Han suppleres af bandets anden forsanger, Stine Bramsen:

- Adrenalinkicket kombineret med eufori. Det er dét, sommerfestivalerne er. Det er måske kun lige studenterne, der får lov at opleve dén eufori denne sommer.

Alphabeat gjorde comeback og udgav album sidste år. I 2020 skulle de have spillet 25 festivalkoncerter. (Foto: © STEFAN STEINN)

Selvom man ikke er den store festivalgænger selv, så kan man godt mærke, at festivalkoncerter er noget helt specielt, når man står på scenen. Det mener sangeren og sangskriveren Alex Vargas, som er i fuld gang med at arbejde på ny musik, så han igen kan komme ud at spille, når det er tilladt.

Han har ikke selv været på mange festivaler som gæst, men han er vild med at spille på dem. Alex Vargas skulle have startet op med et nyt liveband, men det har de måttet udskyde.

- Jeg savner alle festivalerne og stemningen omkring det. Jeg elsker det hele, lige fra man ankommer til at åbne den første øl efter showet til fejringen og råben og skrigen og snakken om, hvad man kan gøre anderledes næste gang, siger han.

- Der er et sammenhold og en ånd derude, som jeg glæder mig til at møde igen.

Alex Vargas gæstede radioprogrammet 'Musiksommer på P3' mandag. Se ham optræde med sit hit 'Inclosure':