The Minds of 99. Katinka. Marie Key. Magtens Korridorer.
Det er blot nogle af de navne, der har præget og stadig præger den danske musikscene, og som har vundet KarriereKanonen - et talentudviklingsforløb og en konkurrence for nye musikalske talenter.
Og det er altså disse kunstneres fodspor, deltagerne i KarriereKanonen 2019 har mulighed for at gå i.
12 nye navne er blevet udvalgt ud af hele 1706 håbefulde kunstnere, der har uploadet musik til KarriereKanonen i løbet af det seneste år.
Kunstnere, som over de næste par måneder skal coaches i blandt andet sceneoptræden, kommunikation og sangskrivning, inden de skal optræde på årets SPOT Festival i Aarhus for både danske og internationale branchefolk og publikum.
Den endelige finale finder sted på Smukfest i august.
Årets 12 kunstnere byder på alt fra dansabel pop, hårdtslående hiphop og elektroniske produktioner til følsom lyrik og stærke stemmer.
Lær dem at kende, lyt, og find dine favoritter her i artiklen.
Angående Mig
Bag kunstnernavnet Angående Mig gemmer der sig den 21-årige singer-songwriter Laura Lilholt Andersen. Hun begyndte at skrive tekster i en tidlig alder, og skriverierne blev med tiden til sange.
Angående Mig leverer musikalsk historiefortælling og sange med noget på hjerte. For Laura Lilholt Andersen er det nemlig vigtigt, at kunstnere har noget at sige.
Den hæse vokal og de dansksprogede tekster leder tankerne hen på kunstnere som Marie Key og Katinka, men i virkeligheden er Laura Lilholt Andersen mest af alt inspireret af hiphop i form af blandt andre L.O.C. og Benal – og ikke mindst den nordjyske sanger Allan Olsen.
Statisk
Statisk er dansksproget popmusik anno 2019 ifølge duoens unge bagmænd, Mathias Ranch Skov og August Kulmann Halle.
Med lige dele melankoli og energi skaber de fængende hooks og dansable rytmer i deres skarpt skårede produktioner.
De begyndte begge at lave musik, da de var helt små, og forenede kræfterne i Statisk i 2017. Det resulterede i, at de begge droppede ud af gymnasiet for at satse på musikken.
GIMI
26-årige Mërgim Krasniqi laver musik under navnet GIMI og drømmer om at nå ud til så mange som muligt med sin musik og blive en stemme for queer-samfundet (fællesbetegnelse for køns- og seksuelle minoriteter, der ikke er heteroseksuelle eller kønsbinære) rundt om i verden.
Hans forældre flygtede fra Kosovo til Danmark året inden, han blev født, og siden har han slået sig ned i København. Han begyndte at skrive sine egne sange, da han var 15, for at få et udløb for alle sine følelser.
Musikken er elektropoppet med fløjlsblød vokal og flabede tekster, som er nemme at få på hjernen.
GIMI vil med musikken sætte fokus på de store udfordringer, LBGTQ+-personer lever med i lande, hvor det ikke er acceptabelt at have en anden tilgang til køn og seksualitet end den dominerende.
Frida Diamant
Råt, storladent, drømmende – og med klare referencer til 70'ernes og 90'ernes rockscene.
Sådan lyder den 24-årige sanger og sangskriver Frida Diamants sange. Hun går ikke særligt efter at blive en dygtig musiker. Hun øver sig nemlig i at blive historiefortæller.
Musikken blev vigtig for hende i en tidlig alder, og da hun flyttede til København, sang hun på Christiania.
Teksterne er på dansk og handler om smerte og at miste. Da hun selv mistede sin far, holdt hun op med at skrive sange og dulmede i stedet smerten med alkohol og røg. Men hun fandt tilbage til musikken og gør en dyd ud af at kunne være 100 procent sig selv i den.
MindreEnd3
Manden bag MindreEnd3 startede med at spille musik i et grungeband, da han var 11.
Senere tog Peter K. Nørgaard affære og indrettede et hjemmestudie, hvor han lavede elektronisk musik, og startede på en bachelor i lyddesign.
Han har skrevet og produceret for og turneret som guitarist med popduoen Moses: "Andreas".
Peter K. Nørgaard startede soloprojektet MindreEnd3 i 2015 og har allerede flere udgivelser i bagkataloget. Fælles for udgivelserne er hans skarpe produktioner og en eksperimenterende tilgang til det danske sprog og genrer.
PATINA
De tre trommeslagere, Gregers Møller Jensen, Mads Skov Hansen og Søren Bastrup Bojsen, mødte hinanden på en musikskole i Svendborg, hvor de spillede i et latinamerikansk inspireret marimbaorkester.
Orkestret gik i opløsning, og de tre musikerspirer voksede fra musikskolen. Til gengæld opstod PATINA af asken, og kærligheden til musikken var ikke blevet mindre.
Svendborg-trioen udgav den første single i efteråret 2018. De spiller dansksproget indie-pop med referencer til 80'erne og poetiske tekster om kærlighed.
Aisle
Aisle byder velkommen i sit farverige, kantede popunivers – med stort P. Musikken er dansabel, og lyrikken er lige til at synge med på.
Sana Thoft-Nielsen, som står bag Aisle, er vokset op i en lille by på Sjælland uden musik tæt inde på livet. I stedet udfoldede hun sig inden for andre kreative discipliner som tegning, syning og formning.
Det udviklede sig senere til en uimodståelig trang til at skabe musik, som spirede, efter hun blev introduceret for blandt andet sangskrivning på et efterskoleophold.
Aisle lader sig inspirere af alt fra lyden af en hårtørrer til at høre sit eget hjerte slå.
ELYSS
ELYSS er lyden af tunge beats, catchy R&B og masser af melankoli.
Emilie Lykke Skov på 22, som står bag kunstnernavnet, drømmer om at inspirere andre unge med sin musik og give dem tro og håb – ligesom musik altid har givet hende det.
Hun kommer oprindeligt fra Sønderborg og flyttede til København efter et højskoleophold i 2017. På højskolen blev hun introduceret for sangskrivning, som siden er blevet en form for terapi for hende.
Hun skriver, synger og producerer og står blandt andet bag en fængende kærlighedsballade, som handler om at springe ud og acceptere sig selv og sin seksualitet, selvom det kan være svært.
Høker
Høker er resultatet af to vokalisters og en producers forskellige forestillinger om, hvordan musik skal lyde.
Emil Jelbo skriver tekster med rødder i hiphoppen og new wave, Gustav Bejder har en baggrund som singer-songwriter, og Simon Guttermann laver produktioner, som er inspireret af mainstream pop og moderne hiphop.
Tilsammen kombinerer de tre unge københavnere både jazzede beats, skæve vokaler, guitar-riffs og trap-inspirerede rytmer.
UNDERTEKST
Det er fire unge aarhusianere, Arthur, Marius, Tobias og Bertil, på 17 og 18 år, der står bag bandet UNDERTEKST.
De mødtes på en musikefterskole i 2017, hvor de sammen eksperimenterede med musikken. Senere har de kastet sig over genrer som pop, hiphop, rock og jazz og spillet en række koncerter.
Teksterne er danske og handler om kærlighed.
Philip Pors Jepsen
- En producer, der blev træt af at lave beats uden vokal.
Sådan beskriver 19-årige Philip Pors Jepsen fra Nyborg sig selv som kunstner.
Han begyndte at spille guitar i folkeskolens 9. klasse, og efterfølgende kastede han sig over at producere beats. Han eksperimenterer med alt fra rendyrket pop til ukulele-melodier med trap-beats.
Philip Pors Jepsen er et soloprojekt med stort S; han skriver, synger, rapper og mikser al musikken selv.
Turi
Turið Christiansen har sunget, siden hun var lille. Hun er oprindeligt fra Færøerne og flyttede til Danmark med sin familie som seks-årig.
Da hun var 15, købte hun eget studieudstyr og begyndte at lave musik. Det var det mørke og melankolske, hun var draget af, og som fik skabertrangen frem i hende.
Og sådan forholder det sig stadig for den i dag 23-årige musikerspire. Musikken er personlig, mørk R&B med Turið Christiansens stærke, dragende vokal i centrum.