Danske musikere i oprør: Kan kvinder ikke lave god musik?

Det musikalske kvindekollektiv Hun Solo kæmper for mere fokus på kvindelige musikere.

Nabiha (tv.) og Pernille Rosendahl er blandt de artister, der har optrådt til Hun Solos koncerter. Nana Jacobi (i midten) er én af projektets tre stiftere.

- Vi arbejder jo i virkeligheden for en verden, hvor der ikke er brug for os. Men så længe de kvindelige artister får så lidt synlighed, og musikbranchen fungerer, som den gør, så bliver vi ved.

Ordene kommer fra sangerinde og musiker Nana Jacobi.

Hun er én af stifterne bag det musikalske kvindekollektiv Hun Solo, der siden 2015 har arbejdet med at sætte særligt fokus på danske, kvindelige musikere og sangere – blandt andet gennem en række koncerter med forskellige kvindelige artister på scenen.

Målet med Hun Solo er at kaste spotlight på de mange dygtige, kvindelige musikere, der i dag ikke får den opmærksomhed og anerkendelse, de fortjener, forklarer Nana Jacobi.

- Vi har valgt at skabe en platform, hvor vi sætter fokus på kvindelige musikere, fordi vi oplever, at der er brug for det. At der faktisk er noget her, som samfundet mangler, og som vi som kunstnere kan være med til at bidrage med, siger hun.

Kvinder er underrepræsenteret i musikbranchen

Nana Jacobi mener ikke, at kvindelige musikere er stærkt nok repræsenteret i det danske musiklandskab og ønsker at gøre op med den mandelige dominans i de musikalske rækker.

Hun peger blandt andet på de danske musikfestivalers mangel på kvindelige kunstnere på plakaten som et eksempel på den underrepræsentation, kvindelige artister oplever herhjemme.

- Man hører tit fra musikbookere, at de ikke går op i køn, men op i kvalitet, når de booker navne til festivaler. Men det argument har jeg svært ved at forstå. For siger man så dermed, at kvinder ikke kan lave kvalitet?

- Vi kunne sagtens få øje på en hel masse seje kvinder, der lavede masser af kvalitet-musik. Så vi fik lyst til at skabe en platform, hvor vi kunne vise dem frem og sige 'Se her, se her. De er altså lige her', siger hun.

På stort set alle af sommerens danske musikfestivaler udgjorde kvinderne et fåtal blandt artisterne på scenen. Samtidig udgør mænd generelt en markant andel af den danske musikbranche, viser blandt andet denne rapport fra 2012.

De tre stiftere af Hun Solo er fra venstre Nana Jacobi, Anya Mathilde Poulsen og Kirstine Stubbe Teglbjærg (Foto: © Hun Solo)

Har optrådt i Roskilde og Islamabad

Oprindeligt startede Hun Solo ud som én enkelt koncert på Roskilde Musikbibliotek i foråret 2016 og var egentlig tænkt som en engangsforestilling, men kvinderne bag valgte at fortsætte projektet, fordi de kunne mærke, at det gemte på mere.

- Vi havde en nysgerrighed efter at udforske og opleve nogle af alle de sindssygt seje kvindelige musikere, der findes derude, som gør deres ting, og som gør det godt, forklarer Nana Jacobi.

Siden er det blevet til en lang række koncerter, hvor mere end 50 forskellige kvindelige kunstnere har stået på scenen.

Projektet har siden bragt Hun Solo-kollektivet til nogle af landets største musikfestivaler som Roskilde Festival og Smukfest – og sågar hele vejen til Pakistan.

I foråret blev Hun Solo nemlig inviteret til Pakistan af den danske ambassade i landet, hvor de sammen med sangerinderne Mendoza og Ida Wenøe blandt andet optrådte i hovedstaden Islamabad og var gæster i et stort morgen-talkshow.

- Vi var rimelig nervøse for, hvordan et land som Pakistan ville tage imod sådan et kvinde-projekt, men alle vores fordomme og forestillinger blev gjort til skamme. Det var en helt vild oplevelse, og vi fik en enormt positiv modtagelse. Det er nok en af de oplevelser, man aldrig kommer til at glemme, siger Nana Jacobi.

Under deres besøg i Pakistan var Hun Solo gæster hos pakistansk morgen-tv. (Foto: © Hun Solo)

Piger skal ikke føle sig forkerte

Her to år efter Hun Solos første koncert har kvinderne bag kastet sig ud i et nyt projekt og stiftet deres eget pladesleskab, Hun Solo Records.

Det første udspil fra selskabet er Nana Jacobis egen single 'Pige', der netop er blevet udgivet. Ifølge sangerinden er nummeret en 'opsang' - i ordets bedste og mest bogstavelige forstand – til de mange unge piger og kvinder, der går og tvivler på sig selv.

Lyt til 'Pige' her.

- Der er så mange piger, der føler sig forkerte og ikke føler, de passer ind i en eller anden stereotyp om den perfekte pige. Jeg vil gerne hylde diversiteten og forskelligheden og sige, at ingen skal føle sig forkerte. Uanset hvem fanden du er, så er det cool og helt i orden. Stå ved det, dyrk det og vær glad for det, siger hun.

Målet med Hun Solo Records er først og fremmest at hjælpe og understøtte endnu flere kvindelige musikere, men Nana Jacobi afviser ikke, at selskabet engang vil udvide repertoiret til også at favne mandelige musikere.

- I første omgang har vi fokus på projekter båret af kvinder, men hvis der kommer et band med mænd og banker på døren, så må vi jo tage stilling til det, siger hun.

I anledningen af FNs internationale pigedag afholder Hun Solo torsdag den 11. oktober en koncert på spillestedet Vega i København. Her kan du på scenen opleve sangerinderne Nabiha, Dicte, Pernille Smith-Sivertsen, Kirstine Stubbe Teglbjærg og Nana Jacobi.