Du skal nok ikke pakke teltet og soveposen endnu.
MEN der er heller ikke nogen grund til at opgive håbet om at stå foran Orange Scene eller Bøgescenen i Skanderborg og nippe til en fadøl, mens Megan Thee Stallion og Jada trykker den af.
I hvert fald er både Smukfest og Dansk Live, der er brancheorganisationen for de danske festivaler, optimistiske.
Det er især udviklingen af vacciner mod coronavirus, der giver førstnævnte håb.
- Mængden af vacciner er alt andet lige meget større, end den var for blot et par uger siden, så jeg synes, at det tegner positivt lige nu, siger Søren Eskildsen, der er talsmand for Smukfest.
Meldingen kommer, efter dr.dk har fortalt, at Sundheds- og Ældreministeriet arbejder på et covid-19-vaccinepas, der forventes klar i starten af dette år.
Passet kan fremvises som et bevis for, at man er blevet vaccineret mod covid-19 og er i første omgang tiltænkt danskere, der rejser til andre lande. Men vaccinepasset kan også bruges af festivaler.
- Ja, helt sikkert. Det er et meget vigtigt element for os og vores målsætning om at afholde en sikker festival med et lavt smittetryk, siger Søren Eskildsen.
- Så det er en glædelig nyhed, men et vaccinepas kan ikke stå alene. Vi skal have andre ting i spil, siger han og nævner blandt andet lyntest.
Vaccinepas som et krav?
I Dansk Live forventer man, at flere festivaler kan bruge et vaccinepas til at sikre, at gæsterne ikke slæber corona med til festen.
Men sekretariatschef Esben Marcher håber, at passet kan komme til at indeholde flere oplysninger.
- Så kan gæsterne dokumentere, at de enten har haft virussen, er vaccineret eller er testet negative, inden de kommer ind, siger han.
- Man kunne måske forestille sig, at vaccinepasset bliver udvidet til et coronapas, hvor der også er info om test og antistoffer, supplerer Søren Eskildsen fra Smukfest.
Kan man forestille sig, at et vaccine- eller coronapas bliver et krav fra jeres side, før man kan komme ind til festivalen?
- Det er ikke et krav, vi kommer til at stille. Det er ikke os, der bestemmer, om vi kan afholde en festival eller ej. Det er op til myndighederne, siger Søren Eskildsen.
Esben Marcher håber ikke, at det bliver et krav.
- Først og fremmest skal alle de her ting foregå i samarbejde med sundhedsmyndighederne, men vi tror ikke, det bliver et krav, at man er vaccineret. Det er bare en af måderne at bevise, at man ikke skaber smitte.
Ingen skal ekskluderes
De store danske festivaler er sammen med Dansk Live, en række interesseorganisationer og forskere fra Aarhus og Københavns Universitet igang med at undersøge, hvordan man kan afholde festivalerne uden at risikere smittespredning.
Et større projekt, der ifølge Berlingske forventes at løbe op i 19 millioner kroner.
Et af fokusområderne for Dansk Live er, hvordan man undgår at ekskludere gæster, som ikke er vaccineret, og som ikke kan fremvise et coronapas, hvis sådan et kommer i brug.
Og det kan man blandt andet undgå ved at teste gæsterne, inden de kommer ind på festivalens område, mener Esben Marcher.
- Vi foreslår, at man bruger det offentlige testsystem til det. Det er ikke realistisk, at festivalerne selv skal teste alle gæster. For så kan man ikke lave andet. Det er i det offentlige testsystem, det skal ske.
Hos Smukfest ser man også en lyntest som et godt supplement til vaccine- og coronapas.
- Vi vil gerne have alle gæster med, og her kan en hurtig test være en mulighed, siger Søren Eskildsen, der dog godt mener, at Smukfest selv kan stå for den del.
- Vi har erfaring med at afholde arrangementer med store menneskemængder. Det er det, vi arbejder med.
'Man kan drive meget med håb'
Tilbage i september 2020 offentliggjorde Smukfest en række nye navne til dette års festival og har hele tiden holdt fast i, at man arbejder målrettet på at afholde en festival, trods de nuværende coronarestriktioner med blandt andet et forsamlingsforbud på fem personer.
- Man kan drive meget med håb, og jeg ser det også som en del af vores opgave at være med til at holde modet oppe hos folk i forhold til, hvad man kan se frem til, når der er kommet mere styr på corona. Dog er det afgørende, at vi bliver en del af løsningen for at kunne bevare håbet for kulturen og fællesskabet generelt, siger Søren Eskildsen.
Også Roskilde Festival, der kom med en række nye navne i december, arbejder ud fra en målsætning om, at Danmarks største festival bliver til noget.
Men der skal mere styr på corona-situationen, understreger Roskilde Festivals direktør, Signe Lobdrup, over for Ekstra Bladet, der har spurgt til chancerne for at afholde festivalen, efter den mere smitsomme corona-mutation kaldet B117 er kommet til fra Storbritannien.
- Vi bevarer den forsigtige optimisme og følger samtidig med i udviklingen. En afholdelse af Roskilde Festival afhænger selvfølgelig af de øvrige omstændigheder i samfundet til sommer, og det er en forudsætning, at smittetrykket er faldet, siger Signe Lobdrup til avisen.
Dr.dk ville gerne selv have talt med Roskilde Festival for at spørge, om et vaccine- eller coronapas betyder noget i forhold til muligheden for at afholde en festival, men festivalen har ikke haft mulighed for at stille op til interview. Meldingen fra presseafdelingen er, at Roskilde Festival læner sig op af udmeldingen fra Dansk Live.
Samme melding kommer fra festivalarrangøren Down the Drain, der står bag Northside og Tinderbox.
90.000 foran Orange Scene om seks måneder?
I Dansk Live bevarer man optimismen og troen på, at festivalerne kan blive til noget, selv om vaccineprogrammet kun så småt er ved at blive rullet ud. Og selv om festivalgæster ikke umiddelbart står særligt langt fremme i vaccinekøen.
Er det ikke lidt naivt at tro, at festivalerne kører til sommer, når det kun er plejehjemsbeboerne, der er blevet vaccineret?
- Det synes jeg egentlig ikke. Men det kræver et skift i mindsettet og mod og vilje fra politisk side, hvis det skal lade sig gøre, siger Esben Marcher.
Kan du se for dig, at der kan samles 90.000 mennesker foran Orange Scene om cirka seks måneder?
- Det kommer an på vaccinen, og hvor hurtigt den kommer ud. Hvis der er vaccineret nok, og resten er testet inden festivalen, så synes jeg ikke, det er urealistisk.
Alle voksne kan være vaccineret i sensommeren
Lige nu er to vacciner godkendt til brug i Danmark.
En fra Pfizer/Biontech og en fra Moderna, og den første er igang med at blive skudt ind i danske kroppe.
Derudover forventes en tredje vaccine fra firmaet Astra Zeneca at blive godkendt i slutningen af januar.
Hvis de alle tre kommer i spil, så vil det ifølge Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, være muligt at have hele den voksne befolkning vaccineret hen mod slutningen af sommeren.
- Hvis flere bliver godkendt, ja så ser det jo endnu bedre ud. Men det forudsætter, at vaccinerne bliver godkendt, og at de leverer, det de skal, sagde Thomas Senderovtiz til dr.dk for fire dage siden.
Danmark har indgået seks forhåndsindkøbsaftaler med vaccineproducenter.