Livet i 20'erne er ofte omtalt som den "sjoveste tid i dit liv".
Ingen kommer efter dig, hvis du vågner med tømmermænd en tilfældig hverdag, fordi du lige fik en øl for meget med studiekammeraterne dagen forinden.
Og der er ingen, der forhindrer dig i at vågne en dag og revurdere din livsplan for at nå til den konklusion, at du egentligt bare ønsker at tage på ferie med dine venner lige nu og her.
Du er mere eller mindre fri til at definere dit eget liv, og hvad du vil.
Men desværre varer 20'erne ikke for evigt. Der kommer et tidspunkt, hvor voksenlivet for alvor banker på døren, og det kan have konsekvenser for ens vante hverdag, har den 29-årige musiker Jacob Aksglæde Petersen, der laver musik under kunstnernavnet Aksglæde, erfaret.
- Når du nærmer dig 30'erne, tvinger livet dig til at sætte nogle tanker i gang. Du begynder at skulle være rigtig voksen og træffe vigtige beslutninger, der har konsekvenser for dit liv, siger han.
De tanker har plantet sig i Jacob Aksglædes hoved. Med årene er han i større grad begyndt at reflektere over sit liv og over, hvilken musiker han gerne vil være.
Og det er netop derfor, han først nu er klar med debutalbummet 'Ting ændrer sig', selvom han ellers har udgivet musik siden 2016.
- Tiden har nok først være inde til et debutalbum nu. Jeg har virkelig kunnet mærke, at der har været et passende tema, der handler om at gå fra den uforpligtende ungdom til et liv i de voksnes rækker, og det er jeg klar til at dele på et helt album, fortæller han.
Lyt til 'Jeg er ikke nogen mand' her, mens du læser videre:
Relationerne står på spil
Men at klæde sig selv på til 30'erne og give endeligt slip på ungdommen har alligevel ikke altid vist sig at være nemt for Aksglæde. Han har nemlig oplevet, hvordan det kan medføre en følelse af ensomhed, der særligt er kommet til udtryk i relationerne til venner og familie.
- Der sker noget med forholdet til de mennesker, jeg har omkring mig. Mine forældre er ikke længere en slags halvguder, der aldrig kan gøre noget forkert, som sangen 'Halvgud' blandt andet handler om, siger Aksglæde og fortsætter:
- Mine venners liv ændrer sig også. Når man ser deres karrierer bevæge sig, og hvordan de stifter familie, kan man godt føle sig ensom. Man går fra at være holdspiller til at gå solo og stå på egne ben, hvor man bliver nødt til at give afkald på en forventning om at se dem hele tiden.
Og når vennernes liv ændrer sig, er det ikke kun sine relationer, Aksglæde tager op til revurdering, det er også sin egen karriere, fortæller han.
- Når deres karrierer forandrer sig hele tiden, begynder man da også at tænke på, om man selv når sine mål. Tiden presser jo en. Jeg har jo også en drøm om blandt andet at stå på Orange Scene en dag, og spørgsmålet er, om jeg nogensinde når alle mine mål.
Men selvom der følger mange svære tanker og beslutninger med at blive ældre og se sit liv og sine omgivelser ændre sig, bærer det også mange gode ting med sig, har Aksglæde lært.
Nu har han nemlig efterhånden fundet en ro i at blive "voksen", og det har givet ham mere selvtillid og ændret hans tilgang til musikken, fortæller han.
- Hvor jeg før var usikker på, hvem jeg skulle være som musiker og ikke turde at lave en sang færdig af frygt for, hvordan publikum måske ville reagere, så er der i stedet fokus på mig selv og mine tanker nu. Og det er jo virkelig en fed følelse.
Du kan lytte til Aksglædes 'Ting ændrer sig' her:
Musikbranchen handler for meget om at please andre
Aksglæde indrømmer gerne, at det har taget ham mange år at nå til en erkendelse af, at han skal stole mere på sine egne evner.
Derfor vil han gerne slå et slag for, at der er flere, der begynder at tænke på den måde.
Han mener nemlig, at kollegaer i musikbranchen har en tendens til at lave det, som lytteren vil have, frem for at stole på sig selv og sine egne evner, fortæller han.
- Lige nu synes jeg, at folk i branchen pleaser alt for meget. Jeg synes, der er mange, der lader sig påvirke af musikalske "modetendenser" og laver musik efter, hvad der er populært. Men i virkeligheden bør mine kollegaer turde stole på, at lytterne gerne vil høre det, som de har lyst til at udgive.
- Det er farligt, hvis man som artist udgiver noget, kun fordi en speciel lyd er oppe i tiden, for så bliver du umoderne, lige så snart moden skifter igen. Moden skifter altid, men det gør din kerne ikke.
Du kan lytte til 'Midt i en skål' lige her, imens du læser videre:
Selvom Aksglæde er blevet klogere på sig selv med alderen, forstår han udmærket godt, at det kan være nemt at se sig blind på at skulle lave et hit eller noget, man går ud fra, at publikum kan lide.
Og hvis man skal pege på en synder til den tendens, skal man særligt vende blikket mod de sociale medier. De er nemlig med til at skabe en kultur, hvor man konstant sammenligner sig selv med andre, mener han.
- Den her branche er virkelig styret af konkurrence, og det kommer særligt til udtryk på de sociale medier, hvor folk tror, det gælder om at råbe højest og ellers sammenligne sig med andre. Før i tiden lod jeg mig selv påvirke af andre musikeres opslag, og det påvirkede mit humør og mit arbejde.
I dag har Aksglæde valgt at slette alle andre musikere fra sin egen profil, men det betyder ikke, at han ikke respekterer og værdsætter kollegaernes arbejde. Det er simpelthen en måde, hvorpå han kan gardere sig mod ufrivilligt at sammenligne sig med dem.
- Jeg har arbejdet med det her i rigtig lang tid, og med alderen har jeg lært mig selv, at det, som andre har, ikke påvirker mit eget game. Det er kun det, jeg selv har indflydelse på, der kan rykke mig frem, fortæller han og tilføjer:
- Musikken skal komme indefra, og så skal det nok være relevant for lytteren. Det er ikke nødvendigvis den, der råber højest, der får succes. Det er den, der siger dét, lytteren kan relatere til. I hvert fald på denne lange bane.