Forestil dig at miste evnen til at lave det, du brænder for. Og forestil dig så, at du straks efter at være kommet ovenpå igen får en slem hjernerystelse.
Og når du endelig kan se lyset for enden af tunnelen, - ja, du har måske gættet det - rammer corona.
Det var, hvad der skete for den danske rapper Kesi, da han først i en periode mistede stemmen i 2018 og derefter fik hjernerystelse i 2019. Og det har givet anledning til tusindvis af frustrerende tanker og ærgrelse, fordi han pludselig ikke længere kunne arbejde på højtryk.
Men modgangen har også været en øjenåbner for den 27-årige hitkonge, som efter at have gennemført sidste års festivalsæson med hjernerystelse bekendtgjorde, at han ville tage en pause og finde ud af, hvad der så skulle ske.
- Det var ret tungt, og jeg fik at vide til behandlinger, at mit nervesystem nok har været påvirket af en masse stress. Jeg havde det forfærdeligt. Når jeg kom hjem efter at have spillet, lå jeg bare i et mørkt lokale og sov. Jeg vidste ikke, hvad udsigterne var. Jeg havde brugt en masse energi på at bygge det hele op, og så ramlede alting bare, fortæller Kesi om hjernerystelsen og tiden op til pausen.
En pause, som ser ud til at være slut nu. I fredags landede albummet 'BO4L' nemlig på streamingtjenesterne. Det er det første album fra Kesi i fem år, som derimellem har udgivet en lang række singler og en ep.
- Gamet er ændret, så det handler om at udgive single på single. Og det har været virkelig fedt og er gået godt, men på et tidspunkt ville jeg gerne gøre den kreative proces mere spændende for mig selv ved at gøre noget andet, fortæller rapperen om beslutningen om at udgive et helstøbt album, der er blevet til i samarbejde med produceren Hennedub.
Hør Kesi spille hittet 'Tilbage', som er at finde på det nye album, i 'Musiksommer på P3':
Holdt pause fra deadlines
Ifølge Kesi har pausen været tiltrængt. Ikke kun på grund af sine helbredsmæssige problemer, men lige så meget for at minde sig selv om, hvorfor han gik i gang med at lave musik for ti år siden.
Man bliver nemlig hurtigt revet med af alle forventningerne og kravene, der følger med at lave populær musik, som nogen skal tjene penge på.
- Når du når til et vist niveau, så bliver det en forretning. Man skal forholde sig til Spotifys og pladeselskabets deadlines, og de er jo virksomheder, der skal tjene penge på én. Man ender hurtigt med at komme ind i en maskine, og koordineringsarbejdet gør, at der ikke er så frie tøjler. Da jeg startede, var der ikke nogen deadlines. Så jeg tog en pause for at finde tilbage til, hvorfor jeg egentlig synes, det er sjovt at lave musik, fortæller han og fortsætter:
- Musik bliver hurtigt sådan noget samlebåndsarbejde, så det var fedt at have noget tid, hvor vi bare kunne gøre det, vi havde lyst til, uden at kæmpe med deadlines og tænke over, hvornår det skulle ud. Tanken var, at nu skulle vi lave en masse numre, og hvis vi kunne lide dem, ville vi lave et album.
Kesi og Hennedub gik i gang med at lave nye sange i slutningen af sidste år, hvor de besluttede at give sig god tid til at se, hvad processen endte ud i. Og ifølge Kesi var det tydeligt at mærke på stemningen i studiet.
Det føltes nyt for ham ikke at skulle tænke på, hvor længe de arbejdede på hvert nummer. De lavede det bare og stoppede ikke, før de var tilfredse.
På pladen er der både blevet plads til personlige sange, nogle om kærlighed og det, de fleste nok kender Kesi bedst for: Festlige bangers.
'Man skal huske at slappe af'
På 'BO4L' har Kesi desuden teamet op med sine gamle kammerater fra B.O.C.-kollektivet bestående af blandt andre Gilli og Benny Jamz, som gjorde deres entré sammen med Kesi på den danske musikscene for ti år siden.
Og albummet er da også en form for opsummering af alt det, Kesi har lavet og opnået siden begyndelsen.
- Der er gået ti år, og man har udviklet sig og arbejdet hen mod, hvem man vil være. Og det her er kulminationen på alt, hvad jeg har lavet indtil nu, siger Nørrebro-rapperen, som gennem tiden har hittet med blandt andet 'Ku godt', 'Søvnløs', 'Følelsen' og 'Su casa'.
- Vi har haft en proces, hvor vi har skullet se tilbage på de sidste ti år. Jeg har jo bare været i det og har hele tiden jagtet drømmen, sat mig nye mål og stræbet efter at opnå noget nyt. Og i den jagt på at opnå nye mål har man svært ved at nyde de delmål, man opnår. Jagten er sjovere end fangsten. Men nu har jeg haft tid til at se tilbage og være stolt af alt det, der er sket, siger han.
Og det, lagt sammen med den lange periode præget af stemmeproblemer og hjernerystelse, hvor han for alvor blev konfronteret med det pres, han har arbejdet under, har han i den grad lært noget af.
Succesen er nemlig intet værd, hvis man har det ad helvede til, mener Kesi.
- Der er ikke noget vigtigere end dit helbred. Det er fucking fedt at opnå en masse ting, men kun hvis du har det fedt imens. Hvis der er for meget pres på, og det hele går for hurtigt, må du sætte tempoet ned, så du kan nyde der, hvor du er, siger han og fortsætter:
- Jeg er hård mod mig selv og sætter mig nogle mål. Jeg siger til mig selv, at jeg skal blive bedre og ikke stoppe. Men nogle gange er det godt at stoppe op, tage en pause og kigge rundt og sige: "Ej, hvor er her lækkert lige her". Man skal huske at slappe af. Jeg har lært at trække vejret og kigge lidt rundt og chille.