ABBA slår vild rekord: 'Det er sindssygt imponerende!'

'ABBA Gold' rammer som det første album nogensinde 1.000 uger på albumhitlisten i Storbritannien.

For første gang i hitlistehistorien rammer et album nu sin tusinde uge på den britiske albumhitliste. Det er intet mindre end den svenske popbasker 'ABBA Gold', der står for den præstation. Her ses bandet i 1974. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Et tusinde uger. Eller lidt over 19 år.

Så længe har ABBA's opsamlingsalbum 'ABBA Gold' ligget på Storbritanniens albumhitliste, hvilket er første gang nogensinde, at et album opnår den bedrift.

- Ikke dårligt for fire gamle nisser, har bandmedlemmet Benny Andersson udtalt, mens kollegaen Björn Ulvaeus har udbrudt "Fantastisk!", ifølge officialcharts.com.

Og det kan der være noget om. Men det er ikke den eneste store bedrift, som hitalbummet kan prale af.

Albummet, der blev udgivet i 1992, er også det andet mest solgte album i Storbritannien nogensinde og er med 5,61 millioner solgte eksemplarer kun overgået af britiske Queens opsamlingsalbum fra 1981, 'Queen: Greatest Hits'.

I 1974 vandt gruppen Eurovision med monsterhittet 'Waterloo'. Det år blev musikkonkurrencen i øvrigt afholdt i Brighton i Storbritannien, hvor de nu altså kan fejre den flotte milepæl. Her ses de under de svenske kvalifikationer til Eurovision. (Foto: © TT News Agency, Ritzau Scanpix)

Men hvad er det, der gør popbaskeren fra vores svenske naboer så jävla god, at den 29 år efter sin udgivelse stadig er populær? Og er der en særlig grund til, at det lige er briterne, der formår at holde popgryden i kog?

For ser man på albumhitlisterne fra hjemlandet, har 'ABBA Gold' "kun" ligget på den svenske hitliste i 208 uger, hvilket trods alt svarer til fire år, mens den herhjemme lister sig op på små 40 uger på hitlisten. Alligevel har den indkasseret syv gange platin herhjemme, hvilket dengang svarede til mere end 560.000 solgte eksemplarer.

Spørger man radiovært på P4 og ABBA-fan Nicolai Molbech, er deres hitlistebedrift "sindssygt imponerede". Men ikke overraskende.

For selvom bandet havde sin debut i de rockede 1970'erne, hvor popmusik var noget, man så ned på, så kunne særligt Benny Andersson og Björn Ulvaeus noget helt særligt:

- ABBA havde evnen til at skrive popsange, der var mere elegante end de fleste andre. Og de lød som noget, man ikke havde hørt før.

- Så selvom de var en del af poppuljen, så stod de for sig selv, fortæller radioværten, der som barn selv stod foran pladebutikken en time før åbningstid for at være den første, der fik fingrene i det nyeste album med ABBA.

Hjælpen fra Downunder

Det er jo alt sammen fint nok.

Men hvordan kan et popband fra 1970'erne udgive et opsamlingsalbum i 1992 – mere end ti år efter deres sidste studiealbum – og endda formå at fastholde sit greb på albumhitlisten i samlet set 19 år efterfølgende, spørger du måske.

Svaret på det spørgsmål finder man blandt andet på den anden side af jorden. I Australien, for at være helt præcis.

For i 1970'erne var Australien ikke bare med til at skabe så stor opmærksomhed omkring bandet, at de australske fans blev afgørende for, hvilke numre der udkom som singler i Storbritannien.

Anni-Frid Lyngstad (til venstre) og Agnetha Fältskog poserer med en kænguru på deres Australien-turné i 1976. (Foto: © HANS FRIDLUND, (c) Ritzau Scanpix)

De var også med til at puste liv i den svenske gruppe igen i 1990'erne med premiererne på det, der blev filmklassikerne 'Muriel's Wedding' og 'Ørkendronningen Priscilla'.

- Dér starter hele molevitten igen, som Nicolai Molbech formulerer det.

Kombinerer man hypen fra den anden side af jorden med lidt forretningsmæssig snilde, så har man opskriften på en hitlistesucces, der nu strækker sig over knap tre årtier:

- Det er 'ABBA Gold', der skaber det ABBA, vi kender i dag, slår Nicolai Molbech fast.

For opsamlingsalbummet var bare startskuddet på en ny tur i manegen for efterhånden aldrende hits som 'Waterloo', 'Dancing Queen' og 'Thank You for the Music'.

For i forlængelse af 'ABBA Gold' kom der både et ABBA-museum i Stockholm, og der blevet lavet 'Mamma Mia'-musicalen, der siden er blevet til to stjernespækkede film.

Ny musik på vej

Det sidste studiealbum fra gruppen, 'The Visitors', udkom i 1981 – og i 1982 var det sidste gang, man kunne opleve ABBA optræde sammen live. Men bandet meldte dog aldrig officielt ud, at de var gået i opløsning.

Det tætteste, man kommer på den udmelding, var i 1979, da bandmedlemmerne Björn Ulvaeus og Agnetha Fältskog offentliggjorde, at de skulle skilles – og i 1981, da de to andre i bandet, Anni-Frid "Frida" Lyngstad og Benny Andersson, også gik fra hinanden.

Men det ville ikke gå ud over bandet, lovede de dengang fans verden over.

Men så blev der stille. Indtil 2018, hvor gruppen offentliggjorde, at de havde været i studiet igen, og at de nye sange ville kunne opleves på den kommende 2019-tour, som var planlagt som en digital tour med avatars frem for de fires bandmedlemmer i kød og blod. 'ABBAtars', hedder touren.

- Benny Andersson og Björn Ulvaeus er blevet nogle af Skandinaviens største sangskrivere. Det er på skuldrene af dem, at alle nuværende popsangskrivere står, mener Nicolai Molbech. Her ses de to ABBA-mænd tilbage i 2018 til verdenspremieren på 'Mamma Mia! Here We Go Again' i London. (Foto: © Anthony Harvey, (c) Ritzau Scanpix)

Touren blev udskudt – og så ramte pandemien og udskød alle planer yderligere.

For nyligt har Björn Ulvaeus så bekræftet, at 2021 bliver året, hvor man endelig vil kunne opleve ny musik fra ABBA.

- Der vil komme ny musik i år, det er helt sikkert. Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt det vil ske. For det kommer til at ske, udtalte han til The Herald Sun i maj.

Den Oscar-vindende skuespiller Meryl Streep har medvirket i hele to 'Mamma Mia'-film, der bygger på musikuniverset i ABBAs bagkatalog. Den seneste film fra 2018, 'Mamma Mia! Here We Go Again', havde desuden Cher, Amanda Seyfried og Pierce Brosnan på rollelisten. (Foto: © Anthony Harvey/Shutterstock, (c) Ritzau Scanpix)

Om den nye musik vil kunne leve op til de kendte klassikere, er af gode grunde svært at sige noget om.

Men de mange hits, som 'ABBA Gold' indeholder, kan vi omvendt godt forholde os til. Og mon albummet kan klare to årtier mere på hitlisten?

- Hvis folkene bag bliver ved med at tage det ligeså alvorligt som i de sidste knap 30 år, så ja. For sangene er klassikere, siger Nicolai Molbech.

Han tilføjer desuden en "lidt tarvelig sammenligning" for at sætte streg under, hvor store sangene er:

- Det er ligesom Disney-klassikere: Nye generationer vil både elske og hade sangene. De vil altid flyde igennem sprækkerne, og de er svære at komme udenom.