24-årige Sebastian blev mobbet af kollegerne: 'Jeg måtte overnatte på psykiatrisk'

Nu har Joyce-forsangeren droppet tømrerfaget og helliget sig musikken.

(Foto: © Gonzales Photo / Joe Miller, Scanpix)

For Sebastian Wegener, der er frontmand og forsanger i rockbandet Joyce, var det et kulturchok at starte i tømrerlære.

Han var droppet ud af gymnasiet, havde været et smut forbi Musikalsk Grundkursus og levet af caféjobs i nogle år. Nu skulle der ske noget, tænkte han, så han kom i lære som tømrer i efteråret 2017.

I starten var tømrersvendene søde og imødekommende over for ham, og Sebastian Wegener så op til dem. Men pludselig kunne de vende på en tallerken og være meget grove i tonen.

For eksempel da han kom tilbage efter en sommerferie. I feriens løb havde Sebastian Wegener fået en kæreste, og han mødte stolt op på byggepladsen, hvor han begejstret fortalte kollegerne nyheden.

Men tømrersvendene var ikke specielt glade på Sebastian Wegeners vegne.

- De sagde, at jeg var en ådselsæder ligesom en ål. At jeg tog alle døde skrog. De vidste ikke engang, hvem hun var, så jeg ved ikke, hvor det kom fra. Men jeg tror bare godt, de kunne lide at mobbe mig lidt. Og ligesom sige: "Du er ikke en skid. Din kæreste er grim, og alle dem, du har været sammen med, er nogle døde fisk".

Fra den dag hed Joyce-forsangeren ikke længere "Sebastian" på arbejdspladsen - han blev udelukkende kaldt "Ålen".

Sebastian Wegener forsøgte at tilpasse sig jargonen. At få hårdere hud og spille med på de grove jokes.

- Jeg er fandeme en følsom og måske letpåvirkelig fyr. Jeg har det med at gå meget op i, om andre kan lide mig. Og jeg tager ikke let på tingene. Jeg har det med at overtænke, siger Sebastian Wegener. (Foto: © Zuhal Kocan)

- Jeg tog den hårde tone ind i hele min måde at tænke på. Når jeg var på arbejdet, fik jeg sådan en: "Jeg har kraftedeme ret, og hvis ikke I synes det, så fuck jer"-attitude. Jeg havde paraderne oppe.

Sebastian Wegener følte sig alene i verden. På arbejdspladsen følte han ikke, at han kunne være sig selv. Og hans venner, der holdt sabbatår eller studerede på universitetet, kunne ikke relatere til det arbejdsmiljø, han befandt sig i.

- Jeg følte mig spaltet i to. Jeg var mig selv, og så var jeg ham den hårde håndværker. Stille og roligt stoppede jeg med at snakke med mine gamle venner. Jeg følte mig på én gang ensom og aggressiv over det, siger den nu 24-årige Sebastian Wegener.

På det tidspunkt havde han ingen anelse om, hvor dramatisk hans tid som tømrer senere ville ende.

Sebastian Wegener skrev sangen 'Formskifter' i slutningen af hans lærlingetid i foråret 2019. Cirka samtidig stiftede han bandet Joyce, og nu har gruppen udgivet nummeret, der er inspireret af Sebastian Wegeners tid som tømrerlærling.

Lyt til 'Formskifter':

Gider ikke poleret lyd

Det føles naturligt for Sebastian at kaste sig over musikken som frontmand i Joyce. For hvor han samlede tømrerfaget op i mangel på bedre, har musikken altid været hans hjerteblod.

I folkeskolen spillede Sebastian Wegener garagerock, og grungebandet Nirvana var blandt hans helt store idoler.

Med tiden bevægede han sig væk fra den rå musik og begyndte i stedet at producere hiphop og elektronisk musik, der havde en mere poppet og velproduceret lyd.

Men en sensommeraften fik han en åbenbaring. Han var på bar med en ven, da han pludselig kunne mærke det: Han skulle tilbage til rødderne – til de umiddelbare og upolerede sange, han var fascineret af som helt ung.

Så han samlede en gruppe af venner, han havde mødt på henholdsvis efterskole, gymnasium og på Musikalsk Grundkursus. Og så dannede de Joyce.

Egentlig startede Joyce som et hyggeband, hvor Sebastian Wegener og kompagni ville mødes i ny og næ og spille for sjov. Men der opstod en god energi imellem dem, og lige pludselig havde de skrevet et radiohit. (Foto: © JOE MILLER, Joe Miller)

- Vi var alle sammen så trætte af det der med, at man lavede et nummer, hvorefter man finpudsede det i et halvt år, fordi alt skulle være perfekt og gå op i en højere enhed, før man turde vise det til nogen. Vi tænkte: "Lad os nu skrive nogle fede sange og så bare udgive dem uden at tænke så meget over det", siger Sebastian Wegener.

Det var tilsyneladende en god strategi for Joyce, der i januar blev 'P3's Uundgåelige' med radiohittet 'Djævlen'.

Det var også den upolerede lyd, der sejrede på nummeret 'Formskifter'. Egentlig havde bandet prøvet at få det indspillet professionelt i et studie på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

- Men vi kunne ligesom bare aldrig få den samme energi som på demoversionen. Så det endte faktisk med, at det var demoversionen, vi sendte til mix og fik udgivet, siger Sebastian Wegener.

I dag er Joyce-forsangeren helt ude af tømrerfaget og kan hellige sig musikken. Efter en voldsom episode følte han ikke længere, at han havde noget valg.

Overnatning på psykiatrisk

- Det hele endte ekstremt dramatisk, siger Sebastian Wegener om sin tid som tømrerlærling.

En dag var tømrersvendene taget tidligt hjem fra arbejde – uden at chefen vidste noget om det.

Så da selv samme chef kiggede uanmeldt forbi byggepladsen senere den dag, var Sebastian Wegener den eneste på stedet.

- Mesteren spurgte, hvor de andre var. Jeg sagde, at det anede jeg ikke.

- Dagen efter vendte de mig alle sammen ryggen. De følte, at jeg havde stukket en kniv i ryggen på dem. De var iskolde over for mig, siger Sebastian Wegener.

Til sidst fik han det så dårligt med at være på arbejdet, at han meldte sig syg. Der gik en uge, hvor svendene og mesteren forsøgte at ringe til Sebastian Wegener flere gange om dagen.

- Jeg begyndte at få angst. Jeg følte, at jeg så dem overalt. Det var rimelig intenst, siger Sebastian Wegener.

I dag arbejder Sebastian Wegener i et kulturhus på Frederiksberg. Og så drømmer han om, at han kan komme til at leve helt og holdent af musikken. (Foto: © Zuhal Kocan, Zuhal Kocan)

I juni 2019 blev det for meget for Sebastian Wegener. Han bad sin far om at ringe til tømrermesteren og forklare, at Sebastian ikke ville komme tilbage, fordi han havde det psykisk dårligt.

- Det var en meget ufin og lidt kujonagtig exit. Men jeg kunne simpelthen ikke overskue den konfrontation. Det var sgu ikke særlig sjovt.

- Det endte så med, at jeg fik et kæmpe angstanfald og var ude til en enkelt overnatning på psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital, siger Sebastian Wegener.

Knuste festivaldrømme og en plade på standby

Sebastian Wegener er stadig ikke helt færdig med at bearbejde de oplevelser, han fik som tømrerlærling. Men det går bedre. Og en festivalsommer, hvor Joyce virkelig så ud til at få luft under vingerne, lysnede i horisonten. Bandet var booket til blandt andet Roskilde Festival, Smukfest og Musik i Lejet.

- Men det er alt sammen aflyst nu. Det var sgu noget af en mavepuster for os alle sammen, siger Sebastian Wegener.

Men festivalerne er ikke det eneste, coronakrisen har sat en stopper for. Joyce har også en færdigindspillet debutplade med ni numre liggende, trykt på vinyl og hele molevitten, som de har valgt at udskyde, til de igen kan komme ud at spille.

Mange af numrene på pladen har Sebastian Wegener skrevet, mens han havde det allerværst på lærepladsen.

- Den handler meget om at føle sig lille og misforstået. Den er meget "os mod verden"-agtig. Og så er det et tema om at være et ungt menneske i 20'erne, som ikke ved, hvem man er endnu, og hvor man skal hen. Skrevet både hjerteskærende, men også humoristisk. Det er i hvert fald det, vi har prøvet på.

- Og så er det en hurtig plade. Med hurtige numre og høj energi, siger Sebastian Wegener.

Lyt til gennembrudshittet 'Djævlen', der blev 'P3's Uundgåelige':

Men midt i aflysninger og uvished prøver bandet at få det bedste ud af situationen. Sebastian Wegener og to af de andre bandmedlemmer er taget i sommerhus for at skrive ny musik.

- Vi hygger bare, fisker og laver musik. Og ser, om vi kan vende situationen til noget fedt.

Joyce fotograferet backstage inden en koncert på Spillestedet Stengade i november 2019. (Foto: © Zuhal Kocan, Zuhal Kocan)