Unge, der sugardater, er bange for at blive fordømt af os andre. Og så ringer de til Julie

- Jeg ville ønske, at den her stigmatisering ikke fandtes, siger Julie Jochims Engelbrechtsen fra RedenUng.

(Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Sidste år oprettede jeg en profil på SugarDaters. Til at starte med var det virkelig sjovt, og jeg skulle nærmest ikke gøre noget for at få gaver og så videre. Det var virkelig fedt. Men nu er det bare, som om jeg kun gør det, fordi jeg skal. Jeg har ikke lyst, men kan bare ikke stoppe.

Ovenstående er fra en samtale på RedenUngs rådgivning.

Her kan alle unge, der sugardater – altså giver intime ydelser for ting eller penge – søge hjælp, hvis de mærker, de har problemer med det, de laver. Hvis taskerne eller de fine middage, der ser lækre ud på Instagram, ikke længere føles godt.

Og i modsætning til andre steder er der ingen fordømmelse på RedenUng.

Her er der ingen løftede pegefingre eller mål om at redde nogen. Som de selv siger: "Vi er RedenUng. Ikke Red en ung". Deres mål er derimod at støtte unge i forhold til de problemer, de oplever.

En af ildsjælene, der brænder for RedenUngs hjælp til udsatte unge, er den 28-årige ungekoordinator Julie Jochims Engelbrechtsen, som også er en af de rådgivere, der sidder klar ved telefonen og i chatten. Hun har en bachelor i pædagogik og en overbygning i socialt arbejde fra Aalborg Universitet.

Julie Jochims Engelbrechtsen har arbejdet for RedenUng siden 2018: - Jeg har altid interesseret mig for mennesker, som har det svært. Der er et enormt stort potentiale i at kunne være med til at forebygge og give de unge nogle redskaber til, hvordan de selv kan gøre deres liv bedre. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Når de unge ringer eller skriver til vores chat, behøver de ikke sige mere end: "Jeg har det dårligt, fordi jeg sendte et billede". Så behøver vi ikke grave mere i det, forklarer hun.

Hun og de andre unge rådgivere sidder klar til at lytte og give konkrete råd til, hvordan dem, der henvender sig, kan blive bedre til at mærke deres egne grænser og handle på dem.

Bekymrede forældre og fagfolk kan ligeledes ringe og tale med RedenUng, og så tager de også rundt på skoler og ungdomsuddannelser for at undervise i grænser.

For det store arbejde modtager RedenUng lørdag aften Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris og en sum på 100.000 kroner i et show, der sendes på DR1 og DRTV fra klokken 21.

Bange for andres fordømmelse

RedenUngs rådgivning er landsdækkende, og deres afdeling i København ligger ved Halmtorvet, tæt på det trendy Kødbyen; lige der hvor samfundets udsatte og de mest velstående i milliondyre lejligheder bor op og ned ad hinanden, men lever i hver deres verden.

Der er også en fysisk rådgivning i Odense, Aalborg, Aarhus og Esbjerg, hvor unge kan henvende sig – selvfølgelig helt anonymt.

- Vi oplever mange, der skriver ind til os, fordi de er så bange for at sige det her højt til andre. De er bange for andres fordømmelse, fordi det her er så tabubelagt, siger Julie Jochims Engelbrechtsen.

Tidligere har der ikke været overblik over, hvor mange der sugardater, men RedenUng indgår i øjeblikket i et stort forskningsprojekt med titlen 'Sugardating blandt marginaliserede unge' med Roskilde og Aarhus Universitet.

Projektet, der stadig er i gang, fastslår, at mellem 2,3 til 5 procent af alle danske unge i alderen 15-30 år svarer ja til "udveksling af intimitet".

Hvad "udveksling af intimitet" dækker over, forklarer Julie Jochims Engelbrechtsen her:

- Ofte starter de unge med at tro, at det er nogle nemme penge. Måske tager de på en date og tjener nogle tusind kroner og har en klar idé om, hvad de ikke har lyst til. Men over tid ser vi, at nogles grænser skrider, er Julie Jochims Engelbrechtsens oplevelse som rådgiver i RedenUng. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

- Udveksling er et ord, vi bruger for at prøve at rumme det hele, og det betyder at gøre noget for penge eller ting. Det kan være, man er på OnlyFans og sælger billeder og videoer, men det kan også være at kysse med en for at få et sted at sove. Det er som oftest sugardating eller salg af nudes (nøgenfotos), vi hører om.

Det er vigtigt for hende at understrege, at det ikke er alle, der har problemer med at sugardate. Men dem, der har, kan anonymt henvende sig til RedenUng.

Ofte drejer henvendelserne sig om, at de unge ikke har afstemt forventninger, føler sig snydt eller deres forventninger om sugardating ikke har været i overensstemmelse med det, de har mødt. Det, der så møder dem, er den barske virkelighed: sex for penge, hvor det kan være svært at sige nej.

Både drenge og piger sugardater

Sugardating kan helt kort beskrives som et forhold, hvor en oftest ældre mand finder sammen med en yngre person og giver gaver, oplevelser, stoffer eller penge til gengæld for selskab og måske sex.

Det blev for alvor et kendt fænomen herhjemme i 2017, da DR3 bragte programmet om Gina Jaqueline, der åbent fortalte om sit liv i 'En sugardaters fortælling'. Siden har også influencer Fie Laursen reklameret for sugardating på sin Instagram og opfordret andre til at gå ind i branchen.

Men selvom det virker, som om det kun er piger og kvinder, der sugardater, viser forskningsprojektet faktisk, at halvdelen er drenge og unge mænd.

- Størstedelen af dem, der henvender sig til vores rådgivning, er piger. Men undersøgelsen viser, at det både er piger og drenge, og der er en nogenlunde lige fordeling. Det er derfor super vigtigt, at der også kommer fokus på drengene, siger Julie Jochims Engelbrechtsen.

Der er klart flest piger, der henvender sig til RedenUngs rådgivning, men de vil også meget gerne rådgive drenge. Derfor reklamerer de på datingsites for unge mænd og prøver at målrette meget af deres materiale på sociale medier til dem. (Foto: © Grafik: Marie Gwinner, RedenUng)

Drengenes motivation for at gå ind i sugardating er i højere grad kedsomhed og en søgen efter spænding og anerkendelse, mens pigerne oftere går ind i det for bekræftelse og det materielle.

Det er ikke afdækket, hvem der køber, men det er RedenUngs indtryk, at det langt overvejende er mænd – en såkaldt sugardaddy.

- I min tid har jeg aldrig nogensinde prøvet at rådgive unge, der har en sugarmama. Ikke at det ikke findes, men jeg er aldrig blevet kontaktet om nogen, siger Julie Jochims Engelbrechtsen.

Er der noget, der er kommet bag på dig som rådgiver på RedenUng?

- Det er faktisk kommet bag på mig, hvor tabubelagt emnet er. I dag er der så mange ting, der er nemmere at tale om sammenlignet med tidligere, for eksempel angst og depression blandt unge. Men dem, der henvender sig til os, er bange for at sige det højt af frygt for at blive dømt og kaldt alt muligt. Jeg ville ønske, at den her stigmatisering ikke fandtes.

Vigtig anerkendelse

Med Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris håber Julie Jochims Engelbrechtsen at kunne sætte endnu mere fokus på de sårbare unge. For jo mere fokus, jo mindre tabu.

- Vi er meget glade for anerkendelsen. Men den her pris er sindssygt vigtig, fordi den er med til at sprede budskabet om, at vi og problemet findes. Vi håber, at de unge, der har brug for det, vil finde vej til vores rådgivning.

Når bekymrede forældre ringer til RedenUngs rådgivning, bliver de talt til ro. - Det er vigtigt, at forældrene ikke dømmer eller møder deres barn med en løftet pegefinger, for det virker ikke. I stedet handler det om at have en god dialog og finde ud af årsagen. Hvis deres barn for eksempel mangler anerkendelse, forsvinder det behov jo ikke, siger Julie Jochims Engelbrechtsen. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Når RedenUngs rådgivere siger farvel i røret eller i chatten, ved de sjældent, hvordan historierne ender. Mange unge ringer ikke igen. Men Julie Jochims Engelbrechtsen håber, at de har fået de unge til at reflektere og tage et skridt imod et liv, hvor de har modet til at lytte til deres egne grænser.

Og hvis man skal tro de tilbagemeldinger, de får fra dem, der opsøger RedenUngs rådgivning, er målet nået:

- Wow, det føles egentlig virkelig rart at blive forstået.

- At se mig selv skrive det her gør, at jeg er overbevist om nu, at det skal afbrydes og stoppes.

- Det hjalp allerede at få det sagt højt. Tak.