Både danskere og grønlændere kender dem. De der jokes, hvor ens ven fortæller om en alt for våd bytur, og ordet grønlænderstiv risikerer at dukke op.
Men selvom danskernes fordomme mod grønlændere ofte handler om alkohol, så har grønlændere faktisk også fordomme om danskere.
Tre gymnasieelever fra gymnasiet i Nuuk fortæller her, hvilke irriterende fordomme de støder på, når grønlændere og danskere mødes. Og de kommer også med bud på, hvordan vi får dem udryddet.
Jaakusaaq Anders Sørensen, 18 år, bor i Nuuk, men stammer fra Tasiilaq, Østgrønland
- Fordommene mod grønlændere er ret voldsomme i Danmark. Jeg drikker slet ikke alkohol. Jeg kan overhovedet ikke lide alkohol.
- Da jeg gik på efterskole i Danmark og skulle feste med de andre fra skolen, oplevede jeg, at de købte ekstra mange øl til mig. Og når jeg så fortalte dem, at jeg ikke drak øl, så sagde de: "Men er du ikke grønlænder?"
- Det pissede mig af, så derfor skred jeg fra festen. Forventningen var, at jeg drak, men det overraskede dem åbenbart, at jeg ikke gjorde.
- En anden fordom, som både danskere og grønlændere har om hinanden, handler om den måde, vi kommunikerer på. Vi grønlændere er normalt meget stille og siger ikke så meget, men i Danmark taler I meget.
- Da jeg kom til Danmark, havde jeg en fordom om, at I ville snakke, til jeres underkæbe faldt af. I forhold til grønlændere taler danskere rigtig meget, for i Grønland kan man ofte kun smalltalke i et par minutter, mens det kan vare i flere timer i Danmark.
- For at stoppe de fordomme, der er, så er der brug for mere oplysning, og vi har brug for at tale mere sammen. Jeg tror, det ville være fint, hvis Danmark fik mere fokus på Grønland, for I ved for lidt om Grønland i Danmark.
- Mange af dem, jeg kender fra Danmark, ved kun, at Danmark koloniserede Grønland, men de ved ikke så meget om, hvilket land og hvilke mennesker de koloniserede. Det er som om, man ikke ved, at koloniseringen nærmest har udryddet en kultur. Og så føler jeg lidt, at tanken om, at Danmark har undertrykt Grønland, ikke er noget, man taler meget om i Danmark.
Anouk Holm Jensen, 17 år, Nuuk
- Jeg tror, det er ret almindeligt, at folk i Danmark forbinder Grønland med misbrug. Både alkoholmisbrug og seksuelt misbrug. Og så har mange danskere opfattelsen af, at vi ikke lever så moderne, som vi egentlig gør.
- Jeg har nogle venner i Danmark, som blev ret chokerede over, at vores hverdag ligner hinanden så meget, som den gør. Mange tror, vi kun spiser grønlandsk mad, men vi spiser faktisk oksekød og svinekød, ligesom I også gør.
- Nogle gange kan grønlændere have en opfattelse af, at danskerne kommer og tror, de ved alt. Dér er vi grønlændere nok lidt mere tilbageholdende, og det kan virke, som om vi ikke er så åbne over for andre mennesker.
- Dialog er den eneste måde, man kan stoppe fordomme på. Et program som 'Hemmeligheder fra Nuuk' og en artikel som denne her hjælper. Vi har brug for at snakke med hinanden og om de ting, vi tænker. For vi er faktisk ikke altid, som den anden part tror, vi er.
Aima Heilmann, 18 år, Nuuk
- Jeg ved ikke, om det er fordomme, men jeg tror mere, der fra dansk side er uvidenhed om, hvad Grønland egentlig er. Mange danskere fortæller om, at de ser nogle fulde mennesker i Danmark, og så tror de, at vi alle sammen er sådan i Grønland.
- Jeg tror, vi grønlændere skal være bedre til at fortælle om vores land, og at vi altså ikke kun drikker alkohol, og at vi ikke kun står på ski, som nogle tror, vi gør året rundt.
- Det er lidt svært for mig at komme med eksempler på grønlændere, der generaliserer danskere. Jeg tror mest, det er danskerne, der gør det. Det skyldes nok, at mange ikke kender så meget til Grønland.