Tager på camping med mor og far - uden Netflix: 'Mange forstår ikke, hvorfor vi gider være her'

For søstrene Charlotte og Pernille Salskov findes der ingen bedre ferie.

(Foto: © Betina Garcia, Betina Garcia/DR)

Fire uger med mor og far på dansk campingferie. Uden wifi. Hver eneste sommer. Hvordan lyder det?

For søstrene Charlotte og Pernille Salskov på henholdsvis 22 og 18 år er der ingen tvivl: Det er den bedste ferie i hele verden.

Derfor tager de hvert eneste år til den lille fynske ø Bågø, hvor deres forældre har en fast campingplads.

- Det er her, jeg slapper mest af. Vi er så trygge her, fordi vi har kendt det altid, siger Pernille Salskov, der bor i Sommersted, nær Haderslev, hos sine forældre.

Hendes storesøster er enig.

- Det er her, vi lader op. Vi har også prøvet at være i Tyrkiet og Grækenland, hvor rejsetiden fylder meget. Her tager det kun halvanden time, siger Charlotte Salskov, som i sin sabbat efter gymnasiet arbejder som lærervikar og har søgt ind som bioanalytiker.

- Der sker så mange ting hele tiden med studie og livet derhjemme, og her er alt, som det plejer at være. Jeg er helt afslappet, når jeg vender tilbage fra ferien, siger hun.

I campingvognen deler de to søstre seng, mens deres mor og far sover i en dobbeltseng i den anden ende af vognen. Et stort fortelt udgør deres opholdsrum om dagen, når de altså ikke bare sidder i havemøblerne ude under åben himmel.

- Mange forstår ikke, hvorfor vi gider være her. Mange sætter spørgsmålstegn ved, at vi er her i så lang tid, når vi jo bare hænger ud og ikke kan lave noget, siger Pernille Salskov.

I fire uger deler Pernille Salskov seng med sin søster i campingvognen. - Sådan er det bare, det er aldrig noget, vi tænker over. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Færgen til fastlandet

For hvis du nu tror, søstrene bare kan tage på shoppetur, gå på cafe eller tage i biografen, når de keder sig, tager du fejl.

Den eneste måde, du kan komme til fastlandet Fyn på, er nemlig ved at sejle. Færgen til Assens går kun fire gange om dagen i højsæsonen og tager 30 minutter. Og så skal du retur igen. Den nærmeste læge er også en sejltur væk.

- Så her kommer man ikke til skade, som de siger.

Kiosken på Bågø havn, der ligger to minutter på gåben fra campingpladsen, er eneste sted, der er åben på øen. Her kan man købe franske hotdogs, pommes frites, slik og is, og det er også på havnen, man går i bad og på wc.

De to søstre viser hjemmevant rundt på øen.

- Nogle gange er her helt dødt, men når højsæsonen er i gang, kommer der run på med mennesker overalt, og det er også fedt. Begge dele kan noget, siger Pernille Salskov, som hilser på alle, som går forbi.

Der er kun 45 fastliggerpladser, så søstrene kender hvert et ansigt på øen. Derovre ligger deres fætre og deres familier, og længere henne mod fyret og havet ligger farmor og farfars campingvogn, hvor deres mor sidder og drikker kaffe. Deres far kommer først til øen i aften, når han har fået ferie.

I nabocampingvognen bor søskendeparret Karoline Hansen på 21 år og Amalie Hansen på 15. De er også kommet på Bågø, siden de var små. Til daglig bor de hos deres mor og stedfar i Odense, men glæder sig hver eneste sommer til at skifte deres egne værelser med wifi ud med en campingvogn med fortelt.

Amalie (tv.) og storesøster Karoline Hansen (nummer to fra højre) mødes hver eneste sommer med Pernille og Charlotte Salskov. Allerede nu er de helt sikre på, at de vil blive ved med at komme på Bågø, når de bliver voksne og får familie. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Deres mor og stedfar får først ferie ugen efter, så de to søstre har fire dage alene på campingpladsen. Men så hænger de ud med Charlotte og Pernille og alle de andre.

- Vi er jo nærmest vokset op som søstre og har set hinanden her hver sommer hele livet. Så vi føler slet ikke, vi er alene. Alternativet er at være hjemme i Odense, og det er da kedeligere, forklarer Karoline Hansen.

Ingen femstjernet luksus

For at beskrive det sammentømrede fællesskab man finder på Bågø, er det vigtigt at forstå, at der ikke er tale om en typisk campingplads. Her er ingen femstjernede faciliteter, intet fælleskøkken, trådløst internet, pool, legeland, dagligvarebutik eller bar.

Til gengæld er her fred og ro.

- Jeg har været på en typisk campingferie med min kæreste i to uger. Hold da op, det var ikke mig. Her på Bågø kender vi alle, siger Charlotte Salskov. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Den lille ø midt i Lillebælt har et areal på seks kvadratkilometer med havkig til alle sider, gode badestrande, et par sommerhuse og nogle gårde samt 29 faste beboere.

Kravet for at få en plads på campingpladsen er, at man skal være villig til at bruge flere uger hver sommer på Bågø. Ellers hænger det ikke sammen for færgen og den lokale kiosk. Alle interesserede campister kan blive skrevet op, men ventelisten er lang. Når man først har en plads, giver man ikke let slip på den igen.

Det er 40 år siden, Charlotte og Pernille Salskovs farmor og farfar begyndte på det, der senere skulle blive en tradition for familien. En sommer kom de tilfældigt sejlende til øen og opdagede, at man kunne campere. Dengang var der kun 25 pladser, og de fik en af de faste pladser.

På en af ferierne mødte deres voksne søn en pige fra en anden campingfamilie på øen. De blev forelskede, senere gift og fik selv en fast campingplads og to børn - Charlotte og Pernille - som har været med, fra de lå i deres mors mave.

- Jeg har aldrig misset en sommer her, som Charlotte Salskov siger.

Hver fredag er der "happy hour" klokken 18 i kiosken ved havnen. Så mødes campisterne og de sejlende ved nogle bænke og køber en øl og hygger sig. Her ses Charlotte og Pernille Salskovs farmor og farfar, Tove og Kurt. (Foto: © Betina Garcia, DR)

Alt har en historie. De to søstre fortæller, at de har en båd på øen, som de sejler rundt i sammen med deres far om dagen, og de sover i bivuak om natten. De husker også, hvordan de solgte sten i en lille bod, da de var små.

Bågø har sin egen kirke og udgør Danmarks mindste sogn. Her blev Pernille Salskov efter eget ønske døbt i 2014 før sin konfirmation. Kirken var helt fyldt, for ud over familien og nogle venner var alle på campingpladsen med.

- Jeg har ingen særlig stor tilknytning til den by, jeg bor i og slet ikke til kirken. Derhjemme er der mere skole og hverdag, mens det her er ferie, hygge og familie. De nære ting. Derfor gav det mest mening at blive døbt her, forklarer hun.

Bruger tiden på 'tidsspilde'

Storesøster Charlotte Salskov har i fire år haft en kæreste, som hun snart skal flytte sammen med, og i nabocampingvognen har storesøster Karoline Hansen også en fast kæreste. De kigger forbi et par dage i løbet af sommeren, hvorefter de tager hjem igen. Og sådan skal det også være.

- Vi har jo været sammen på den her måde, siden vi blev født. Så når vi har andre med, føler vi tit, der skal ske alt muligt, og at vi skal underholde dem, mener Charlotte Salskov.

- Vi har lært at mestre kunsten at underholde os selv. Vi hygger, spiller spil, går på stranden, forbereder aftensmad, griller og laver drinks, forklarer Karoline Hansen.

- Det er vores paradis her. Derfor værner vi også meget om det, siger Pernille og Charlottes mor, Anne Salskov (tv.), som mødte pigernes far på en campingferie på Bågø. (Foto: © Betina Garcia, DR)

De kan godt gå på mobilen og tjekke Instagram, men der er er ikke wifi, og der er ikke mulighed for at streame.

- Vi ser ikke Netflix. Vi ser ingen serier i fire uger, lyder det fra Charlotte Salskov.

- Her går vi en tur eller spiller spil eller Sudoku eller andet 'tidsspilde', som man bare ikke gør derhjemme, hvor den nemme løsning er at se Netflix. Her lader vi op, siger Pernille Salskov.

Dog tilføjer hun, at hvis det regner uafbrudt i tre-fire uger, kan hun godt få en smule økuller af at sidde i forteltet hele tiden.

- Så får jeg det sådan, at hvis jeg skal høre flere regndråber på plastiktaget, bliver jeg sindssyg.

Sidste år forsøgte hun faktisk at droppe camping.

- Jeg var nok lidt teenageagtig og ville gerne være sammen med nogen om sommeren, som ikke kendte min mor, tror jeg, siger hun.

- Jeg var væk et par dage, men så kom jeg tilbage.