Ruth og Mahmoud er et match på tværs af alder og religion: 'Vi finder ligheder frem for forskelle'

Mahmoud er glad for at have mødt Ruth, der lærer ham nye, danske ord og fortæller ham om Danmark og danskerne.

Mahmoud Nawaf Nayef er 22 år.

Ruth Raymond har lige fejret sin 80 års fødselsdag.

Han er muslim, kommer fra Damaskus i Syrien og flygtede til Danmark for fire år siden.

Hun er jøde, født og opvokset i København, men har også selv været på flugt fra Danmark til Sverige som fireårig under Anden Verdenskrig.

I februar mødtes de for første gang i Ruths 144 kvadratmeter store lejlighed ved Søerne i København hen over en kop kaffe. Nu mødes de cirka en gang om ugen.

De er blevet matchet som en del af konceptet 'Elderlearn', hvor ældre og udlændinge mødes for at have samtaler på dansk.

Men for Mahmoud og Ruth handler deres møder om meget mere end at udvide Mahmouds i forvejen store danske ordforråd og at gøre ham klogere på Danmark og dansk kultur.

For dem handler det om at se ud over de forskelle, de har 'på papiret' og mødes om alt det, de har tilfælles.

  • -Vi er slet ikke så forskellige som mennesker. Og det finder du jo ud af, hvis du taler med folk i al almindelighed, siger Ruth - Vi finder paralleller. Man skal ikke altid finde forskellene, selvom det er det, som folk har så travlt med. Man må hellere finde lighederne. Så tror jeg, man bliver mere tolerant, siger hun. - Lige meget hvor vi kommer fra, er vi jo bare mennesker, tilføjer Mahmoud.
    1 / 11
  • Mahmoud og Ruth har også delt historien om deres flugt med hinanden. Mahmoud kom til Danmark for fire år siden efter at have gået i to måneder fra Syrien. Senere kom hans forældre og tre af hans søskende også til. Ruth flygtede i 1943 som fireårig under Anden Verdenskrig til Sverige med sin familie på en lille fiskerbåd. - Ruth har selv været flygtning. Jeg tror, der er en større forståelse mellem mig og hende, fordi hun har prøvet det selv, siger Mahmoud.
    2 / 11
  • - Jeg vil gerne hjælpe med at integrere Mahmoud og lære ham om demokrati. I Mellemøsten er man jo vant til, at det er en diktator, der bestemmer, siger Ruth. - Nu bor jeg her, så jeg vil gerne vide alt om Danmark og lære om dansk demokrati, siger Mahmoud. Ruth foreslår, at de snart skal tale om folketingsvalget og læse artikler og debatindlæg i avisen, så Mahmoud kan lære mere om dansk politik og om, hvordan danskerne tænker. Den er Mahmoud med på.
    3 / 11
  • Mahmoud forstår med egne ord '80 procent' dansk. Men når han taler med Ruth, forstår han næsten det hele, fordi hun taler stille og roligt. Ruth kan også sagtens forstå Mahmoud og hjælper ham, når han indimellem leder efter et ord, han ikke kender på dansk.
    4 / 11
  • Mahmoud har taget en æske Anthon Berg-chokolade med til Ruth, fordi hun lige er fyldt 80 år. - Det er næsten for meget. Det er rigtig sødt af dig. Jeg bliver helt rørt, siger Ruth.
    5 / 11
  • Mahmoud og Ruth mødes cirka en gang om ugen i en times tid. Når de mødes taler de om 'hverdagsting og mere alvorlige ting', som Ruth formulerer det. Om deres familier, om Mahmouds uddannelse og om hans fremtidsplaner. - Danmark er et dejligt land, og danskerne er søde. Jeg læser til Sosu-assistent, og min drøm er at blive sygeplejerske og skabe en fremtid her, siger Mahmoud. Men han er nervøs for at blive sendt tilbage til Syrien og frygter for sin sikkerhed, hvis han skal tilbage. Om et år skal han søge om at få fornyet sin opholdstilladelse. - Men der er også mange, der får lov til at blive, siger Ruth. - Jeg tror på, at du får lov til at blive.
    6 / 11
  • - Nu når vejret bliver bedre, vil vi tage på Louisiana eller Statens Museum for kunst, siger Ruth. De interesserer sig nemlig begge for kunst. - Ja, og vi skal gå ture, tilføjer Mahmoud, før de bevæger sig uden for til en gåtur om Søerne.
    7 / 11
  • Både Mahmoud og Ruth mener, at der er for mange fordomme om særligt muslimer i Danmark. - Medierne og de danske politikere har et ansvar for, hvordan de fremstiller muslimer og flygtninge, mener Ruth. - Men manden på gaden skal du ikke tage dig af, Mahmoud. Han kender sikkert ingen muslimer, og du må ikke tage det personligt. - Mennesket har altid haft fordomme, og hvis det ikke er muslimerne, så er det jøderne, jyderne eller de rødhårede, siger hun.
    8 / 11
  • Selvom der er 58 år imellem dem, får de meget ud af hinandens selskab. - Jeg kan godt lide ældre mennesker. De har oplevet mange ting, siger Mahmoud, der også møder mange ældre i sin hverdag, hvor han er i praktik på Frederiksberg Hospital. - Jeg kommer rigtig godt ud af det med unge. Jeg får en masse ud af at være sammen med nogle, der ikke er på min egen alder. Man får et bredere syn på tilværelsen, siger Ruth.
    9 / 11
  • Nogle få begrænsninger sætter alderen dog på, hvad de to kan lave sammen. Men så har Ruth heldigvis børnebørn, der er jævnaldrende med Mahmoud og som kan træde til. - Mit barnebarn ringer snart, så I kan spille fodbold sammen, siger Ruth. Hun minder også Mahmoud om, at han endelig må tage sin mor med på besøg en dag, så hun også kan møde hans familie.
    10 / 11
  • Ét af formålene med Elderlearn er, at det skal være med til at skabe ekstra indhold i de ældres hverdag. Men for Ruth handler det om, at hun gerne vil hjælpe. - Jeg har masser af venner, så jeg gør ikke det her, fordi jeg keder mig, siger Ruth. - Men du får altid noget ud af at mødes med andre mennesker, også fra andre kulturer, og af i det hele taget at være menneskelig. - Jeg er rigtig glad for Ruth, og det er spændende at lære hendes kultur og historie at kende. Jeg er meget glad for at have mødt hende, siger Mahmoud.
    11 / 11