Mina låner sig til sit luksusliv: 'At købe mig glad har fået mig til at overleve'

23-årige Mina har i mange år følt, at hun blev kontrolleret og mener nu, hun har fortjent at leve ekstra godt.

(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Neglene er perfekte. Det sorte hår velduftende. Kroppen afslappet efter massage.

23-årige Mina Azzam er lækker fra top til tå. Det er hendes outfit også. Og det koster.

De sidste par år har hun brugt 6-7.000 kroner på selvforkælelse - om måneden.

Pengene stammer fra SU-lån og to kviklån. For når man er studerende og fraskilt mor til to, rækker en almindelig SU ikke til at bruge 5.000 kroner på sin treårige søns fødselsdag eller 4.500 kroner på en ny kjole til sin brors bryllup.

- Jeg synes, det er en fin pris. Faktisk så jeg på meget dyrere kjoler, men det er jo ikke i orden at komme med en kjole, der er dyrere end brudens, siger hun og griner af sig selv.

Hun ved godt, hun har dyre vaner. Men at optage lån for at leve et sødere liv er en prioritet og et valg, Mina står 100 procent ved.

- Yolo, you only live once. Jo, man kan sagtens leve med at spise rugbrød, men jeg vil gerne leve lidt ekstra godt. Leve det liv, man ser på Instagram, hvor tingene altid ser lidt ekstra luksus ud.

Det største ønske for Mina er at blive økonomisk uafhængig, når hun bliver færdig som sygeplejerske. Hun overvejer derfor at tage job i det private, så hun har råd til at leve det liv, hun drømmer om - og som hun personligt synes, hun fortjener efter det, hun har været igennem.

- Jeg kan huske, at jeg læste om det (den forhøjede lånemulighed, red.) og tænkte, at det var fedt, fordi mit forbrug på det tidspunkt var vokset meget, især da coronakrisen kom, siger Mina Azzam. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

For livet har ikke altid været Instagram-værdigt for Mina, som bor lidt uden for Aarhus, hvor hun også er vokset op.

Hun er ud af en stor søskendeflok, som alle er født i Danmark og har palæstinensiske og libanesiske rødder. Da hun voksede op, havde familien en god økonomi. Der manglede aldrig noget - tværtimod havde børnene det altid lidt ekstra godt og fik stor frihed. Noget, der vakte opmærksomhed i boligkvarteret.

- Vi var anderledes, og det var der mange, der ikke kunne forstå, som hun siger.

Gift som 15-årig

Da Mina var 15 år og gik i 9. klasse, blev hun vildt forelsket i en fyr, som var ni år ældre. Kærligheden var gengældt, og de besluttede sig for at blive islamisk gift, hvilket dengang ikke var unormalt, når man fik en kæreste.

Men for Minas familie kom det som et chok, og de var helt ude af den. Mina truede med at stikke af med kæresten, hvis hun ikke fik sin vilje, så det endte med, at de holdt bryllup.

- Når jeg kigger tilbage, kan jeg godt se, at det var helt forfærdelig beslutning. Jeg var kun 15 og ikke formet som menneske endnu. Men nu havde jeg fået en kæreste, og så ville jeg ikke udsætte min familie for skam fra andre, selvom jeg prøvede at være ligeglad med, hvad andre tænkte.

- Du kan diskutere, hvorvidt det er godt eller klogt, at jeg køber dyre ting, men du har ikke stået i mine sko. Så tænk en ekstra gang, før du kommer med en negativ mening, siger Mina Azzam. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Kort efter blev Mina gravid og tog hul på et helt nyt kapitel i sit liv. Selvom det dengang føltes helt uvirkeligt, tænker hun i dag tilbage på perioden som positiv, fordi alle i skolen var så søde og støttende. Hun fødte sin datter, mens hun gik i 10. klasse, og kort efter var hun tilbage i klasseværelset for at tage sine eksamener.

Ofte havde hun sin baby med, som lærerne hjalp med at give flaske. Den opbakning motiverede hende til at springe barslen over og i stedet læse videre på HF direkte efter 10. klasse.

- Jeg har altid haft en drøm om at blive til noget, og den ville jeg stadig kæmpe for, selvom jeg havde fået et barn. I dag er jeg mega stolt af mig selv og taknemmelig for dem, som hjalp mig og gjorde det muligt, at jeg kunne klare det.

Så på hende med voldsomme blikke

Ud over at være blevet mor som 16-årig var der også sket en anden stor forandring i Minas liv. En forandring, som hun havde sværere ved at vænne sig til end livet som mor.

Hun var nemlig begyndt at bære tørklæde af respekt for sin mand og hans familie.

Men efter to år kunne hun ikke mere. Hun følte det ikke i sit hjerte, og derfor valgte hun at tage det af en morgen, hun var på vej til sin HF-klasse.

- Jeg glemmer aldrig følelsen af at gå i skole og mærke vinden i mit hår. Det var en følelse af frihed. Jeg var mig selv igen.

En motiverende seddel, Mina har skrevet til sig selv, som hænger på køleskabet i hendes hjem. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Da hun kom ind på skolen, kunne hun se, at flere så på hende med "voldsomme blikke" og chok. Der var to fra klassen, der ikke ville tale til hende, og mange kommenterede negativt på det. Men selvom hun flere gange havde lyst til bare at tage det på igen, besluttede hun sig for at finde modet til at gå klædt, præcis som hun havde lyst til. Og hun tog det aldrig på igen.

- Mine forældre har givet mig styrken til at følge mit hjerte frem for folks holdninger og fordomme. Det var derfor, jeg kunne gennemføre det.

Følte sig kontrolleret

Derhjemme var der begyndt at komme alvorlige skår i forelskelsen. Mina følte, at hendes mand kontrollerede hende og ville bestemme, hvordan hun gik klædt, hvor hun skulle hen, og hvornår hun kom hjem. Det tog så hårdt på hende, at hun tog på krisecenter med deres datter, men vendte retur.

Midt i tumulten blev Mina så gravid igen. Parret prøvede atter at få ægteskabet til at fungere, men forgæves.

- Jeg er meget livsglad, så det var rigtig hårdt at leve sådan, og jeg er virkelig overrasket over, at jeg ikke gik ned med en depression.

Hvordan klarede du dig gennem det?

- Jeg fokuserede på, at livet nok skulle blive godt. At jeg nok en dag skulle få det, jeg fortjente. Det holdt mig oppe.

I 2019 gik de endeligt fra hinanden, og på Minas initiativ gik børnenes far med til, at de fik professionel hjælp til at håndtere situationen.

Det viste sig at være godt for begge parter, og i dag har Mina og børnenes far et godt forhold til hinanden med et velfungerende samarbejde.

Mina Azzam har ikke så høje udgifter til sine børn, blandt andet fordi bedste forældre betaler meget tøj og mad. Derfor vurderer økonomisk rådgiver Peter Thomsen også, at der er gode forudsætninger for at få bedre styr på hendes økonomi. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

Brugte shopping som terapi

Med skilsmissen fulgte ikke bare en stor frihed for Mina. Efter årene som ung mor i et ægteskab, hvor hun havde følt sig kontrolleret, fulgte en stor trang til at leve godt og forkæle sig selv.

Hun var begyndt på sygeplejerskeuddannelsen, og med et enkelt klik kunne hun nu optage lån, hun kunne købe lækre ting og oplevelser for, som kunne forsøde tilværelsen. Så Mina shoppede igennem og gik i spa – nærmest som en terapi.

- I stedet for at gå ned med depression fandt jeg ud af, at min medicin var at bruge penge og klæde mig, som jeg havde lyst til. Det gav en følelse af frihed.

Også selvom du måtte låne for at få råd?

- Det kan jo diskuteres, hvorvidt det er mine penge, da jeg skal dem betale tilbage på et tidspunkt. Men jeg er ikke den eneste, der har SU-lån, og jeg har jo ikke gjort noget kriminelt. Det er helt lovligt at låne penge og bruge dem.

En del af Minas lån er havnet i stiletter, lækkert tøj og tasker. Der hænger en del ubrugt i skabet, der stadig har prismærker på. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

For nyligt skete der dog en lille ændring. Her fik Mina nemlig for første gang fik overblik over sit SU-lån og sine to forbrugslån, som samlet gav en gæld på lidt over 200.000 kroner. Det var mere, end hun havde regnet med, og det fik hende til at reflektere over sit købemønster.

Derfor har hun den seneste måned for første gang brugt mindre på beauty, end hun plejer.

- På Instagram har jeg nok villet vise alle dem, der så mig i den værste tid i mit liv, at det går mere end godt i dag, og at jeg har styr på mit liv. Men nu føler jeg egentlig, at jeg har bevist nok.

Fortryder du i dag, at du har brugt alle de penge?

- Det gør jeg faktisk ikke. Jo, måske det ene kviklån, for der var lidt for høje renter. Det vil jeg ikke anbefale, siger hun og griner.

- Men at købe mig glad har fået mig til at overleve. Der har været råd til lidt ekstra luksus, selvom jeg er studerende, og jeg er taknemmelig for, at SU'en har givet mig den mulighed.

Hvad siger du til dem, der vil tænke negativt om dit forbrug?

- Vi lever hvert vores liv, og alle har deres måde at komme igennem det på og bevare optimismen. Ja, det kan virke dumt at forkæle sig selv med dyre ting, men det har været min måde til at komme godt ud på den anden side.

Mina Azzams eksmand er blevet forelagt beskrivelsen af deres forhold og er enig i den udlægning, der er bragt i artiklen.

- Jeg er 100 procent sikker på, der sidder andre unge, også minoritetskvinder, som lever i et forhold med kontrol. Hvis min historie kan hjælpe bare én kvinde til at indse, at det er muligt at leve et andet liv, har jeg opnået mit mål. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)