Mikkel bor i en kirke fra 1898: Prædikestolen kan blive en fed dj-pult

Den 26-årige klejnsmed har selv totalrenoveret bygningen. Kunne du forestille dig at bo i en kirke med 12 meter til loftet?

- Jeg var lidt nervøs i starten. Særligt om natten, hvor jeg lå og lyttede efter underlige lyde. Men jeg har intet hørt eller set. Ingen raslende kæder eller blege spøgelser. Jeg tror bare, man automatisk hyper stemningen op, fordi man er i en kirke, siger Mikkel Bredlund.

Den 26-årige klejnsmed fra Gørlev på Vestsjælland købte i sommeren 2016 en tidligere frimenighedskirke, da et andet hus blev solgt for næsen af ham.

Kirken ligger ved siden af det hus, han havde udset sig, og han kunne købe de 285 kvadratmeter for kun 625.000 kroner.

Han vendte ideen med sine forældre, og han kastede sig ud i det på mange måder ret vilde projekt med at bygge den om til et hjem.

- Jeg har boet flere steder gennem årene. Mindre lejligheder i Slagelse og København. Nu trængte jeg bare til at have mit eget sted, og det skulle være med have, terrasse og plads nok.

- Er du troende?

- Nej! Det er jeg sgu ikke! Det er der flere, der spørger om, men det her handler ikke om noget religiøst. Det handler om at bevare en gammel, flot bygning.

Bethaniakirken i Gørlev var i brug fra 1898 til 1996. Billedet her er fra før 1907. Foto fra Gørlev Lokalarkiv.

Grunden er på 1607 kvadratmeter, og alle urner skulle meget gerne for længst være gravet op. Det er i hvert fald, hvad han har fået at vide. De jordiske rester af tidligere Gørlev-borgere er ikke desto mindre stadig spredt et sted ude i mulden.

- Vi har haft hele gulvet i kirken gravet op, og vi er ikke stødt på skeletter eller andre spændende ting undervejs. Desværre, vil jeg næsten sige. Det havde været et fint supplement til historien om mit hjem, siger Mikkel Bredlund.

Historien - om forvandlingen fra kirke til privat bolig - fortæller han ofte. Flere gange om ugen dukker nysgerrige folk op, som gerne vil høre om hans projekt.

- Jeg tager mig stort set altid tid til at fortælle og vise lidt rundt, men ind imellem når jeg en grænse, hvor jeg bliver nødt til at sige nej. Både på grund af tiden, men også fordi, det jo er mit private hjem. Det skal ikke blive et udflugtsmål, som alle og enhver kan komme og se.

  • Hele stueetagen er næsten ét stort rum med køkken, stue, et værelse og badeværelse. På første sal er der et mindre badeværelse, vaskerum og to værelser, hvoraf det ene er Mikkels soveværelse med walk-in-closet.
  • Prædikestolen er bevaret. - Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge den til, men jeg vidste, at det ikke skulle væk. Måske holder jeg en fest en dag og bruger den til dj’en, siger Mikkel Bredlund.
  • Fra prædikestolen kan man kigge ud over køkkenet.
  • I et hjørne af stuen har Mikkel lavet en pejs.
  • Den ene væg er beklædt med røde sten og et fladskærms-tv.
  • Loftshøjden varierer fra 240 cm i entreen og under den forskudte førstesal. Andre steder er der mellem 10 og 12 meter.
  • Gulvet ligner blankpoleret marmor, men det er "blot" fliser fra Bauhaus.
  • Mikkel er uddannet rustfri klejnsmed, og hans svendestykke var dette hovedgærde til en seng, som ligner frontfacaden af kirken. Det er lavet i poleret krom.
  • Flotte lysindfald i de store, runde vinduer.
  • En mindeplade for kirkens første præst har fået lov at blive hængende. - Jeg måtte gerne fjerne den, men havde jeg gjort det, kunne jeg lige så godt have købt en lagerbygning og lavet det samme indvendigt, siger Mikkel.
  • De gamle spær er malet hvide og ellers bevaret.
1 / 11

Er det marmor? Nej, det er porcelæn fra Bauhaus

Det har været vigtigt for Mikkel at bevare så meget af det oprindelige som muligt.

Kommunen havde nogle regler for, hvor meget han måtte ændre på den fredede bygning. Blandt andet måtte facaden ikke ændres - kun vedligeholdes eller shines op. Af samme grund bliver korset i spidsen af tårnet siddende, hvor det er. 16 meter over jorden.

Indvendigt har han derimod haft frie tøjler, men han har bevaret så meget som muligt. Derfor er han formentlig den eneste i Danmark med en prædikestol i køkkenet.

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal bruge den til, men det kan da blive en fed dj-pult, hvis jeg en dag holder en stor fest. Eller også skal jeg selv stille mig op og byde folk velkommen. Så langt har jeg ikke tænkt endnu.

  • Statuen af kvinden her er lavet i helstøbt beton. Den er ny og købt, fordi den passer ind i stilen.
  • Tre små englefigurer har fået plads i nogle fordybninger i væggen.
  • Der er tænkt over detaljerne på badeværelset.
  • Mikkel har valgt at bruge penge på lidt forkælelse i form af et sort badekar.
  • I stueetagen er der et toilet, som gæster i huset bruger. Badeværelset på første sal er kun til Mikkel selv.
1 / 5

Renoveringskontoen er tømt nu, og det har været nødvendigt at prioritere undervejs. Møbler og inventar er en blanding af nyt og gammelt, dyrt og mindre dyrt. Køkkenet er eksempelvis fra Ikea, så det kan skiftes, når han får råd. Pejsen har derimod været dyr, for den er sværere at skifte ud.

De fleste bemærker som det første de store fliser, der dækker gulvet i stueetagen. De ligner blankpoleret marmor, men det er såmænd porcelænsfliser fra Bauhaus.

- Jeg valgte dem, fordi de er pæne at se på med deres høje glans. De gør det hele lidt mere specielt, og de er heldigvis nemme at holde rene. Jeg overvejer alligevel at købe en robot-moppe, der kan klare arbejdet for mig, ligesom jeg heller ikke kan afvise, at jeg en dag skal have rengøringshjælp.

Kammeraten Peter Horsmann har fået lov at bo hos ham i starten, mens Mikkels kæreste gennem halvandet år bor i Slagelse. Peter er sammen med Mikkels far dén, der har brugt mest tid på at hjælpe med renoveringen.

- Jeg har sagt til min kæreste, at hun kan flytte ind den dag, han flytter ud. Det har hun det fint med, og det er fedt for mig at give noget tilbage til ham, der har hjulpet mig så meget undervejs. Jeg føler, jeg skylder ham det.

  • Grunden er på 1607 kvadratmeter. Mikkel vil sætte en stor port af smedejern op som indgangsportal, og så skal der anlægges indkørsel, have og terrasse.
  • Kommunen stillede nogle krav, da bygningen er fredet og vurderet bevaringsværdigt, men det har været overkommelige krav. Ét af dem er, at Mikkel ikke må ændre på facadens udseende eller sætte vinduer i.
  • Mikkel har forgæves forsøgt at finde ud af, hvad der er blevet af den oprindelige klokke fra 1898.
  • Tårnet måler tre gange tre meter, så her er kun plads til få personer i det, der på et tidspunkt skal indrettes som en whisky-stue. Der er 16 meter op til korset, som Mikkel på et tidspunkt vil skifte ud med et nyt i rustfri og højglanspoleret stål.
1 / 4

Umuligt uden fars ekspertise og mors kødgryder

Mikkel har renoveret kirken for omkring 800.000 kroner, og stort set alt hans fritid de seneste to og et halvt år er brugt på ombygningen. Det var et omfattende gør-det-selv-projekt.

- Her så forfærdeligt ud. Jeg vil nærmest sige klamt med svamp, fugt og råddenskab i blandt andet træværket.

Det har været hårdt, men det er blevet, som han havde håbet.

- Min far har hjulpet mig med det meste, for jeg vidste intet om, hvor eller hvordan jeg skulle begynde. Sådan noget ved han, så han har udstukket retningslinjerne, og jeg har sammen med ham og en flok venner fået tingene til at lykkes.

Mikkels forældre bor cirka 50 meter henne ad vejen, så det har været nemt for ham at gå til og fra byggeprojektet, og så har hans mor stået klar med maden, når far og søn kom og havde brug for noget at køre videre på.

- De har begge to hjulpet mig helt vildt meget. Det er jeg taknemlig for. Uden dem havde det her ikke kunnet lade sig gøre, siger Mikkel Bredlund.

Tryk dig rundt på kortet herunder for at læse om flere boformer: