OBS! Denne artikel indeholder spoilere for dele af DR-programmet '100 falske forelskelser'. Hvis du vil se programmet, inden du læser, så hop ind på DRTV her.
Stedet var Roskilde Festival, året var 2015, og midt på Orange Scene stod rapperen Kendrick Lamar.
Malte Prehn fra Aarhus husker koncerten lysende klart. Han husker også, hvad der skete lige efter koncerten. Her, midt i de vanvittigt mange tusinde mennesker, blev han nemlig stoppet af en pige. Og hun var ikke glad.
- Hej Nikolaj. Hvad fanden har du gang i, spurgte hun.
Malte Prehn stoppede op og kiggede på den fremmede pige. Hun så sur ud. Han gik videre i menneskemængden, for hun havde jo tydeligvis taget fejl.
Han var endnu lykkeligt uvidende om, at pigen på Roskilde Festival blot var én ud af mange, som havde skrevet intenst sammen med en "Nikolaj Isaksen" på datingappen Tinder.
En falsk profil, der brugte Malte Prehns billeder.
Og han havde aldrig i sin vildeste fantasi forestillet sig, hvem der stod bag.
- Jeg har aldrig nogensinde oplevet eller hørt noget i nærheden af det. Det er helt ude af proportioner, siger Malte Prehn, der i dag er 22 år.
I øjeblikket er han i Norge på en musikuddannelse. Men selvom det er hans drømmestudie, har han til tider haft svært at fokusere, fordi "Nikolaj Isaksen" har fyldt så meget.
Især det seneste år, hvor Malte Prehn aktivt har forsøgt at få stoppet profilen.
Fandt sine billeder på Tinder
For at forstå omfanget af misbruget af Malte Prehns billeder på sociale medier skal vi helt tilbage til 2012. Her var han bare 14 og havde profiler på Instagram og Facebook, hvor han smed tilfældige fotos op fra sit liv – præcis som alle andre.
Der gik et par år, før han første gang blev gjort opmærksom på, at flere havde set hans billeder brugt under et andet profilnavn; Nikolaj Isaksen.
- Jeg havde før hørt om andre, der var blevet udsat for det samme, så jeg tænkte ikke så meget over det, husker han og tilføjer:
- Men desværre fortsatte det bare og blev vildere og vildere og vildere.
For som årene gik, blev misbruget af Malte Prehns fotos gradvist mere omfattende. Ud over Facebook og Instagram var hans billeder pludselig også på Tinder, brugt af samme Nikolaj Isaksen. Men han kunne intet stille op.
- Jeg var virkelig magtesløs. Jeg var selv blokeret og kunne ikke finde profilerne. Det eneste, jeg kunne gøre, var at skrive tilbage til folk og spørge, om de ville melde de falske profiler til de sociale medier. Men det var umuligt at få stoppet.
I sommeren 2018 fik Malte Prehn en kæreste. Thea Juul Bruun gik en klasse under ham i gymnasiet, og de mødtes, da han spillede den mandlige hovedrolle og hun den kvindelige i gymnasiets musical 'Hair'. Det var ægte kærlighed.
Men ligesom et ægte 'High School Musical'-drama dukkede der problemer op.
For der gik ikke lang tid, før Nikolaj Isaksen-profilen begyndte at bruge fotos fra Thea Juul Bruuns Instagram.
- I starten gik det mig ikke på, jeg grinede nok lidt af det. Jeg har også selv prøvet at få mine billeder stjålet, som blev brugt på nogle datingapps, og det er desværre ikke så sjældent, det sker, fortæller 20-årige Thea Juul Bruun.
Men Nikolaj Isaksen gik skridtet videre. Han tog nogle af Thea Juul Bruuns feriebilleder, hvor nogle af hendes familiemedlemmer var på. Og så tog han en video fra hendes profil, hun havde optaget af sin kæreste, da han sad og sang ved klaveret.
- Den video betyder meget for mig, jeg forelsker mig i ham, hver gang jeg ser den. Derfor var det virkelig ubehageligt, da jeg fandt ud af, at profilen havde brugt dem til at få andre til at forelske sig i ham. Det var, som om jeg havde været med til at fodre det her, siger Thea Juul Bruun, som begyndte at låse døren og gøre sine profiler lukkede.
- Og det var da også en lidt ydmygende rolle, at alle andre kunne se hans ansigt på datingprofiler, mens vi var sammen, tilføjer hun.
Hun understreger, at hun under hele processen har stolet 100 procent på sin kæreste.
- Jeg føler mig ikke truet, selvom de her piger, som blev forelskede i ham, er smukke, søde og intelligente. For det forhold, de har haft til Nikolaj Isaksen, og det, jeg har til Malte, er to vidt forskellige ting, siger hun.
- Men derfor føles det da underligt at vide, at vi alle har været forelsket i det samme ansigt.
Det er ikke ulovligt
Der findes ikke danske tal på, hvor mange der oplever tyveri af fotos, men ifølge CNN lukkede Facebook i 2019 5,4 milliarder falske profiler.
Selvsamme år gik Malte Prehn rundt i Aarhus og følte sig totalt magtesløs. Han havde forsøgt at gå til politiet – men forgæves. Som lovgivningen er nu, er der nemlig intet ulovligt i at tage andres identitet, så længe der ikke er økonomisk svindel eller for eksempel nøgenfotos involveret.
Og det er for dårligt, mener foreningen Digitalt Ansvar, som kæmper for strammere retningslinjer på området.
- Det kræver ikke andet end få kliks at tyvstjæle andres identitet og leve andres liv, misbruge og chikanere. Det er alt for let. Helt grundlæggende skal vi have en bedre beskyttelse. Det er Malte jo et enormt godt eksempel på, siger næstformand Ask Hesby Krogh.
Han mener, der bør komme en lovændring på området.
- Straf skal ikke stå alene. Men hvis det nu kan blive gjort til en sag for politiet, kan de stoppe det, så det ikke udvikler sig. Og hvis tech-virksomhederne, som tjener styrtende på vores liv, lukker de falske profiler ned igen og igen, vil det også hjælpe på en sag som Maltes. Lige nu er det den enkelte person, der skal kæmpe forgæves. Det er simpelthen ikke i orden.
På Christiansborg anerkender flere partier, herunder Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, at det er et problem, at der ikke er nogen klar lovgivning på området. De foreslår et digitalt eftersyn af straffeloven, men har endnu ikke taget det videre til justitsministeren.
De oplyser, at det dog er blevet til et fokuspunkt og fælles politik for partierne fremadrettet.
Imens er ofrene for identitetstyveri overladt til sig selv.
Og selvom der ikke er økonomisk tyveri involveret, kan det ifølge Digitalt Ansvar føles voldsomt krænkende, når ens personlige billeder og privatliv bliver misbrugt i så lang tid.
- Det er ikke en uge eller en måned, Malte har oplevet det her. Det har stået på i næsten ti år, og endda på et tidspunkt i livet, hvor man virkelig dyrker sine relationer. Vi ved, det begynder at sætte sig som et spor, der kører i baghovedet og kan være psykisk nedbrydende, forklarer Ask Hesby Krogh.
- Man begynder ikke at stole på folk. Man bliver usikker på, hvem der ved hvad, og om folk måske tror, man er den falske profil. Det er helt uacceptabelt, at han har gået med det i så lang tid.
Begyndte at mistænke sine nærmeste
I ren og skær magtesløshed lavede Malte Prehn i 2019 et Facebook-opslag, hvor han fortalte, hvad der var sket og bad om hjælp. Opslaget blev delt mange gange, og han blev kontaktet af DR3, som ville følge hans søgen efter denne Nikolaj Isaksen.
Facebook-opslaget blev et vendepunkt i sagen, og det viste sig hurtigt, at omfanget af Nikolaj Isaksens svindel var meget større, end Malte Prehn havde frygtet. Den falske profil havde primært skrevet med piger i København, inklusiv den kendte youtuber Astrid Olsen.
Hun hjalp Malte Prehn videre ved at spørge sine 169.000 følgere på Instagram, om der var nogle af dem, der havde skrevet sammen med Nikolaj Isaksen.
Og så væltede beskederne ind.
- Jeg troede, det handlede om 10-20 piger, så det var et kæmpe chok, da jeg blev klar over, at der var over 100 piger, han havde skrevet sammen med ved at bruge mine billeder. Var det her et fucking fænomen, eller hvad var det, jeg var havnet i, spørger han.
Ofrene havde alle det til fælles, at de generelt kan betegnes som smukke, intelligente unge kvinder fra gode familier. For manges vedkommende var de i gang med en videregående uddannelse, og så var de alle blevet forelskede i eller havde store følelser for Nikolaj Isaksen.
Flere piger fortalte, hvordan de havde ligget og snakket med ham natten lang, og hvordan de var faldet i søvn med ham i røret og vågnede op til hans stemme næste morgen. Mange beskrev også, at han var begyndt at vise jalousi og true med at gøre skade på sig selv, når de skulle se andre venner.
- Det føltes som en ond drøm. Han havde jo opført sig som en kæmpe douchebag over for så mange piger og kunne finde på at skrive hvad som helst. Han lod dem sidde og vente i flere timer, hvor han aldrig dukkede op. Det var så fucking synd, og jeg har det utrolig svært med, at mit ansigt har stået som afsenderen på alt det her, siger Malte Prehn.
Hvad tænker du om, at de har været forelsket i en, der ikke eksisterer?
- Det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke synes, nogen af de her piger er dumme eller naive. Jeg kan godt forstå, at de kunne havne i det, fordi det føltes så oprigtigt. Det her er nogle helt vildt ressourcestærke, seje og gode piger, som er blevet snydt.
Selv begyndte Malte Prehn at føle sig paranoid og overvåget. Han tænkte på, om den eller de personer, der stod bag Nikolaj Isaksen, stod og lurede ind ad hans vinduer.
Det værste var, at han også begyndte at spekulere på, om det var nogen, han kendte.
- Den her person kendte mig tilsyneladende virkelig godt, brugte halvprivate billeder og vidste nærmest alt om, hvem jeg var, og hvad jeg lavede. Det var da mega ubehageligt at tænke sådan om mine nærmeste. Men det var også meget svært at lade være med at gætte på, hvem fanden det kunne være.
I chok over afsløring
Her skal du så stoppe med at læse, hvis du ikke vil have afsløret, hvem der stod bag profilerne.
For mysteriet får nemlig en afslutning.
Det lykkedes til sidst Malte Prehn, ved hjælp af et vildt detektivarbejde og en større aktion fra en af de piger, der var blevet snydt, at finde frem til personen bag Nikolaj Isaksen.
Den person, som siden 2012 havde taget Malte Prehns fotos og lokket piger til at skrive og tale sammen i utallige timer og fortælle deres inderste hemmeligheder.
Og det, han fandt ud af, gjorde ham totalt målløs.
Det viste sig nemlig, at personen bag Nikolaj Isaksen er en ung kvinde på cirka samme alder som ham selv.
Ved at lave sin stemme om var det lykkedes hende at have lange, dybe samtaler, som ikke vakte mistanke.
- Jeg er stadig i chok. Jeg troede faktisk, der var flere der stod bag, for der har været rigtig mange relationer, og de har været super tætte. Men det var så én pige, og hun stod bag det hele, siger Malte Prehn.
For nyligt lykkedes det ham at møde hende. Her forklarede hun, at det var helt tilfældigt, at det lige blev ham dengang for mange år siden. De kendte ikke hinanden personligt og havde ingen fælles venner.
Mødet, som du kan se i dokumentaren '100 falske forelskelser', har nu givet Malte Prehn et helt andet syn på situationen.
- Nu forstår jeg det hele meget bedre. Det handler udelukkende om hendes egne, personlige problemer. Som Nikolaj Isaksen fik hun accept og anerkendelse fra så mange i så lang tid, at hun ikke kunne stoppe, siger han.
- Det er samtidig en kæmpe trøst for mig, at det ikke var nogen, jeg kendte, og at det ikke var noget personligt imod mig.
I forsøget på at bearbejde sine oplevelser har han skrevet en sang om de stærke følelser, der var på spil. Det er blevet til singlen 'Fake Love', som han udgiver under kunstnernavnet Malte August, der er hans mellemnavn.
- Det gav mening for mig at skrive sangen fra pigernes perspektiv. Sangen handler om at opbygge de her mega intense relationer til et andet menneske, der ikke eksisterer. Som en skygge, man bliver forelsket i, forklarer han.
Hør Malte August med 'Fake Love':
Han er kommet så langt, at han fuldt ud respekterer og forstår, at personen bag profilen vil være anonym. Han kommer aldrig til at afsløre, hvem hun er.
- Jeg er ikke ude på, at hun skal ødelægges. Tværtimod skal hun komme videre med ro i sindet og leve sit eget liv. Prøv at forestille dig at leve dit liv igennem en anden identitet. Hun har jo følt, hun var mere Nikolaj Isaksen end sig selv.
Ønsker du, at folk, som misbruger andres identitet, skal have en straf?
- Jeg synes, det er mega svært at svare på. Hun har jo haft det ad helvede til, og mit ønske er, at hun skal få det godt med sig selv. Men omvendt synes jeg også, at der bør være retningslinjer, så det ikke er så nemt at slippe af sted med. Jeg kunne jo ikke få hjælp nogle steder, fordi det ikke er ulovligt.
I dag føles det som en kæmpe befrielse, at den skygge, der har forfulgt Malte Prehn i knap ti år, endelig lader ham være.
Nu har han fået renset sit ansigt.
- Det er en kæmpe lettelse, at det er stoppet. Jeg og alle andre, der har været involveret, har brugt så meget energi og tanker på det her, som vi kunne have brugt på alt muligt andet. Nu har vi fået closure og kan komme videre.