Louise har autisme: Opfordring til motion får hende til at bryde sammen

Der skal ikke meget til for, at det hele bliver for meget for Louise Wille fra ’De skjulte talenter’.

Louise Wille bryder grædende sammen, da hun skal fortælle hjemmevejlederen Stine om den besked, hun har fået af sin psykiater.

For mange kan det måske virke banalt.

Men for Louise Wille får beskeden fra hendes psykiater om, at hun skal afsætte tid til at dyrke motion en gang om ugen hendes verden til at bryde sammen.

Faktisk vil hun i første omgang slet ikke lukke sin hjemmevejleder ind, da hun ringer på døren i forbindelse med Louises støttetime.

- Der var sket alt for mange ting på samme tid, og så skal der ikke særligt meget til for, at det bliver alt for overvældende, siger Louise, som har autisme-diagnosen Aspergers Syndrom.

Hun er en af de medvirkende i DR1-serien 'De skjulte talenter'.

Stressen hober sig op

Louise Wille har succes i arbejdslivet, hvor hun nu i et år har været fastansat hos Novo Nordisk. Men privat står det anderledes skidt til. En flytning fra en kommune til en anden har nemlig betydet, at Louise i en længere periode har måtte undvære sine ugentlige støttetimer med en hjemmevejleder.

Og det kan have store konsekvenser for Louise:

- Hvis der ikke er styr på tingene herhjemme med breve, rod og opvask, så tager jeg det med på arbejde, og så kan jeg ikke koncentrere mig der. Og så kommer jeg hjem og er ked af det og kan ikke finde ud af, hvor jeg skal begynde.

Ifølge Troels W. Kjær, hjerneforsker og overlæge på Roskilde Sygehus, er Louises situation langt fra unormal:

- Personer med autisme kan komme i situationer, hvor de bliver meget stressede, og hvor stressen fylder det hele. Et såkaldt 'meltdown'. De kredsløb, der normalt beskytter dem mod at komme ud over kanten, slår fra, siger han.

Samme melding kommer fra Christina Sommer, som er psykologisk konsulent:

- Når man har sådan en nedsmeltning, og folk gerne vil hjælpe en, kan man ikke tage det ind, folk siger. Så det er bare lag på lag af stress, der ophober sig, siger han.

Heldigvis kan hjemmevejlederen Stine hjælpe Louise Wille med at planlægge, hvornår hun skal motionere, og det sætter Louise pris på:

- Hun er rigtig god for mig, for hun kommer med en løsning, og så gør vi noget med det samme. Der er så mange ting, jeg bare skal have lidt hjælp med. Jeg skal bare sættes i gang, siger Louise.

  • DR har i samarbejde med Systemizer og Psykologisk Ressource Center, der er specialiseret i autismespektrum-tilstande, lavet en screening, som du kan prøve her.

  • Testen giver ikke en endegyldig vurdering af, om man har autisme, men den giver en idé om, hvad autisme er, og hvordan man finder ud af, om man har en diagnose.

  • Screeningen er et mindre uddrag af de screeninger, der normalt bruges af fagfolk til at stille en diagnose inden for autismespektret. For at få stillet en diagnose kræver det en omfattende undersøgelse hos en psykiater, hvor en screening kun er et af redskaberne.

  • De 25 test dig selv-spørgsmål, der her er udvalgt, stammer fra en større screening på 85 spørgsmål, der er udarbejdet ud fra tjeklister af Simon Baron-Cohen, professor fra forskningscenteret for autisme på Cambridge Universitet.