Hvordan fortæller man sin date om sit handicap? Frederik på 26 joker med, at han ikke kan jonglere

Frederik Walter Olsen har cerebral parese, og det kan være udfordrende, når man skal finde kærligheden.

(Foto: © Sebastian Stokkebro Sørensen, DR)

De fleste singler kan nikke genkendende til, at det kan være ret vanskeligt at finde sig en kæreste i junglen af Tinder, Happn, Badoo og alle de andre datingapps.

Har jeg det helt rigtige tøj på? Hvad skal jeg sige, hvis samtalen går i stå? Og har daten lyst til at ses igen?

Alle de ting går også i gennem 26-årige Frederik Walter Olsens hoved, når han går på date. Men han har også et andet og mere unikt personlighedstræk, han skal præsentere for sine dates.

Frederik har nemlig cerebral parese, som også går under betegnelsen 'spastisk lammelse'. Og den oplysning kan skræmme dates væk, hvis ikke det bliver sagt på den rigtige måde, har han lært efter flere år på datingmarkedet.

Hvor mange potentielle dates der er faldet fra i årenes løb, er svært for Frederik at huske præcist, men det er sket.

- Da jeg var yngre, var der mange, der faldt fra, når jeg fortalte, at jeg havde CP (cerebral parese). Jeg tror, det handler om, at man tænker meget over, hvad andre tænker, når man er teenager eller i starten af 20'erne.

Frederik Walter Olsen blev født tre måneder for tidligt, og cirka en time efter fødslen fik han en hjerneblødning. Den gjorde, at Frederiks højre side blev spastisk, og derfor ikke er lige så stærk som den venstre. (Foto: © Sebastian Stokkebro Sørensen, DR)

Han husker især tilbage på en date flere år tilbage, som stadig sidder fast i hukommelsen.

Frederik var 20 år og daten et par år yngre. Allerede kort inde i daten spørger hun om, hvordan han håndterer det, når folk kigger. Frederik lægger ikke mærke til det. Han har vænnet sig til folks blikke.

- Det var tydeligt for mig, at hun var ukomfortabel, og ret hurtigt kom hun med en klassisk undskyldning - noget med at hendes veninde pludseligt havde forstuvet foden, og at hendes hund var løbet væk, og at hun derfor måtte hjem.

- Jeg havde lugtet den dårlige undskyldning og besluttede mig for at spille med og sige: 'Jeg havde gjort det samme', for at det var mig, der afsluttede daten og ikke omvendt.

- Men siden jeg er kommet på den anden side af 22 år, har jeg de fleste gange oplevet folk sige: 'Og hvad så?' Nogle har endda efterfølgende selv fortalt om et handicap, de har, og så er svesken ligesom på disken fra begge parter, fortæller Frederik Walter Olsen.

'Vil du helst have noget unikt eller normalt?'

Frederik Walter Olsen blev født tre måneder for tidligt, og cirka en time efter fødslen fik han en hjerneblødning. Hjerneblødningen gjorde, at Frederiks højre side blev spastisk og derfor ikke er lige så stærk som den venstre.

Han halter lidt på højre ben og bruger primært sin højre hånd som 'støttehånd', fordi den sidder i en 90 graders vinkel, som han forklarer det.

Men udover sit fysiske handicap, der af naturlige årsager får ham til at sænke farten en smule, er der fuld fart på Frederiks tilværelse.

Som 26-årig er han allerede uddannet jurist, og til daglig arbejder han som beskæftigelseskonsulent i København.

Frederik (blå) får startet en Tinder-samtale ved at spørge, om hans match søger 'noget unikt eller normalt'. Derefter fortæller han, at han har CP ved at bruge humor. I dette tilfælde ved at skrive, at han ikke kan jonglere.
Frederik (blå) får startet en Tinder-samtale ved at spørge, om hans match søger 'noget unikt eller normalt'.
Frederik forklarer sit handicap til et Tinder-match, uden at det bliver gråt og kedeligt, men ved at skrive, at han 'ikke kan jonglere'. (Foto: © (privatfoto))

Også på datingfronten er der fuld fart over feltet. Når han matcher med nogen på Tinder, og han skal fortælle, at han har CP, bruger han humor som redskab til at hive daten i land.

- Det er rigtig vigtigt med humor - helt essentielt, faktisk. Når jeg fortæller om mit handicap, så nytter det ikke at komme med kedelig fakta - jeg er nødt til at vise, at jeg kan tage pis på mig selv og være lidt ironisk, for kan man det, så kan modparten slappe mere af i det.

- Så derfor skriver jeg: 'Hey, du skal lige vide det her, fordi jeg er ærlig', eller også laver jeg enten-eller-legen.

- Vil du have noget originalt og unikt eller noget normalt, ligesom alle andre? Og tro mig, alle vælger, at de vil have noget unikt. Og det er så her, jeg breaker, at jeg har CP.

Har aldrig haft en kæreste med et handicap

Den taktik har siden 2012 gjort, at Frederik Walter Olsen har været på en række dates, hvoraf fire af dem har udviklet sig til kæresteforhold.

Fælles for dem alle er, at ingen af dem har haft et fysisk handicap.

- Min bedste veninde spurgte mig engang: Søger du en kæreste med handicap eller uden? Jeg svarede, at jeg allerhelst ville have en kæreste, der ikke har et handicap, siger han.

Det handler ifølge Frederik om, at der kan være nogle praktiske udfordringer, hvis han for eksempel skal skubbe én rundt i kørestol, når han i forvejen ikke selv er optimalt gående.

- Men i takt med at jeg er blevet ældre, så skelner jeg ikke mellem, om man har et handicap eller ej. Potentielle udfordringer skal vi nok kunne løse. De kærester, jeg har haft, har jeg haft, fordi de har bidt på krogen og holdt fast, griner Frederik.

'Min mest intime kropsdel'

For Frederik er det svært at svare på, hvad han tiltrækkes af hos kvinder. Selvom han rent fysisk ikke har præferencer, så drages han af 'brede hofter og store tænder'.

Men bliver han presset lidt, så indrømmer han, at han tiltrækkes af intelligens. Han søger en kæreste, som kan se ud over sin egen næsetip, og som ikke er for firkantet. For Frederik er selv en holdspiller, som søger kompromiser, når han er i et fast forhold.

- Jeg ser ikke om folk kigger ekstra meget, fordi jeg har et handicap. Jeg har fokus på den person, som sidder overfor mig, når jeg er på date. Alt andet ville være mærkeligt, siger Frederik Walter Olsen. (Foto: © Sebastian Stokkebro Sørensen, DR)

Et forhold er for ham en god blanding af 'mig'-tid, 'hende'-tid og 'fælles'-tid. Det troede han, at han havde fundet i en af sine ekskærester.

Hun var både intelligent, rummelig og havde ingen problemer med hans handicap.

- Jeg har jo den her spastiske arm, og hvis man holder i hånd med den, så er det lige så intimt som at blive taget i skridtet. Det er en meget, meget intim og privat del af mig. Tager man min højre hånd, så siger man til mig: 'Du er god nok - her kan du være tryg'.

- Hun tog mig ofte i hånden, og jeg tænkte: 'Hold kæft, hun er dejlig', fortæller Frederik.

Parforholdslykken varede dog ikke ved, og forholdet gik i stykker efter et års tid. Ekskæresten gik ned med stress og mistede ifølge Frederik forståelsen for hans situation, da hun selv blev syg.

- Det er forståeligt, at fokus ændrer sig, når man bliver syg. Men det må og kan ikke fylde det hele. Derfor holdt vores forhold desværre ikke, siger Frederik Walter Olsen.

Frederik om hvordan han præsenterer, at han har cerebral parese: - Jeg plejer at sige, at jeg ikke kan jonglere. Det er der mange, der finder morsomt, og så siger de: Det kan jeg sgu heller ikke. (Foto: © Sebastian Stokkebro Sørensen, DR)

'Jeg er ikke den slags person, der har ondt af mig selv'

Men kærestesorger har ikke taget modet fra Frederik - snarere tværtimod. Han er nemlig ikke én, som giver op, når livet er svært.

Faktisk mener han, at hans medfødte handicap har gjort ham bedre til at håndtere modgang og svære tider og gjort ham mere empatisk og viljestærk.

- Jeg er ikke den slags person, der står ovre i hjørnet og græder og har ondt af mig selv. Jeg er vant til at kæmpe.

Det samme gælder, når det handler om at finde kærligheden.

- Det skal nok lykkes mig at finde den ægte kærlighed. Det er jeg sikker på, lyder det selvsikkert fra Frederik.