Helt særlig seddel blev fundet efterladt i jysk grøftekant - og så gik Anders Agger på jagt efter dens ejermand

I første omgang var jagten forgæves. Men så modtog Anders Agger en mail...

Anders Agger fotograferet i grøftekanten, hvor den mystiske huskeseddel blev fundet. (Foto: © Søren Hartmann)

"Ændre livsindstilling". "Hænge vasketøj op". "Er jeg ensom".

Det er nogle af punkterne, der står på den alternative, håndskrevne huskeseddel, som tv-værten Anders Agger fik i hænderne sidste år, hvor en af tilrettelæggerne på DR2-programmet 'Indefra med Anders Agger' havde fundet sedlen i en grøftekant.

En grøftekant i den jyske provinsby Hjortshøj tæt på Aarhus med lige over 3.500 indbyggere.

"Lær at blive til grin" og "Lav ankeløvelser, ring læge" står der også på sedlen, som fylder cirka et halvt A4-papir.

- Det vækker jo en urkraft af nysgerrighed, sagde Anders Agger, første gang han læste sedlen.

Den mystiske dosmerseddel, som den lå i grøftekanten. (Foto: © Søren Hartmann, DR)

Og lige netop derfor blev sedlen omdrejningspunkt i et afsnittene af den seneste sæson af 'Indefra med Anders Agger'. Afsnittet handler om livskriser, og undervejs spekulerer både Ander Agger selv og de lokale i Hjortshøj nemlig over, hvem der har skrevet sedlen, og hvorfor vedkommende har gjort det.

Ingen vidste nemlig, hvem han eller hun var.

Og det lykkedes da heller ikke Anders Agger og tv-holdet af finde frem til den mystiske seddelskribent.

Indtil nu.

For nu har sedlens ejermand nemlig selv henvendt sig på mail til Anders Agger.

- Ja, den har godt nok skabt furore, siger 62-årige Frank Behrndtz, da DR taler med ham.

Men hvad er historien bag sedlen egentlig? Det fortæller Frank Behrndtz om her.

Følte sig fortabt

I et nyt særafsnit af 'Indefra med Anders Agger' er tv-værten nemlig vendt tilbage til Hjortshøj for at mødes med Frank Behrndtz, der skrev sedlen i 2019.

Dengang befandt Frank Behrndtz, der arbejder som togfører, sig i en svær periode i sit liv. Året forinden var han blevet skilt fra sin kone, som han ellers havde boet med i næsten 30 år, og derfor havde de solgt deres fælles hjem.

Frank Behrndtz skulle nu tømme det, men havde svært ved at komme i gang.

- Jeg havde jo køkkengrej og udstyr svarende til tre familier, og jeg kunne ikke fordele det og tømme skabene. Derfor skrev jeg sedlen for at peppe mig selv op, forklarer han. Af samme grund beskriver han den som en "pepseddel".

Anders Agger mødes med Frank Behrndtz til en snak om "pepsedlen", der har vist sig at være skrevet for mere end to år siden. (Foto: © Søren Hartmann, DR)

Noget af det første, han skrev på sedlen, var ordene "Er jeg ensom". Det skrev Frank Behrndtz, fordi han på daværende tidspunkt reflekterede over sit liv. Han havde svært ved at overskue de forhindringer, som stod foran ham.

- Det handlede egentlig ikke om, om jeg følte mig ensom. Det handlede mere om, hvorvidt jeg skulle gøre tingene alene. Jeg følte mig fortabt på en eller anden mærkelig måde, så jeg tænkte, at nu måtte jeg ændre min indstilling, forklarer han.

Han skrev "Lær at blive til grin", fordi det tit sker for ham. Han er nemlig meget bramfri, erkender han.

- Det er let at grine af andre. Bag gardinerne. Jeg synes, det er en meget større udfordring at lære selv at blive grint af og acceptere det.

Og så har han selvfølgelig tilføjet "hænge vasketøj op" til sin huskeliste, fordi han rent faktisk havde glemt det aftenen forinden.

- Det skulle jo ud at hænge, siger han.

Sådan blev den til. En seddel med eksistentielle tanker og praktiske gøremål, der fyldte i Frank Behrndtz liv på daværende tidspunkt, og som ikke tog meget mere end tre minutter at skrive.

Men hvordan endte den så i hænderne på Anders Agger?

Faldt ud af lommen

En dag i maj sidste år lå sedlen tilfældigvis fremme på bordet i hjemmet i Silkeborg, og Frank Behrndtz stak den i baglommen for at have noget at skrive på, hvis det blev nødvendigt.

- På det tidspunkt havde jeg slet ikke overvejet, hvad der stod på sedlen.

Frank Behrndtz ville besøge et sommerhusområde i Skæring, der ligger tæt på Hjortshøj. Planen var at fiske og bade, men vejret var for dårligt, så han vendte om med det samme, da han var kommet frem.

Han strejfede lidt rundt i området ved Hjortshøj og endte med at sætte sig på en bænk ved den lokale park. Da han satte sig på bænken, gik det op for ham, at han havde sedlen i baglommen, og han tog den derfor frem for at kigge på den.

- Jeg tænkte "hold da kæft". På det tidspunkt var det et år siden, at jeg havde skrevet den. Så jeg sad og gik tilbage i tiden. Jeg stirrede lidt ud i luften og funderede lidt over mit liv, forklarer han.

- Det var jo ét livsforløb, der var sluttet. Det var da barskt at tænke på. Jeg havde boet i det samme hus i næsten en tredjedel af mit liv og set mine drenge vokse op dér. Det er forbundet med mange minder.

Her ses sedlen i sin fulde længde. (Foto: © Søren Hartmann, DR)

Tankestrømmen blev afbrudt af en forbipasserende kvinde, der spurgte Frank Behrndtz, om han var okay.

Han svarede lidt afvigende og besluttede sig for at køre hjem til Silkeborg. Men på vejen hjem blev han simpelthen nødt til at tisse.

- Jeg kunne ikke holde mig hele vejen til Silkeborg, så jeg drejede ind på en tilfældig sidevej. Jeg stillede mig ud for at tisse, og så må jeg have tabt sedlen der i grøftekanten, siger han om den håndskrevne seddel, der næsten som en flaskepost i vandet efterfølgende fandt sin vej til Anders Agger.

Mange brænder inde med kriser

Det var først her i efteråret, at Frank Behrndtz blev opmærksom på sin håndskrevne seddel igen. Han så nemlig en teaser for tv-programmet, hvor de søgte skribenten bag sedlen.

Da han så den endelige udsendelse, var han helt sikker på, at det var ham, der blev ledt efter.

- Jeg kunne genkende flere sætninger fra listen. Det er eftertænksomt og følsomt. Det var mit personlige liv, der lige var blevet fældet ned i løbet af de tre minutter på det tidspunkt, fortæller han.

Han var dog samtidig i tvivl om, hvorvidt han skulle give sig til kende eller ej.

- Jeg tænkte: Skal jeg virkelig udbrede mit personlige liv i tv? Jeg kan jo fandeme komme ud for en shitstorm, ikke? På den anden side ved jeg jo, at der er så mange kriser i Danmark, og hvis det kan hjælpe nogen, så er det jo fint. At de ikke er helt alene om at have det sådan, siger han.

Frank Behrndtz og Anders Agger ser på sedlen. Den originale seddel befinder sig i øvrigt i dag hos tilrettelæggeren på 'Indefra med Anders Agger', som fandt sedlen i grøftekanten i maj sidste år. Den betyder nemlig noget helt særligt for ham, fortæller han. (Foto: © Søren Hartmann, DR)

Frank Behrndzt har nemlig ved flere lejligheder oplevet, at mænd er gået i hundene, fordi de er blevet forladt.

- Så går de i stå, glor ind i gardinerne i 15 år, fordi konen skrider. Jeg tror, der er mange, som går og brænder inde med kriser. Og det er sgu ikke heldigt. Der skal være en form for reaktion udadtil, siger han.

Sådan kunne det måske være endt for ham selv. Men i dag er Frank Behrndzt et helt andet sted i sit liv, end da han skrev sedlen for mere end to år siden.

- Jeg skal ud og rundt. Mærke livet og gå noget i møde.