Hans tipoldefar var konge: 19-årige Ludwig bor i en lille lejlighed på Nørrebro - og er langt fra rig

- Jeg er slet ikke, som mange tror, fortæller Ludwig af Rosenborg.

(Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, Frederik Højfeldt Nielsen/DR)

På en våd og kold forårsdag kommer han ræsende på sin cykel. Kinderne er røde, og en lang dunjakke dækker det meste af hans næsten to meter lange krop.

- Jeg har egentlig ikke lavet så meget i dag. Bare chillet lidt, griner han, da han er kommet af cyklen.

Udadtil ligner 19-årige Ludwig en ganske almindelig, ung fyr, som du selv kunne have gået i klasse med.

Han er vokset op i en forstad til København. På hans Instagram finder man billeder af ham og vennerne i studenterhuer. Han bor i en toværelses lejlighed på Nørrebro.

Men Ludwig er ikke som almindelige, unge fyre.

Han hedder "af Rosenborg" til efternavn, og så løber der kongeligt blod i hans årer.

Ludwig af Rosenborgs tipoldefar var nemlig Danmarks kong Christian 10., og hvis historien havde udfoldet sig anderledes, kunne Ludwig af Rosenborgs liv i dag måske have set anderledes kongeligt ud.

Uden at blive alt for teknisk, så betød en ændring i tronfølgeloven i 1953, at kvinder også kunne blive regenter i Danmark. På det tidspunkt var det Christian 10.'s søn, Frederik 9., der var konge af Danmark.

Ændringen af tronfølgeloven betød, at vores nuværende dronning Margrethe i 1972 kunne efterfølge sin far, Frederik 9., da han døde.

Var tronfølgeloven ikke blevet lavet om i 1953, så skulle det have været Frederik 9.'s bror, prins Knud, der blev udråbt til konge.

Prins Knud var Ludwigs oldefar, og var Knud blevet konge af Danmark, så ville det have været hans - og dermed også Ludwigs - side af familien som blev til Danmarks kongefamilie.

Ludwig af Rosenborg er oprindeligt opvokset i Birkerød uden for København, men bor i dag i en lejlighed på Nørrebro i København. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Blærer sig med blåt blod

Men sådan skulle det ikke gå. Ludwig af Rosenborg har hverken titel af prins, greve eller noget som helst andet.

Det har dog ikke afholdt ham fra at fortælle om sin familiehistorie vidt og bredt til folk, han har mødt gennem livet - om de så spurgte til historien eller ej.

- Jeg har altid elsket at sige det. Særligt som lille var jeg så åndssvag omkring det. Jeg elskede at blære mig med det, siger han og fortsætter:

- Men jeg er jo også bare stolt af det, jeg kommer fra. Det er jo blæret.

Til gengæld har den kulørte familiehistorie også haft den konsekvens, at folk af og til kan være ganske forudindtagede, når de først møder Ludwig af Rosenborg.

- Mange tror, jeg er megarig, hvilket jeg på ingen måde er. Eller at jeg er arrogant og selvfed, hvilket jeg da heller ikke synes, jeg er, siger Ludwig af Rosenborg, der også ofte skal svare på, om han hænger ud med den kongelige familie privat.

Hvilket han altså ikke gør.

Selvom han ikke har været flov over at fortælle sin historie til folk, så slår han fast, at han ikke går og drømmer sig væk til et kongerige, han måske kunne have haft.

- Jeg er røvligeglad med at være prins. Jeg vil jo helst leve det liv, jeg gør nu.

Til daglig er Ludwig balletdanser på Det Kongelige Teater i København. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Drømmer om at blive solodanser

Det liv, som Ludwig af Rosenborg så er endt med at leve, er ligesom hans ophav heller ikke helt almindeligt.

Han har nemlig dyrket ballet intensivt, siden han var fire år gammel.

Og hvor Ludwig af Rosenborgs jævnaldrende måske har droppet deres fritidsaktiviteter og hobbyer, som de efterhånden blev ældre og kom i gymnasiet, så holdt han fast i balletten.

Som syvårig begyndte han på Det Kongelige Teaters balletskole, hvor han brugte hele sit børne- og ungdomsliv på at dygtiggøre sig.

Ludwig af Rosenborg begyndte til dans, da han var fire år. Han holder særligt af den måde, man kan udtrykke sig på og påvirke folk gennem ballet. (Foto: © Frederik Højfeldt, DR)

Det er han til gengæld endt med at have gjort i en sådan grad, at han i dag endelig kan kalde sig danser ved Det Kongelige Teater i København.

- Det er min indre passion. Jeg hængte ellers lidt i en tynd tråd som ung, fordi jeg var umusikalsk og har en meget lang krop. Men det har bare været min drøm, siden jeg var helt lille.

- Jeg er meget fascineret af det her med at røre folk med kunsten. Selvfølgelig vil jeg også gerne være solodanser. Men det handler virkelig bare om at stå på en scene og give folk en oplevelse, de vil huske, siger han.

Indtil videre har Ludwig af Rosenborgs passion bragt ham ind på Store Scene i Operaen i København, hvor han indtil coronakrisens indtog var i fuld gang med prøverne til Mahlers 3. symfoni, som skulle have haft premiere i sidste uge.

- Folk må ikke tro, jeg er krukket. Min familiehistorie udgør jo kun en lille del af, hvem jeg er som samlet person, siger Ludwig af Rosenborg. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Er blevet mere stolt af sig selv

Det er dog ikke kun på de skrå brædder, man kan finde Ludwig af Rosenborg.

Netop nu er han aktuel i DR2+-serien 'Hvorfor er Ludwig ikke konge?'.

I serien dykker han sammen med historikeren Mie Ellekilde ned i sin families fortid for at finde ud af, hvorfor historien faldt ud, som den gjorde.

De finder blandt andet ud af, at prins Knud gjorde indsigelser, da man præsenterede forslaget til ændringerne i arvefølgen, der ville gøre ham - og hans fremtidige familie - uberettigede til den danske trone.

Og den opdagelse var noget, der især gjorde indtryk på Ludwig af Rosenborg.

- Før tænkte jeg ikke rigtigt over, at det jo faktisk havde konsekvenser for min familie, da man ændrede i tronfølgeloven. Men prins Knud kæmpede jo rent faktisk imod. Han stod op for sin familie og sagde fra. Og det har da gjort, at jeg er blevet mere stolt af både mig selv og min slægt, siger han.

Selvom han både er balletdanser og ud af en kongelig slægt, så er Ludwig af Rosenborg ikke for fin til en simpel burger: - Det er jo så lækkert. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)

Derudover har han også fået øjnene op for, at hans familie ofte er blevet latterliggjort i offentligheden.

Det har handlet om onde rygter, som at prins Knud skulle være smådum, om indavl i familien eller simple tilsvininger af familiemedlemmernes udseende.

- Folk har jo talt grimt om min familie gennem tiden. Det har jo været decideret mobberi, siger han og fortsætter:

- Men hvor jeg før bare blærede mig med, at jeg er tipoldebarn af kong Christian 10., så vil jeg nu meget hellere med stolthed og uden skam sige, at jeg er arveprins Knuds oldebarn.

Ludwig mener ikke selv, at hans kongelige blod kommer til at fylde mere i hans liv i fremtiden. Det er balletten, der er i højsædet: - Det er en helt ubeskrivelig følelse, når man står der på scenen og bare giver alt, hvad man har i hjertet. Det er dét, jeg vil leve af. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, DR)