(Foto: © Betina Garcia, DR)

26-årige Roudi fra Syrien er på fynsk sommerlejr: 'Det har været mit livs bedste sommer'

På en sommerlejr på Fyn mødes unge fra hele verden og skaber minder for livet.

Ferien til udlandet er annulleret, og festivalerne er aflyst. Men det er 70 unge på Brenderup Højskole ved Middelfart fuldstændig ligeglade med.

De behøver nemlig ikke rejse væk for at møde andre kulturer og få nye venner.

Feriens højdepunkt findes i stedet lige her i den røde murstenshøjskole på Fyn, hvor unge mellem 16-30 år fra hele verden er samlet i fem dage.

De deltager eller er frivillige i en sommercamp, der er arrangeret af Dansk Flygtningehjælp Ungdom, som bare bliver kaldt DFUNK. Kriteriet for at få en plads er ikke en flygtningebaggrund, men lysten til at bruge fem dage på at møde nye ansigter og kaste sig ud i fællesaktiviteter som sport, musik, dans, sang og fest - som foregår uden alkohol.

I dag er det fredag og fjerde dag på højskolen. Stemningen er høj, og venskaberne er på få dage blevet tætte. Nogle hænger ud i sofaer, spiller spil, hygger og snakker, mens andre spiller basket i gymnastiksalen eller slapper af i hængekøjer udenfor. Alt foregår på dansk.

En af deltagerne hedder Roudi. Han er 26 år og kurder fra Syrien. Han har boet i Danmark i snart fire år, og dette er hans første sommercamp.

- Jeg var meget genert, da jeg ankom, men det er jeg ikke mere. Her accepterer vi hinanden, uanset hvor vi kommer fra. Det er også første gang, jeg har kontakt med så mange danskere, og det er rigtig dejligt.

Allerede nu har han bestemt, at han vil med næste år.

- Jeg kendte ingen af de andre før, men nu føler jeg, jeg har venner, jeg kender fra gamle dage. Helt ærligt, det her har været den bedste sommer i mit liv. Jeg kan ikke forklare, hvor meget det betyder at være en del af et vidunderligt fællesskab.

Roudi (tv.) er fra Syrien, Fatuma (i midten) er fra Yemen og Somalia, og Mohammedullah (th.) er fra Afghanistan. De samles på Fyn i en sommercamp arrangeret af Dansk Flygtningehjælp Ungdom, DFUNK. - Her lærer vi at respektere og acceptere hinanden. Du må ikke dømme mennesker, før du snakker med dem, siger Roudi. (Foto: © Betina Garcia, DR)

I gymnastiksalen bliver der sat musik på, og en gruppe bryder ud i spontan kædedans. Om lidt begynder dagens workshops, arrangeret af deltagerne selv.

Et kor skal øve nummeret 'What A Wonderful World', der er yoga, dans til afrobeat og et kursus i selvudvikling og selvværd, som Roudi melder sig til.

I fem dage er det ikke deres baggrund, der betyder mest, men hvem de er som mennesker.

Som deltager Alberte, 24 år, siger:

- Jeg føler egentlig ikke, der er fokus på, at vi er forskellige. Vi bor jo allesammen i Danmark og vil bare gerne møde nye mennesker og have det sjovt og hyggeligt. Det er nogle vildt gode dage.

Tag med på et besøg på DFUNK's sommercamp herunder.

  • 25-årige Ablel er fra Eritrea og kom til Danmark i 2014. - Det er megasjovt og megafedt at møde så mange andre friske unge på campen. Vi kommer fra hele verden, men ingen er uvenner, alle har et godt hjerte, og vi har et fællessprog, som er dansk. Min mor og far er døde, så jeg kom alene til Danmark. Sådan er livet. Jeg drømmer om at blive folkeskolelærer, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for at blive god til sprog og kultur. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    1 / 12
  • En workshop handler om at styrke sit selvværd og turde være sårbar. Ordstyrer Maria er født i Danmark af kurdiske forældre og læser interkulturel pædagogik. Hun beder alle fortælle, hvad de er gode til, på skrift, og rummet fyldes med positive sætninger: "Jeg er god til at få ideer". "Jeg er god til at sige sandheden og hjælpe andre". "Jeg er god til at gå min egen vej, selvom min mor vil have en ingeniør-søn". (Foto: © Betina Garcia, DR)
    2 / 12
  • 17-årige Mohammedullah flygtede alene fra Afghanistan, da han var 13 år. I dag bor han på et bosted i Aarhus. - Jeg har ikke kontakt med min familie, så det var meget hårdt at være her alene i begyndelsen, men nu har jeg det fint. Min værge, Asbjørn, er en slags forælder og er en stor støtte. Min fremtidsplan er at blive sosu-hjælper. Det er så fedt at være på sommercamp og få nye venner. Jeg elsker det. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    3 / 12
  • Jeban er 18 år og fra Eritrea. - Det er min første sommercamp, og det er megasjovt og hyggeligt. Jeg kom til Danmark i 2016. Det var december, og jeg så sne for første gang. Det var koldt, men spændende. Jeg drømmer om at blive sygeplejerske, fordi jeg gerne vil hjælpe mennesker. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    4 / 12
  • Frokosten er et mix af butter chicken med kyllingepølser, stegt ris, spidskål og salat med hjemmebagt brød. I aften er der stor festmiddag med lammekøller. Alle i køkkenet er frivillige, inklusive 28-årige Jan fra Tyskland. Han arbejder på en schweizisk restaurant i København og er her i sin ferie. - Jeg møder nye mennesker her på campen, og det føles ikke som arbejde. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    5 / 12
  • Alberte, 24 år fra Hellerup, er på sommercamp med en veninde. - Jeg skulle have været i Frankrig her til sommer, men det blev aflyst på grund af corona, og så fik jeg heldigvis en plads på sommercampen. Det har været nogle helt vildt gode dage, og det er dejligt, at vi har lavet en masse sjove lege og dyrket sport, i stedet for hvis der havde været fokus på fest, druk og at komme sent i seng. Det har været rigtig fedt at møde så mange forskellige mennesker. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    6 / 12
  • 20-årige Fatuma er youtuber fra Viborg. Hun er fra Yemen, har somaliske forældre og kom til Danmark i 2012. - Jeg har min egen YouTube-kanal, 'Fatumaab', hvor jeg filmer og fortæller på arabisk, hvad man kan lave i Danmark, hvis man flytter hertil. Da jeg selv var i mit hjemland, havde jeg aldrig hørt om Danmark og ville gerne selv have haft sådan nogle videoer. Jeg studerer HF og vil arbejde med HR, så jeg kan hjælpe nye medarbejdere i gang. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    7 / 12
  • Der er yoga på skemaet, og 19-årige Abbe lader op mentalt. Han kom fra Eritrea for fire år siden. Begge forældre døde, da han var lille, og han voksede op med sin storebror og søster. - Alle her har en vild historie, og det synes jeg, er spændende. Jeg er nysgerrig, og man lærer noget af at høre, hvad andre har været igennem. Her er et fællesskab, kærlighed, ungdom. Alle unge skulle prøve at være her. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    8 / 12
  • Uden for i en hængekøje ligger Khadiya og slapper af. Hun er 20 år og fra Syrien. - Jeg elsker at være på campen, man føler sig tryg og ikke udenfor. Det er så hyggeligt, og jeg er her med mine søstre og kusine. Alle er fra forskellige lande, og vi kan vise vores kultur for hinanden. Næste år vil jeg med som frivillig og hjælpe til. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    9 / 12
  • 24-årige Henok læser HF og kom fra Eritrea for fire år siden. - Flugten var hård, jeg kan ikke beskrive den med ord. Men det vigtigste er, at jeg har overlevet. Jeg har været på sommercampen i tre år, det er blevet en tradition. Gennem DFUNK har jeg fået det, jeg vil kalde mine bedste venner. Når man ikke har nogen familie, betyder det alt at have nogen, du kan stole på. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    10 / 12
  • Zainab er 21 år og født i Danmark af irakiske forældre. Hun begyndte at lave frivilligt arbejde i DFUNK for et halvt år siden. - Før jeg blev frivillig, var der mange ting, jeg ikke vidste om flygtninge. Men her snakker jeg med folk på min egen alder, som har været igennem en masse. Det gør mig bare mere taknemmelig for livet, siger Zainab, som håber at komme ind på enten farmaceut- eller medicinstudiet. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    11 / 12
  • En gruppe går ind i gymnastiksalen og sætter arabisk musik på, og folk begynder spontant at danse i en kæde, mens de klapper og griner. Alle glæder sig til aftenens store fest med 80'er-tema-dresscode, som er afslutningen på nogle intense dage med nærvær og nye venner. (Foto: © Betina Garcia, DR)
    12 / 12