15-årige Augusta cykler 700 km for kræftramte Jasper: 'Når jeg tænker på ham, piver jeg ikke mere'

18 teenagere fra Nordsjælland bruger ferien på at rejse penge til en fremmed dreng.

15-årige Augusta Villefrance er normalt mere til musik end sport, men har taget en lang udfordring op for at være med til at opfylde et ønske for en jævnaldrende, men fremmed dreng. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Vil du bruge din sidste uge af sommerferien på at cykle 700 kilometer for en dreng, du aldrig har mødt?

Overvej det lige, mens jeg konstaterer, at 18 nordsjællændere mellem 13 og 15 år er i gang med at gøre netop det.

I fredags lidt over klokken 7 troppede de op i cykeltrikot ved Allerød Ungdomsskole for at træde mod Fanø og først komme hjem på fredag. En cykeltur på cirka 350 kilometer hver vej. I en til tider blæsende og fugtig dansk sommer.

15-årige Augusta Villefrance er med på cykelholdet.

- Når det bliver hårdt, så vil jeg tænke på Jasper, og det han har været igennem. Så er der ingen grund til at pive mere. Ingen burde udsættes for det, som han har været udsat for. Slet ikke i den alder, siger Augusta.

Jasper? Det er ham, Augusta cykler 700 kilometer for.

Cykelholdet fra Allerød Ungdomsskole mødte først 15-årige Jasper Storgaard Nielsen, efter de havde sagt ja til at cykle 700 kilometer for at samle penge ind til hans ønske.

Ramt af knoglekræft

12. juli sidste år fik Jasper Storgaard Nielsen konstateret knoglekræft, og det satte gang i et forløb med kemoterapi, operation og mere kemoterapi, hvor Jaspers forældre, Ole og Heidi, sammen har kæmpet for deres søn, selvom de er gået fra hinanden for flere år siden.

Kræften blev opdaget for sent til, at Jaspers bækken og korsben kunne reddes, hvorfor en tur på cykel til Fanø med holdet fra Allerød Ungdomsskole er utopi.

På det seneste har skoletiden været begrænset for 15-årige Jasper, fordi kroppen har brug for at ligge ned, og de næste fire-fem år står den på genoptræning, så Jasper på sigt kan rejse sig op med støtte fra to krykker.

Han vil formentlig altid være afhængig af sin kørestol.

Men det kunne være gået meget værre, for lægerne frygtede, at Jasper ikke ville overleve.

Det gjorde han, og i slutningen af marts blev Jasper erklæret kræftfri.

Vil i badeland med klassen

I sygdomsforløbet blev Jaspers mor gjort opmærksom på, at hendes søn kunne indsende et ønske til Make-A-Wish, en velgørende organisation, hvis formål er at opfylde ønsker for børn med livstruende sygdomme.

Bare så der måske kunne komme et lille lyspunkt for Jasper og resten af familien i rækkehuset i Karlslunde ved Køge Bugt.

Mor Heidi plantede tanken hos Jasper, som besluttede, at ønsket ikke kun skulle komme ham til gode.

- Mine klassekammerater har været rigtig søde ved mig. De har holdt kontakten, skrevet til mig og besøgt mig på hospitalet. De har fået mig til at smile, så jeg ville bruge ønsket på dem, siger Jasper.

I august sidste år skrev Jasper til Make-A-Wish, at han gerne ville invitere sin klasse med til badelandet Lalandia.

- Jeg elsker at bade, og det har jeg altid gjort. Så det kunne være fedt at få et par dage med klassen dernede. Så gør det mig ikke så meget, at jeg ikke kan bruge vandrutsjebanerne, for det kan de andre. Bare det at være sammen med dem og komme ned i bassinet bliver dejligt, siger Jasper.

Ønsket bliver opfyldt. Det har familien fået at vide. Både den del, der bor med Jaspers far, Ole, i Præstø. Og den del, der bor i rækkehuset i Karlslunde, hvor Jasper bor med sin mor det meste af tiden.

- Det er så skønt at se sin søn lyse op og få sådan et ønske opfyldt. Klassen har gjort meget for ham, og det er stort for Jasper at gøre noget for dem, siger Jaspers mor, Heidi Storgaard Hansen.

Jasper med mor Heidi, lillesøster Bertha og papfar Carsten.

'Det hjælper på sagen, at jeg selv brænder for den'

Turen til Lalandia bliver efter planen til foråret, når Jasper er i bedre form.

Og når Augusta & Co. har testet formen på vejene fra Allerød i Nordsjælland til Fanø ved Esbjerg. For at samle penge ind til Jaspers klassetur til badelandet.

Byggemarkedet Stark støtter med både penge og udstyr, og Ulla Holze fra Allerød Ungdomsskole er initiativtager til projektet.

Så det er altså hende, der har overtalt 18 teenagere til at cykle 700 kilometer for en dreng, de aldrig havde mødt, da de sagde ja til udfordringen.

Som far til en pige, der er jævnaldrende med flere af deltagerne på cykelholdet, må det være oplagt at spørge:

Hvordan i alverden har du fået dem til at bruge en uge af sommerferien på at cykle så langt?

- Det hjælper på sagen, at jeg selv brænder for den, og så kunne jeg fortælle om en succeshistorie fra sidste år, hvor vi cyklede til Skagen for Malthe, der lige havde fået nyt hjerte og drømte om at komme til Mont Blanc med sin familie, fortæller Ulla Holze.

Sidste sommer var der ni med på cykelholdet. Otte af dem har valgt at tage en tur til. Og så er det altså blevet udvidet med 10 mere.

13-årige Emil i Allerød fredag morgen - klar til at cykle mod Fanø.

'Han kommer jo ikke til at cykle ligesom os andre'

En af dem er 13-årige Emil Neerbek, der spiller håndbold på eliteplan.

- Jeg kan godt lide udfordringer, og det er mest udfordringen ved at cykle så langt, der har fået mig til at gøre det, siger Emil.

Og så bevidstheden om, at han træder i pedalerne for Jasper.

- Så kan jeg give mig lidt mere. Han kommer jo ikke til at gå og cykle som os andre, og han kommer ikke til at have en barndom, ligesom vi har haft.

Augusta Villefrance overvejede allerede sidste år at cykle med til Skagen, men lod være, fordi hun ikke kendte nogen af de andre på holdet.

I år besluttede Augusta sig for - selv om hun ikke er den store sportsnørd - at trække i cykeltøjet.

- Jeg plejer mest at spille musik, men havde lyst til en udfordring, og så kan jeg godt lide at vide, hvem pengene går til. Det er fedt, at de går til en dreng på min egen alder, der kan få et ønske opfyldt. Det er dejligt at kunne være med til at skabe glæde, oven på det, han har været igennem, siger Augusta.

Hvad hvis det nu var mig selv?

Emil, Augusta og de 16 andre på cykelholdet samler penge ind til Jasper via sponsorer.

Alle på cykelholdet skulle komme til start med minimum en aftale med en sponsor, der donerer penge pr. kilometer. Det har en hel del familiemedlemmer til cykelrytterne og mindre lokale erhvervsdrivende valgt at gøre.

Hvis det samlede sponsorbeløb overskrider den kommende regning fra Lalandia, ryger de overskydende penge i Make-A-Wish' kasse, så andre børn med en livstruende sygdom kan få opfyldt et ønske. Hvis der ikke bliver cyklet nok penge ind, betaler Make-A-Wish det, der mangler.

Initiativtager Ulla Holze oplyser, at der mandag aften er samlet cirka 60.000 kroner ind til Jaspers Lalandia-tur. Blandt andet via hjemmesiden 'Ung træder for ung'.

Og så er der alle dem, der støtter de cyklende teenagere på vej til og fra Fanø med andet end penge.

- Der sker noget fint, når man gør noget for andre, og vi møder så mange ude på ruten, der stiller op med kage og sodavand, siger Ulla Holze.

Hun oplevede sidste år og under træningsturene op til afgangen i fredags, hvordan de unges tankegang har ændret sig.

- Nogle unge kan have en tendens til at tænke meget på dem selv, men der sker noget større, når de gør noget for andre. En af dem, der er blevet ramt af velgørenhedstanken, er Augusta. Hun har virkelig knoklet hårdt for at blive klar, siger Ulla Holze.

Og så gør det ikke noget for Augusta, at hun ikke havde mødt Jasper, da hun sagde til at cykle til Fanø for ham.

- Hvis det var mig, der var i Jaspers sted, ville jeg blive glad for, at andre gjorde sådan noget for mig, siger Augusta.