Tarte au citron

Tarte au citron er en af det franske køkkens store klassikere inden for desserter. Og så er det desuden brødrene Prices yndlingstærte. Den syrlige citroncreme sammen med den søde marengs og den sprøde bund gør tærten til en fantastisk dessert.

Mørdej, citroncreme og italiensk marengs gør tarte au citron til en fantastisk dessert. (© Adobe Stock)

Tidsforbrug: 2 timer. Mængde: 8 pers.

Ingredienser

MØRDEJ

  • 250 g mel

  • 170 g smør

  • 60-70 g flormelis

  • 2 tsk. vaniljesukker

  • 1 æg

  • 1 salt

CITRON-CREME

  • 2 stk. citroner (fileter af citronerne)

  • skal af 1 øko-citron

  • 100 g sukker

  • 2 stk. hele æg

  • 2 stk. æggeblommer

  • 2 dl fløde

ITALIENSK MARENGS

  • 125 g æggehvide

  • 200 g sukker

  • 1 dl vand

Fremgangsmåde

Mørdej

Til mørdejen smuldres smørret i melet sammen med flormelis, vaniljesukker og salt. Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt - den må ikke æltes. Dejen skal hvile en times tid i køleskabet.

Rul derpå dejen ud på et melet bord, så den i størrelse vil passe til tærteformen. Beklæd formen med dejen.

Så bager man dejen"blindt" - det vil sige, man lægger et stykke bagepapir over dejens bund og sider og fylder formen med fx tørrede ærter. På den måde hæver dejen ikke op under bagningen, som foregår ved 200 grader i ca. 15 min. Derpå fjernes ærter og bagepapir og tærten får fem minutter til i ovnen.

Citron-creme

Til cremen blendes citronfileterne med citronskal, sukker, æg og æggeblommer, hvorpå fløden blandes i.

Hæld cremen i tærtebunden og bag den ved 150 grader i cirka 30 minutter, eller til cremen har sat sig. Lad tærten køle af.

Italiensk marengs

Til den italienske marengs kommes sukkeret i en gryde sammen med vandet. Kog det til en klar, lidt tyktflydende sirup.

Imens piskes æggehviderne til skum, hvorpå den kogende sukkerlage lidt efter lidt tilsættes, mens der piskes. Bliv ved med at piske til marengsen er kølet lidt af. Kom den derpå i en sprøjtepose.

Tag tærten ud og dekorer den med marengsmassen. Sæt den tilbage i ovnen under grill et øjeblik til marengsen er let gylden. Det går stærkt, så hold øje med den hele tiden. Lad tærten køle af før den spises.