Moules Frites

Man kan næppe besøge Bruxelles uden at spise moules frites. En sand belgisk klasiker. 4 pers.

(© (c) DR)

Moules:

  • 2-3 kg blåmuslinger

  • 3-4 dl. tør hvidvin

  • 2 porrer

  • 5-6 skalotteløg

  • 5-6 fed hvidløg

  • 1 bundt persille

  • Lidt frisk timian

  • 100 g smør

  • Salt og peber

Rens musingerne grundigt. Kasser dem der er åbne og ikke lukker sig efter et par lette slag mod køkkenbordet. Muslinger med ødelagt skal, kasseres også. Hak skalotteløg og hvidløg og snit porrene fint. Steg dem op i smørret i en stor gryde. Hak persillen og kom den ved sammen med timianen. Lad det hele stege roligt i et par minutter. Hæld hvidvinen på og lad den koge op.

Krydr med salt og peber og kom muslingerne i gryden. Læg låg på og lad dem dampe i 4-5 minutter. Ryst gryden undervejs. Server med sprøde pommes frites.

Frites:

  • 2-3 kg. kartofler, der egner sig til pommes frites, f.eks Bintje, Caesar, Manon eller Agria.

  • Fritureolie

  • Salt (fint)

Skræl kartoflerne og skær dem i ensartede stave. Skyl dem grundigt i flere hold koldt vand. Tør dem godt i et viskestykke.

Friter dem i 140 grader varm olie i 6-8 minutter til de er møre og let gyldne. Læg dem på en bagerist efterhånden som de er færdige. På dette stadie kan man også sætte dem på køl til de skal bruges.

Lige inden de skal serveres friteres de for anden gang i 180 grader varm olie til de er gyldne og sprøde. Drys dem med fint salt så snart de er klar og server øjeblikkelig.

Sauce andalouse

  • 4-5 spsk mayonnaise

  • 1 stort skalotteløg

  • 2 fed hvidløg

  • 1 tsk madras karry

  • 1 tsk røget paprika

  • 1-2 tsk. harissa

  • 2 tsk koncentreret tomatpuré

  • 1-2 tsk rørsukker

  • 2 spsk olivenolie

Hak skalotteløg og hvidløg ganske fint og steg dem i lidt olivenolie i en pande til de er gennemsigtige. Kom røget paprika og karry på og lad det stege med i et minuts tid. Tilsæt tomatpuré og harissa (eller anden chilisovs eller puré) samt en tsk. rørsukker. Lad det hele stege sammen et øjeblik og sæt det til afkøling. Rør blandingen i mayonnaise og smag evt. til med lidt ekstra salt.