Ingredienser:
- •
50 stk tilberedte vinblade. (På glas i saltlage - eller måske frost?)
- •
250 g ris (korte - bomba eller risottoris)
- •
2 1/2 dl olivenolie
- •
1/2 liter grøntsagsbouillon
- •
2 løg, finthakkede
- •
Saft af 2 citroner
- •
En håndfuld hakket dild
- •
En håndfuld hakket bredbladet persille
- •
En lille håndfuld hakket mynte
- •
Salt og peber
Fremgangsmåde:
Varm 1/3 af olien op i en gryde og svits de hakkede løg i det til de falder sammen men ikke tager farve. Tilsæt risene og lad dem stege med et par minutter mens der røres. Kom bouillonen og halvdelen af citronsaften ved og lad risene simre under låg i 6-7 minutter, så de er halvtilberedte. Rør krydderurterne i og smag til med salt og peber. Lad blandingen køle helt af.
Læg et lag vinblade i bunden af en sauterpande.
Læg et vinblad med den skinnende side nedad på køkkenbordet. Læg en lille skefuld af risblandingen på bladet og rul det sammen idet siderne slås indover. Fyld ikke for meget ris i, da den vil udvide sig under sidste kogning.
Efterhånden som rullerne bliver færdige, lægges de med sammenføjningen nedad ovenpå vinbladene i sauterpanden. De skal ligge helt tæt sammen, ellers risikerer man at de åbner sig under kogningen. Hæld resten af olivenolien og citronsaften over dolmades og læg en omvendt tallerken, der lige passer, ovenpå dem. Hæld vand på så det lige dækker. Læg låg på og lad dolmades simre over svagt blus i 30-40 minutter. Fjern låg og tallerken og lad dem køle af i mindst en halv time. De serveres lunkne eller kolde.