Solæg

I 'Spise med Price- Egnsretter' er brødrene kommet til Sønderjylland og laver her en opskrift på solæg, som får en fin marmorering. Æggene serveres klassisk med sennep, lidt olie, eddike og engelsk sauce - og så skylles de gerne ned med en dram. Alternativt kan du lave varianter af fyldet, som her er inspireret af det asiatiske og det italienske køkken. Æggene skal ligge i saltlage i ca. 3-7 dage.

Sønderjyske solæg får en fin marmorering i overfladen. (© DR)

Tidsforbrug: 1 time Mængde: 6 pers.

Ingredienser

SOLÆG

  • 6-8 stk. æg

  • 1 l vand

  • 100 g salt

  • 100 g rødkål

TRADITIONELT FYLD

  • lidt dijonsennep

  • lidt eddike

  • lidt olie

  • evt. lidt tabasco

ASIATISK FYLD

  • 15 g frisk ingefær

  • 2 tsk. citrongræs, hakket

  • ½ rød chili

  • 1 lille håndfuld frisk koriander

  • 2 spsk. fish sauce

  • 1 spsk. limesaft

  • 1-2 tsk. sukker (efter smag)

ITALIENSK FYLD

  • 4-5 stk. ansjoser i olie

  • 2 fed hvidløg

  • 1 spsk. kapers

  • 1 lille håndfuld persille

  • 2 spsk. olivenolie

  • 1 spsk. citronsaft

  • 1 tsk. revet citronskal

Fremgangsmåde

Solæg

Kog vand og salt op sammen med lidt rå rødkål - hvis du vil have lyseblå marmorering på dine æg - eller løgskaller hvis de skal være gule.

Kog æggene i en anden gryde i 20 minutter. Bank dem let mod køkkenbordet så skallen revner rundt omkring og læg æggene i den farvede saltlage. Æggene skal ligge i lagen i mindst tre dage, men kan godt ligge der op til en uge.

Servering

Når de skal spises pilles de, halveres og blommen tages ud. I hulrummet kommes en lille skefuld stærk sennep, et stænk eddike, et stænk olie, lidt engelsk sauce og evt. lidt tabasco. De halve blommer lægges tilbage. Æggene indtages i en mundfuld og skylles ned med en kryddersnaps.

Asiatisk fyld

Ingefær rives og citrongræs, chili og koriander hakkes fint. Alle ingredienserne blandes og man kommer en teskefuld af blandingen i hvert halve solæg.

Italiensk fyld

Ansjoser finthakkes og hvidløg, kapers og persille ligeledes. Alle ingredienserne blandes og man kommer en teskefuld af blandingen i hvert halve solæg.