Sigtebrød

Brødrene Price vil gerne slå et slag for sigtebrødet, som de mener er blevet glemt lidt i vores madkultur. På deres tur rundt i landet efter egnretter, når de bl.a. til Karrebæksminde på Sjælland, hvor Kaj Salling, viser dem denne opskrift på et godt sigtebrød. I programmet serveres det som tilbehør til egnsretten 'plukfisk med korender a la karrebæksminde'.

Dansk sigtebrød er dejligt tilbehør til mad eller smurt med pålæg eller marmelade. (© DR)

Tidsforbrug: 2 timer. Mængde: 8 pers. Sværhedsgrad: Nem

Ingredienser

  • 500 g sigtemel

  • 3 dl kærnemælk

  • 25 g gær

  • 15 g smør

  • 2-3 tsk. salt

Fremgangsmåde

Opløs gæren i lunt kærnemælk. Tilsæt 90% af melet. Ælt dejen godt i ca. 5 min. Tilsæt de sidste 10% mel hvis dejen ikke er smidig og let klæbende. Kom dejen i en smurt form og lad den hæve, tildækket, i 30 min. et lunt sted. Dejen skal prikkes med en gaffel og pensles med vand.

Bages i en forvarmet ovn ved 200 grader (175 grader hvis det er en varmluftsovn) i ca. 35-40 min.

TIP: I mange opskrifter på gammeldags sigtebrød tilsættes dejen 2-3 spsk honning og en tsk. knust fennikelfrø samt en spsk brun kommen. Det vil vi gerne slå et slag for.