Saltbagte nye kartofler med løvstikke-aioli

Der er ikke noget som et godt cocktailparty med lækre drinks og mundrette snacks. I et afsnit af 'Madmagasinet' laver Adam Aamann mad med rom og snacks, der passer perfekt sammen med drinks baseret på rom. Disse saltbagte kartofler med løvstikke-aioli er en lækker og utrolig simpel snack, som smager fantastisk. Og så samler den hele sommeren i én bid med de nye små kartofler og friske løvstikke.

Lækre saltbagte nye kartofler med løvstikke-aioli - fantastisk snack! (© DR)

Tidsmængde: 1 time Mængde: 8 pers. Sværhedsgrad: Nem

Ingredienser

SALTKARTOFLER

  • 1 kg små nye kartofler

  • 1,5 l vand

  • 40 g salt

LØVSTIKKE-AIOLI

  • 1 bundt løvstikke

  • 2 fed hvidløg

  • 3 stk. æggeblommer

  • 1 spsk. dijonsennep

  • 3 spsk. citronsaft

  • 6 dl vindruekerneolie

  • 1-2 spsk. koldt vand

  • 1 tsk. havsalt

  • Friskkværnet peber

  • Evt. 3-4 spsk. meget finthakkede anjosfileter i olie (kan udelades)

Fremgangsmåde

Saltkartofler

Kog vand og salt op og kom kartoflerne i. Kog dem til de lige netop er møre – 8-12 minutter alt efter hvor store og hvor friske de er.

Hæld det meste af vandet fra til der kun lige er ca. 1,5 cm vand tilbage i gryden.

Kog nu vandet væk, imens du forsigtigt vender rundt i kartoflerne, uden at der går hul på dem.

Når vandet er kogt væk, vil der ligge et fint saltlag på kartoflerne. Forsæt med at lade dem stå ved lav varme i den tørre gryde og vend lidt rundt i dem, indtil de begynder at få en smule farve og rynke lidt.

Lad dem køle lidt af i gryden og server dem lune sammen med løvstikke-aiolien.

Løvstikke-aioli

Skyl løvstikken, nip bladene af og tør dem i en salatslynge eller i et viskestykke. Kom dem i en blender med 3 dl af olien og de to hvidløgsfed. Blend i et par minutter til olien er grøn og uden hele stykker krydderurter. Kom evt. olien igennem en finmasket sigte, hvis mayonnaisen skal være helt glat.

Bland nu urteolien med resten af olien.

Kom æggeblommerne i en stor skål sammen med sennep, lidt salt, peber og to spsk. citronsaft og pisk det godt sammen med en elpisker. Hvis du har et godt ballonpiskeris så brug det.

Pisk nu olien i æggeblommemassen lidt ad gangen i en tynd stråle. Hæld så langsomt, at olien hele tiden når at blive pisket ind i æggeblommerne. Hold af og til en pause med olien og pisk mayonnaisen godt igennem. Fortsæt til al olien er tilsat og pisk derefter lidt vand i. Pisk igen godt igennem – det er med til at sikre, at mayonnaisen ikke skiller, og at den får en flot og homogen konsistens.

Smag til sidst til med salt og evt. ekstra citronsaft.

Stil straks mayonnaisen på køl, hvor den kan holde sig i 5-6 dage.

TIP: Snacken passer perfekt sammen med en frisk daiquiri. Prøv for eksempel 'Drink med popcorn-rom og lime', som også laves i samme udsendelse af 'Madmagasinet' som de saltbagte nye kartofler.