Tidsforbrug: 1 time. Mængde: 10 pers.
Skal afkøle i minimum to timer
Ingredienser
Mørdej
- •
300 g hvedemel
- •
100 g flormelis
- •
150 g smør
- •
1 stk. æg
Vaniljecreme
- •
2,5 dl sødmælk
- •
1/2 stk. polynesisk vaniljestang (Kan erstattes af en almindelig vaniljestang)
- •
35 g sukker
- •
20 g maizena
- •
40 g æggeblomme
Glasur
- •
150 g flormelis
- •
1 tsk. vand
Pynt og Opbygning
- •
150 g jordbærmarmelade
- •
4 dl piskefløde
- •
30 g usaltede pistaciekerner
- •
2 stk. jordbær
Fremgangsmåde
Lav mørdejen: Alle ingredienserne æltes sammen til en ensartet dej. Dejen stilles koldt en ½ time. Den kolde dej udrulles relativt tyndt i rigeligt mel.
Dejstykket udstikkes i ca. 20 stk. cirkler á ca. 7 cm. i diameter. Anvend gerne et "kruset" udstikker sæt - alternativt et glas eller lign. Cirklerne bages på bagepapir ved 200 grader til de er let gyldne, ca. 8 - 10 minutter. Bundene afkøles på bagerist.
Lav vaniljecremen: 2 dl af mælken koges op i en lille gryde. Vaniljestangen flækkes på den lange led og vaniljekornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene blandes med sukkeret og mases sammen med en paletkniv, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, maizena og den resterende ½ dl mælk piskes godt. Tilsæt blommerne og pisk igen.
Når mælken koger, kommes vanilje blandingen direkte op i gryden. Pisk rigtigt godt, til cremen tykner dejligt. Cremen hældes straks i en beholder. Læg et stykke husholdningsfilm direkte oven på vaniljecremen, således at der ikke dannes kondens.
Afkøl cremen helt i køleskab - minimum 2 timer. (Vaniljecremen skal anvendes samme dag eller efterfølgende dag).
Opbygning af medaljerne: Piskefløden piskes til flødeskum (ikke for stiv). Flødeskummet kommes op i en sprøjttepose med stjerne tyl og sprøjtes sirligt i en høj krans på de 10 bunde. (Læg sprøjteposen med fløde-skum i køleskabet imens medaljerne bygges videre op…). Fyld 1 tsk. god jordbær marmelade i hver flødeskums krans. Den iskolde vaniljecreme piskes lind med et piskeris og kommes ligeledes op i en sprøjtepose med en mindre tyl. (Anvend gerne en engangssprøjtepose uden tyl!!).
Vaniljecremen sprøjtes i flødeskums-kransen ovenpå marmeladen, således at "hullet" er helt fyldt ud. De 10 mørdejs "låg" stryges med glasur & drysses med finthakkede pistacie. "Lågene" lægges på som top. Afslut med en lille fløde rosette og en lille skive friskt jordbær. Opbevares i køleskab indtil servering.
TIP: Medaljerne skal serveres samme dag.