Lemon curd (citroncreme)

Lemon curd er en engelsk specialitet og kan bedst beskrives som en citroncreme. Den er nærmest selvskrevet som tilbehør til scones, men kan også med stor succes bruges til toast, boller og som fyld i kager. Lemon curd er curden over alle curds, men du kan også lave af curd af æble-citron, passionsfrugt, havtorn, brombær-æble og mange andre variationer.

Få Helena Graystons opskrift på hjemmelavet lemon curd. (Foto: © Peter Bilde Fogh, DR)

Tidsforbrug: 30 min. Mængde: 0 pers.

Opskriften giver cirka to glas af 200 ml. Curden kan holde i cirka fire uger og en-to uger efter åbning. Den skal opbevares på køl.

Ingredienser

  • 200 ml citronsaft (3-4 citroner)

  • Revet skal af to økologiske citroner

  • 125 g usaltet smør (saltet smør kan bruges som alternativ)

  • 300 g sukker

  • 4 store æg (pisket godt sammen)

  • Cirka 1/2 l vand til vandbad (alt efter størrelsen af gryden)

Fremgangsmåde

Hæld vand i en gryde og sæt i kog.

Bland citronsaft, citronskal, smør og sukker i en skål over gryden med vand og pisk sammen til en homogen masse.

Lige inden smørret er færdigsmeltet, tilføjes æggene under omrøring med piskeris.

Pisk godt rundt, indtil det hele er blandet sammen til en lind masse. Tag evt. skålen af varmen, mens du pisker.

Sæt skålen tilbage over vandbadet. Fortsæt med at røre i blandingen, og skrab siderne i skålen med dejskraber, imens blandingen tykner og bliver cremet.

Fortsæt i cirka 10 minutter, men hold øje med varmen. Hvis massen bliver for varm, vil æggene skille.

Så snart curden har den ønskede konsistens hældes den med det samme på glas, som lukkes til (skold glasset med kogende vand inden).

Pynt dine glas fint og forær eventuelt et til en, du holder af.