Klassisk sylte

Lav din egen sylte - det er nemt og smager fantastisk med syltede rødbeder og en god, stærk sennep. Opskriften lavede James Price i programmet “Jul med Price og Blomsterberg”. Lav min. dagen i forvejen.

Hjemmelavet sylte serveres bedst på rugbrød med sennep og rødbeder til. (© DR)

Tidsmængde: 3 timer, 30 min Mængde: 20 pers.

Ingredienser

  • 2 kg svinebov eller nakke

  • 750 g svær

  • 12-15 stk. lauerbærblade

  • 2-3 dl god lagereddike

  • 40 g salt

  • 5 g stødt peber

  • 3-4 blade husblas

Fremgangsmåde

Opskriften giver en temmelig stor portion, men det er kun et spørgsmål om at dividere, hvis du ønsker mindre.

Sværen koges i 2 l. vand for svagt blus og under låg i 2 timer sammen med 10-15 laurbærblade samt 2-3 dl god lagereddike.

Derpå sies suppen og den afkogte svær kasseres. Kødet skæres i tern og koges i suppen i ca. 1½ time til alt er fuldstændig mørt.

Så tages kødet op i en skål og krydres med 40-50 g. salt og 5 g. peber. Smag også til med lidt ekstra eddike - lagen må gerne have en let syrlig smag. Så lægges kødet i passende forme f.eks. foliebakker, som kun skal fyldes 3/4 op.

Den let afkølede suppe smages evt. til med lidt mere eddike, salt og peber og tilsættes 3-4 blade husblas for en sikkerheds skyld. Suppen burde stivne af sig selv, men det er ærgerligt, hvis den ikke gør det, og med lidt husblas er man på den sikre side.

Fordel suppen over kødet og rør lidt rundt i formene. Sæt sylterne køligt i et døgns tid.

OBS: Hvis man fryser sylte, kan man risikere, at de gryner lidt ved optøning, men det kan afhjælpes ved at lune den forsigtigt op og derpå afkøle den igen i køleskabet. Server med godt rugbrød, syltede rødbeder og stærk sennep til.