Jødekager, ingefærsmåkager og sirupskager - tre julesmåkager

Med denne nemme opskrift på julesmåkager kan du lave tre slags småkager af den samme dej. Du kan bage de klassiske jødekager, lækre og skarpe ingefærsmåkager med frisk ingefær, og så kan du bage sirupskager, som børnene kan være med til at rulle ud og stikke ud og lave flotte figurer af. Sirupskagerne kan også hænges på juletræet som pynt.

Du kan nemt bage både ingefærsmåkager, sirupskager og jødekager af den samme nemme opskrift på småkagedej. (Foto: © (C) DR)

Tidsforbrug: 1 itme, 30 min Mængde: 10 pers.

Ingredienser

SMÅKAGEDEJ

  • 500 g mel

  • 350 g smør

  • 200 g sukker

  • 2 stk. æg

  • 2 tsk. natron

JØDEKAGER

  • 1 stk. æg

  • 1 tsk. kanel

  • 3 tsk. sukker

INGEFÆRKAGER

  • 1 spsk. frisk ingefær

  • 1 knivspids salt

SIRUPSKAGER

  • 0,5 dl sirup

  • 1 tsk. nelliker

  • 1 tsk. kanel

  • 50 g mel

  • 100 g flormelis

Fremgangsmåde

Lav grunddejen:

Bland de fem ingredienser til dejen og saml den til en fast dej.

Dejen vejer nu ca 1,2 kg, som deles i tre dele a ca. 400 g hver. Herefter går du i gang med at lave de tre slags småkager.

Begynd med ingefærsmåkagerne: Læg den ene klump dej i en skål. Skræl et stykke frisk ingefær og riv den fint – tilsæt ca. 1 spsk. til dejen sammen med en knivspids salt og ælt den godt sammen.

Rul dejen til kugler, som trykkes let flade og lægges på en bageplade.

Bag ingefærsmåkagerne 5-8 minutter ved 200 grader.

Bag jødekagerne:

Den anden klump dej rulles til en pølse med en diameter på ca 4 cm, som lægges på køl. Efter ca. en time tages dejen ud og skæres i skiver. De runde kager lægges på en bageplade.

Ægget piskes sammen i en skål, og kanel og sukker blandes i en anden skål.

Hver kage pensles med æg og drysses med kanelsukker. Kagerne bager ca. 5-8 minutter ved 200 grader.

Bag sirupskagerne:

Den tredje del af grunddejen tilsættes sirup, kanel, mel og ingefær og æltes godt sammen. Læg dejen i køleskab og lad dejen køle en halv times tid.

Dejen rulles ud og stikkes ud til figurer med kageudstikkere med julemotiver. Hvis I ønsker at hænge kagerne på juletræet, skal I huske at skære et lille hul i kanten af kagen på det sted, hvor I vil stikke et bånd igennem til at hænge dem op med.

Bag kagerne i 5-8 minutter ved 200 grader.

Rør flormelis ud med en smule vand og pynt ingefærkagerne med glasuren. I kan også farve glasuren med forskellige farver, alt efter, hvad I har lyst til.