Tidsforbrug: 1 itme, 30 min Mængde: 10 pers.
Ingredienser
SMÅKAGEDEJ
- •
500 g mel
- •
350 g smør
- •
200 g sukker
- •
2 stk. æg
- •
2 tsk. natron
JØDEKAGER
- •
1 stk. æg
- •
1 tsk. kanel
- •
3 tsk. sukker
INGEFÆRKAGER
- •
1 spsk. frisk ingefær
- •
1 knivspids salt
SIRUPSKAGER
- •
0,5 dl sirup
- •
1 tsk. nelliker
- •
1 tsk. kanel
- •
50 g mel
- •
100 g flormelis
Fremgangsmåde
Lav grunddejen:
Bland de fem ingredienser til dejen og saml den til en fast dej.
Dejen vejer nu ca 1,2 kg, som deles i tre dele a ca. 400 g hver. Herefter går du i gang med at lave de tre slags småkager.
Begynd med ingefærsmåkagerne: Læg den ene klump dej i en skål. Skræl et stykke frisk ingefær og riv den fint – tilsæt ca. 1 spsk. til dejen sammen med en knivspids salt og ælt den godt sammen.
Rul dejen til kugler, som trykkes let flade og lægges på en bageplade.
Bag ingefærsmåkagerne 5-8 minutter ved 200 grader.
Bag jødekagerne:
Den anden klump dej rulles til en pølse med en diameter på ca 4 cm, som lægges på køl. Efter ca. en time tages dejen ud og skæres i skiver. De runde kager lægges på en bageplade.
Ægget piskes sammen i en skål, og kanel og sukker blandes i en anden skål.
Hver kage pensles med æg og drysses med kanelsukker. Kagerne bager ca. 5-8 minutter ved 200 grader.
Bag sirupskagerne:
Den tredje del af grunddejen tilsættes sirup, kanel, mel og ingefær og æltes godt sammen. Læg dejen i køleskab og lad dejen køle en halv times tid.
Dejen rulles ud og stikkes ud til figurer med kageudstikkere med julemotiver. Hvis I ønsker at hænge kagerne på juletræet, skal I huske at skære et lille hul i kanten af kagen på det sted, hvor I vil stikke et bånd igennem til at hænge dem op med.
Bag kagerne i 5-8 minutter ved 200 grader.
Rør flormelis ud med en smule vand og pynt ingefærkagerne med glasuren. I kan også farve glasuren med forskellige farver, alt efter, hvad I har lyst til.