Japansk morgenmad

En bid af Japan.

(Foto: © Jacob Snedevig, (c) DR)

Misosuppe

Ris drysset med furikake

Et lille stykke grillet laks eller makrel

En syltet grøntsag

Natto (fermenterede soyabønner - hvis det kan skaffes)

1

Miso suppe

Dashi:

  • 1 stykke kombu tang, 10x10 cm

  • 10 gram katsobushi (tørrede bonitoflager)

  • 1 l vand

Endvidere:

  • 90 g miso pasta, hvid, gul eller rød. (fermenteret soyabønne pasta) 18 g pr. 2 dl.)

  • Silketofu

  • Babyspinat

  • Enokisvampe

2

Fremgangsmåde

Kombutangen klippes et par steder med en saks og lægges i en gryde med vandet. Sæt den over middel varme og bring det langsomt i kog. Skum for urenheder undervejs. Så snart vandet når kogepunktet fjernes kombutangen.

Kom bonitoflagerne i vandet og bring det i kog igen. Idet det koger skrues helt ned for blusset og suppen koger i 30 sekunder hvorefter der slukkes og suppen trækker i 10 minutter inden den sies.

Kog dashien op igen. I en suppeøse kommes misoen og lidt dashi. Opløs misoen i dashien ved at røre med en spisepind og kom det hele tilbage i gryden. Kom små terne af silketofu, en håndfuld babyspinat og en passende mængde enokisvampe i misosuppen. Giv den et sidste opkog og server i små suppeskåle.

3

Tsukemono

(Japanske syltede grøntsager. Kan laves af f.eks agurk, kinaradise eller som her alm. radiser)

Syltede radiser

  • 1 stort budt radiser

  • 2 spsk rørsukker

  • 2 spsk riseddike

  • 1 tsk salt

  • 1 spsk mirin

  • 2 tsk soya

Radiserne befries for stilken og skæres i kvarte eller halve alt efter størrelse.

Kom dem i en kraftig frysepose eller ziplock pose sammen med de øvrige ingredienser. Luk posen og “masser” indholdet grundigt, så alt blandes. Læg posen på køl natten over.