Misosuppe
Ris drysset med furikake
Et lille stykke grillet laks eller makrel
En syltet grøntsag
Natto (fermenterede soyabønner - hvis det kan skaffes)
Miso suppe
Dashi:
- •
1 stykke kombu tang, 10x10 cm
- •
10 gram katsobushi (tørrede bonitoflager)
- •
1 l vand
Endvidere:
- •
90 g miso pasta, hvid, gul eller rød. (fermenteret soyabønne pasta) 18 g pr. 2 dl.)
- •
Silketofu
- •
Babyspinat
- •
Enokisvampe
Fremgangsmåde
Kombutangen klippes et par steder med en saks og lægges i en gryde med vandet. Sæt den over middel varme og bring det langsomt i kog. Skum for urenheder undervejs. Så snart vandet når kogepunktet fjernes kombutangen.
Kom bonitoflagerne i vandet og bring det i kog igen. Idet det koger skrues helt ned for blusset og suppen koger i 30 sekunder hvorefter der slukkes og suppen trækker i 10 minutter inden den sies.
Kog dashien op igen. I en suppeøse kommes misoen og lidt dashi. Opløs misoen i dashien ved at røre med en spisepind og kom det hele tilbage i gryden. Kom små terne af silketofu, en håndfuld babyspinat og en passende mængde enokisvampe i misosuppen. Giv den et sidste opkog og server i små suppeskåle.
Tsukemono
(Japanske syltede grøntsager. Kan laves af f.eks agurk, kinaradise eller som her alm. radiser)
Syltede radiser
- •
1 stort budt radiser
- •
2 spsk rørsukker
- •
2 spsk riseddike
- •
1 tsk salt
- •
1 spsk mirin
- •
2 tsk soya
Radiserne befries for stilken og skæres i kvarte eller halve alt efter størrelse.
Kom dem i en kraftig frysepose eller ziplock pose sammen med de øvrige ingredienser. Luk posen og “masser” indholdet grundigt, så alt blandes. Læg posen på køl natten over.