Hurtig kimchi

Kimchi, der måske bedst kan beskrives som det koreanske svar på sauerkraut, er altid en god ven at have i køleskabet, når den står på asiatisk mad. Den fermenterede kål og grøntsager samt den krydrede smag fra blandt andet ingefær og chili holder længe på køl og kan både bruges i og som tilbehør til nudler, ris, salat, sandwiches - og hvad fantasien ellers rækker til. Kimchi skal fermentere i cirka en uge, hvor du skal passe den løbende.

Har du også ofte et halvt kålhoved og nogle gulerødder liggende ubrugte i grøntsagsskuffen, så tryl dem om til kimchi og forlæng holdbarheden. (© Jcomp/Freepik.com)

Tidsmængde: 1 time Mængde: 5 pers.

Ingredienser

  • 750 g kinakål

  • 200 g gulerødder

  • 50 g forårsløg

  • Kål og grøntsager skal i alt fylde 1000g

  • 30 g himalaya-salt/havsalt (3%)

KIMCHIPASTA (CIRKA MÅL - SMAG JER FREM)

  • 4 fed hvidløg

  • 4 chilier

  • 20 g ingefær

  • 3 spsk. fiskesauce

  • 2 spsk. kogende vand

  • 1 spsk. sukker

Fremgangsmåde

Lav kimchipasten ved at blende alle ingredienserne sammen. OBS: mængden af ingredienserne giver en større portion, end der skal bruges til en portion kimchi. Resten af kimchipastaen kan benyttes til at spice madlavningen op. Alle ingredienser er ca. mål, så smag dig frem.

Fjern de yderste blade af kinakålen og gem dem til senere. Skær resten af kålen på langs i fire dele, skærs yderligere i ca. 4 cm store stykker. Rens og skær de andre grøntsager, som du ønsker i din kimchi. I dette tilfælde gulerødder og forårsløg. (Du kan bruge bl.a. gulerødder, æbler, forårsløg, radiser, agurker, selleri osv.)

Vægt af grøntsager + kål i alt: ca. 1 kg

Hæld alle grøntsagerne i en stor skål. Tilsæt 30 g salt + 50 g kimchi-paste. Massér det godt ind i grøntsagerne – brug evt. handsker. Bliv ved med at massere i 5 minutter eller mere, indtil kinakålen afgiver sin væde.

Kimchiblandingen kommes nu på et patentglas, og væden hældes over. Der skal være ca. 4 cm luft op til glassets låg. Det er vigtigt, at der er væde nok til at dække kålen helt. Hvis ikke der er nok væde, laves der en saltlage med 3% salt til at supplere med.

Fold de store yderste kålblade, som lægges ovenpå kimchien. Tryk dem ned, så alt kimchi er dækket af væden.

Stil glasset et sted, hvor der er mellem 18 – 20 grader i ca. 5 – 7 dage.

Åbn låget på glasset flere gange om dagen for at frigive trykket der dannes af fermenteringen.

Når der er gået 5 dage, skal der smages på kimchien. Hvis den er tilpas syrlig til din smag, så stilles kimchien på køl.

Når der er gået 7 dage, bør den være færdig, men det kan afhænge af temperaturen i rummet. Jo varmere jo hurtigere fermenterer kimchien. Stil kimchien på køl indtil den skal bruges. Kan holde sig op til 6 måneder på køl.