Hjemmelavet surkål

Tidligere var det primært kål, der sikrede danskerne vitaminer om vinteren, og i programmet 'Smagen af Danmark' satte Morten Lindberg sig for at lære at lave surkål efter klassisk tradition. Få opskriften her.

Surkål er lækkert som tilbehør til et væld af retter eller i sandwiches. (© DR)

Kålen er klar efter 3-5 dage.

Tilberedningstid: 30 min. Mængde: 10 pers. Sværhedsgrad: Nem

Ingredienser

  • 1 stort hvidkålshoved

  • ca. 2 spsk. salt

Fremgangsmåde

Rens kålen for pletter, skær stokken af og snit kålen fint. Jo finere kålen bliver snittet, jo nemmere afgiver den væske.

Kom kålen op i et stort fad og drys salt hen over. Kram herefter kålen så strukturen bliver knust og den begynder at afgive væske.

Når kålen er blevet blød og har afgivet en del væske (og den begynder at skumme en smule), er du klar til at pakke kålen i et stort patentglas.

Pres kålen tæt sammen i glasset, hæld væsken over, så den dækker kålen og luk patentlåget.

Lad glasset stå ved stuetemperatur eller lidt køligere i ca. tre dage og smag på den - husk at lette trykket indimellem. Efter cirka 5 dage er den klar til brug. Opbevares herefter i køleskab.