Brunede kartofler

Brunede kartofler eller brune kartofler er en uundværlig del af den klassiske danske julemiddag. Få her James og Adam Prices opskrift på de karamelliserede kartofler, som de laver den bedst til jul. Både kartofler og karamelsauce kan forberedes i forvejen, og gør det nemt og hurtigt at lave de brune kartofler færdige, lige inden middagens skal serveres.

Karamellen til de brunede kartofler kan forberedes i god tid med denne gode opskrift fra brødrene Price. (Foto: © Rasmus Linaa, DR)

Tidsforbrug: 40 min. Mængde: 8 pers. Sværhedsgrad: Nem

Ingredienser

  • 2 kg små kartofler

  • 180 g sukker

  • 50 g smør

  • 2-3 dl vand

Fremgangsmåde

Skræl kartoflerne og kog dem næsten møre. De må hellere være lidt underkogte. Køl dem ned - de kan med fordel laves dagen inden, de skal serveres.

Lav karamelsovsen ved at smelte sukkeret på en pande, til det bliver mørk karamel, tilsæt smørret og derpå vandet. Lad det koge igennem, mens der røres, indtil al karamellen er smeltet, og sovsen er flydende. Det kan man forberede i god tid.

Inden servering varmes karamelsovsen op i panden, kartoflerne tilsættes og koger i karamellen i 4-5 minutter, mens panden jævnligt rystes, til kartoflerne er gennemvarme og glaserede af karamel.