Verdens billigste ret?! Her er syv genistreger, der smager af en million

Det er nemt at give aftensmaden en saltvandsindsprøjtning. Selv for vanedyr.

Mange af vores favoritretter indeholder kød. Men til dig, der vil gøre 2020 til et grønnere år, og som ikke har droppet nytårsforsættet endnu, har vi et par eviggrønne forslag til retter.

Kylling med kartofler, pasta med kødsovs og frikadeller.

Når det gælder aftensmad, så har vi danskere nogle klare favoritter, som vi vender tilbage til igen og igen. Retterne er nemme at bikse sammen, de er overskuelige at købe ind til, og så ved vi bare, at de smager godt.

Mange af vores favoritretter indeholder kød - på trods af at halvdelen af danskerne har et ønske om at spise mindre kød, viser en undersøgelse fra Coop.

Så til dig, der vil gøre 2020 til et grønnere år, og som ikke har droppet nytårsforsættet endnu:

Her kommer syv nye favoritretter uden kød, som kan laves igen og igen, uden at du kører død i dem. De kan laves på det samme tid som en spaghetti med kødsovs, og du kan handle ind til dem i selv det mest skrabede supermarked.

1

Måske verdens billigste måltid

Den er en klassiker i kollegiekøkkenet, men senere i livet er der nok mange, som overser denne simple klassiker.

I stedet laver vi pasta med kødsovs i det uendelige, og det er egentlig synd. For en god pasta med en hjemmekogt og velsmagende tomatsauce kan være lige så lækker.

Sammenregnet kan det laves for under 15 kroner per mand, hvilket måske klassificerer den som verdens billigste aftensmåltid...i hvert fald i Danmark.

Og bliver det en tand for monotont i længden, kan den varieres med Brødrene Prices citronpasta.

2

Vintersuppen over dem alle

Kartoffel-porresuppe smager usandsynligt godt, og netop nu er den oplagt at kaste sig over.

Kartofler og porrer er nemlig i sæson nu. Det betyder, de er ekstra velsmagende, fordi de er så friske.

Mange elsker at toppe deres kartoffel-porresuppe med bacon, men små æblestykker eller en håndfuld ristede mandler kan altså også noget. Og får man lyst til mere vintersuppe, så er græskarsuppen også god.

3

Tager kun 15 minutter at bikse sammen

Man kan egentlig godt undre sig over, at omelet til aftensmad ikke er mere udbredt, end det er,

Hvis du er effektiv, kan du lave den på under ti minutter, og det er en perfekt måde at bruge rester fra køleskabet på.

Ost i omeletter er et sikkert hit. Bare brug dine rester fra køleskabet, om det så er klassisk skæreost, en rest cheddar eller lidt flødeost fra bunden af Buko-bøtten.

Løg, tomater og lidt fintsnittet squash fungerer også godt. Du skal faktisk bare lave omelet én eneste gang, før du kan huske opskriften og fremgangsmåden.

Med andre ord: Det er en oplagt grøn favoritret, der burde erstatte bøf og schnitzler øjeblikkeligt!

4

Spis ligesom rotten i Disneyfilmen

Ratatouille er en gammel fransk sammenkogt ret lavet på tomat, løg, hvidløg, peberfrugt, aubergine og squash.

Den fik et stærkt comeback med Disney-filmen af samme navn, hvor en lille rotte kreerer en ratatouille, der sparker benene væk under den sureste madanmelder i verden.

Retten spises typisk som tilbehør til kød, men den er faktisk så kraftig, at den sagtens kan fungere som selvstændig vegetarret, hvis blot du supplerer med lidt grove ris, brød eller bulgur.

5

Salaten til dig, der ikke er bange for ged

Salater spiser vi som tilbehør til vores aftensmad, men man kan jo ligeså godt gøre salaten til hovedretten.

Prøv for eksempel caféklassikeren salat med gedeost eller chèvre chaud, som franskmændene kalder den. Det er jo egentlig bare en grøn salat, men den stegte gedeost gør hele forskellen.

Spis salaten med ristet brød og gerne ristet rugbrød. Det mætter godt og passer i konsistensen til gedeosten.

6

Klatkagen, der sparker dine frikadeller til hjørne

Squash kan være et lidt kedeligt bekendtskab.

De smager ikke af meget og indeholder meget vand. Men disse klatkager er faktisk en oplagt måde at få det optimale ud af squash.

Prøv dem næste gang, du havde tænkt dig at lave frikadeller.

7

Bedre end thailandsk takeaway

I Thailand er det populært at proppe æg i nudlerne. I Danmark holder vi os tit til kylling, tigerejer eller and, når det skal være rigtigt vildt.

Men æg er faktisk en smart måde at gøre nudelretten til et proteinrigt måltid, der mætter. Og så er de hurtige om at blive stegt.