Undgå de klassiske brølere: Sådan sikrer du dig de bedste grillpølser

Skal du grille? Så har vi fem gode råd til din næste pølsefest.

Pølser er en yderst populære grillspise i vores lille land, men hvordan får man egentlig mest muligt ud af sin grillpølse? (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Nu skal du tænke over et vigtigt spørgsmål:

Er du typen, der "pølser ind" eller "pølser ud"?

Blandt særlig dedikerede grillfans snakker man nemlig om, at man pølser ind, når begynder man sin grillmiddag med en pølse.

Pølser man ud, ja, så afslutter man måltidet med en pølse. Det ene kan være lige så godt som det andet. Der er intet rigtigt eller forkert.

Til gengæld er der en række andre fejl, man hurtigt kan lave, når sommerens mest populære grillspise skal indkøbes og tilberedes.

Vi har spurgt to pølseeksperter om de typiske pølsefaldgruber, vi havner i, når grillsæsonen er over os.

Vores ene ekspert er pølsemager Henrik Rasmussen fra Lejre Mikropølsemageri. Han har 25 års erfaring med pølsefremstilling. Vores anden ekspert er Stine Vuholm, som er fødevarepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk:

1

Skru ned for dyppelsen

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Nu gælder det indtagelsen af pølserne, og her har pølsemager Henrik Rasmussen et kontroversielt råd:

Lad nu være med at drukne dine grillpølser i dyppelse.

- Smag er jo meget forskellig fra person til person, og mange har det jo sådan, at pølser skal spises med ketchup og sennep, men når jeg spiser pølser – så spiser jeg ingenting til.

Og ja, du læste rigtigt. Sagen er nemlig den, at en sød ketchup og stærk sennep let kan overdøve smagen af en god pølse, forklarer Henrik Rasmussen:

- Hvis vi bare drukner vores pølser i dyppelsen, så kan det jo være lige meget med pølsen, og har du købt nogle lækre pølser, så vil jeg mene, det er lidt synd.

Løsning: Hvis ikke du kan undvære snask til dine pølser, så vær kritisk med, hvilken type dyppelse du bruger – og hvor meget.

Hvis Henrik Rasmussen skal dyppe sine pølser i noget, så vælger han gerne en kvalitetssennep, der ikke er alt for stærk. Du kan også overveje at lave din egen tomatketchup, som måske ikke er lige så sød som de købte versioner.

2

Vurdér ikke pølsen (alene) ud fra kødprocenten

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Kålpølser, frankfurter, wienerpølser. En pølse er ikke bare en pølse, og er man bare på en hurtig indkøbstur, kan udvalget hurtigt virke uoverskueligt. Men hvordan spotter man egentlig en god pølse?

Selvom man umiddelbart kan tro, at en pølse bliver bedre, jo mere kød den rummer, så mener pølsemager Henrik Rasmussen, at man skal være varsom med at vurdere pølser alene på kødindholdet.

- En pølse er ikke nødvendigvis god, bare fordi den indeholder meget kød. Det er mere kompliceret end som så. Problemet er, at deklarationerne på pølseemballagen ikke er særlig tydelige. Man kan som forbruger ikke se, hvilken type fedt der er i pølsen, og ofte kan man heller ikke se vandindholdet, som også kan være afgørende for pølsens kvalitet.

Fødevarepolitisk medarbejder ved Forbrugerrådet Tænk, Stine Vuholm, er enig.

- En høj kødprocent ikke nødvendigvis lig med kvalitet. Selvfølgelig kan den være en pejlemærke, for hvis ikke der er kød i, hvad er der så i? Omvendt kan det jo være, at producenten har tilføjet en masse krydderurter eller ekstra grøntsager, og det kan jo også være ganske godt.

Løsning: Stine Vuholm anbefaler, at du giver dig tid til at studere emballagen.

- Man skal ikke lade sig snyde af flotte billeder, farver eller rosende ord. Prøv at gøre op med dig selv, hvad der er kvalitet for dig. Er det en frisklavet pølse, så kig på holdbarheden. Er det økologi eller dyrevelfærd, så gå efter mærkerne for dette. Er det smag, så nærlæs, hvad der er tilsat af smagsgivere

3

Undgå hård varme

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Sprukne pølser på grillen er ikke et sjældent syn. Men det kan altså være temmelig synd at overgrille en kvalitetspølse, mener pølsemager Henrik Rasmussen.

- Pølser skal tilberedes, så de har en kernetemperatur på cirka 74 grader. Smider du dem på en meget varm grill, eller hvis du bulderkoger dem i vand, vil de sprække, fordi de får for meget varme, forklarer han og fortsætter:

- Nogle synes måske, at en ægte grillpølse gerne må se lidt flænset ud, men hvis det er en ordentlig pølse, du har købt, så vil der være saft og kraft i pølsen, som går tabt, når den sprækker, og det er da synd, siger Henrik Rasmussen.

Løsning: Lad være med at placere pølserne på midten af grillristen, hvor varmen er mest intens. Læg dem i stedet ude i kanten, vend dem hyppigt og hold godt øje.

4

Pas på med de forkullede pølser

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Langt fleste kender nok følelsen af at gnaske løs i en lidt for sort pølse.

Og selvom en forkullet frankfurter næppe smager godt, så accepterer vi hurtigere en omgang kul på maden, når vi griller, end når vi laver mad i et almindeligt køkken.

- Selvom mange godt kan lide den der karakteristiske grill-os fra det brændte mad, så er det altså ikke noget, jeg vil anbefale, siger pølsemager Henrik Rasmussen.

Fødevarepolitisk medarbejder ved Tænk, Stine Vuholm, supplerer:

- Når der kommer en sort skorpe på vores grillmad, bliver der sandsynligvis dannet stoffet akrylamid, som vurderes at være kræftfremkaldende.

Det er dog varmebehandling af kulhydrater, som resulterer i dannelsen af akrylamid, og i hvor høj grad stoffet dannes, når der grilles grillpølser, er svært at sige. Det er i højere grad et problem, hvis pølsebrødet forkulles forklarer, Stine Vuholm. Men én ting er sikkert:

- Som udgangspunkt bør man generelt undgå at spise mad, der er forkullet og brændt.

Løsning: Grill dine pølser med omhu, og læg dem ikke direkte oven på flammerne. Skulle de alligevel blive brændte, så skrab eller skær det sorte fra.

5

Hold øje med kødforbruget

(Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Selvom halvdelen af danskerne gerne vil skære ned på kødforbruget, så kan det måske være lidt svært at overholde, når grillen endelig er tændt, og vi gerne vil smage på både pølser og bøffer.

Men hører du til dem, der gerne vil skære ned på kødet, så overvej, hvor mange pølser du egentlig skal lægge på grillen, og om nogle af dem måske skal erstattes med grillede grøntsager, anbefaler fødevarepolitisk medarbejder ved Forbrugerrådet Tænk, Stine Vuholm.

- I januar fik vi jo de nye kostråd, som udover sundhed også tilgodeser klimaet. Her lyder anbefalingen, at vi maksimalt skal spise 350 gram kød om ugen. Når man griller pølser, kan man nemt spise mange – især her i begyndelsen af grillsæsonen og på den måde kan man let komme til at indtage meget kød, siger Stine Vuholm.

Løsning: Hvis du gerne vil skære ned på dit kødforbrug, så suppler pølserne med en af de mange gode grillvenlige grøntsager som for eksempel majskolber, spidskål og asparges

Her kan du blive inspireret til grøntsager på grillen: