Timm Vladimir om Bagedysten: 'Engang imellem må jeg gå ud af teltet, fordi jeg ikke kan være i mig selv'

Værten på 'Den store bagedyst' lever sig helt ind i deltagernes op- og nedture.

(Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Man kan faktisk ikke se det på Timm Vladimir. Han virker så rolig og så hyggeonkel-agtig.

Men indeni er han fyldt med følelser, når optagelserne til 'Den store bagedyst' ruller.

- Det er meget intenst at stå inde i det telt. Også selvom jeg bare skal være deltagernes ven. De sidste 20 minutter kan jeg være ved at få et hjerteslag, fordi jeg lever mig så meget ind i det. Engang imellem må jeg faktisk gå ud af teltet, fordi jeg ikke kan være i mig selv, siger Timm Vladimir.

Værten fra 'Den store bagedyst' ved alt om, hvordan det føles at lave mad foran et kamera. Han kender også til nervøsiteten, når et hold kritiske dommere skal smage på den ret, man i timevis har kæmpet for i køkkenet.

I 2011 sagde han nemlig ja til at medvirke i den første sæson af TV3-programmet 'Masterchef'; et engelsk tv-koncept, hvor deltagerne konkurrerer i at lave mad.

- Det føles faktisk som at stå med sit liv i hænderne, når to professionelle dommere skal smage på ens ret. Tanken om, at de kan smage noget, man ikke selv har lagt mærke til - dét er virkelig nervepirrende, siger Timm Vladimir.

- Mange mennesker tror, jeg er god til at bage, bare fordi jeg er vært på bagedysten. Det er det samme, som hvis man tror, at en sportsvært er god til fodbold. Kager er en eksakt videnskab. Jeg er ikke eksakt, og jeg synes, mange opskrifter er konservative. Derfor har jeg lavet en masse kager, der er gået galt i årenes løb. (© DR)

Selv oplevede han at få tårer i øjnene, når dommerne sagde noget pænt. Han er også engang brudt helt sammen efter en 'Masterchef'-optagelse, som foregik på et gadehjørne i Paris. Af både udmattelse og lettelse over en semifinaleret, der lykkedes, sank han sammen på åben gade til stor overraskelse for både sig selv og tv-holdet.

'Jeg vidste bare, jeg ville være med i Masterchef'

Timm Vladimir har lavet mad, siden han var otte år gammel. Mesterbager bliver han aldrig, for han har et lettere anstrengt forhold til gær og præcise mængdeangivelser. Han er til gengæld dreven i at arbejde med smage og komponere retter.

- Selv da jeg gik på teaterskole og levede på SU, gik jeg op i, hvilken pasta der var bedst til fem kroner. Som færdiguddannet har jeg også altid brugt penge på gode råvarer, og i mit liv er madlavning nok bare noget, jeg aldrig bliver træt af.

Allerede inden 'Masterchef' kom til Danmark, fulgte Timm Vladimir med i de udenlandske versioner. Da casteren til den første danske udgave ringede en aften for at høre, om han kunne tænke sig at være med, var han ikke et sekund i tvivl.

- I årenes løb er jeg blevet spurgt om at deltage i ret meget gøgl, for der er mange konkurrencer med kendte mennesker derude. Jeg overvejer det altid, men tit siger jeg nej. Men med 'Masterchef' vidste jeg, at det skulle jeg.

For Timm Vladimir blev hans medvirken i Masterchef en livsændring. Han havde hele tiden godt vist, at han kunne lave mad, men da han vandt programmet, gav det ham lyst og mod til at gøre maden til en karrierevej.

Som ny bagedystvært prøvesmagte Timm Vladimir alle deltagernes kager. Et halvt år efter havde han taget seks kilo på 'lige op til speedo-sæsonen', som han selv formulerer det. I dag går han lidt anderledes til værks med smagsprøverne. - Det er blevet standard, at jeg beder deltagerne om at stille rester frem til mig løbende under konkurrencen, så jeg kan nøjes med at smage på alle deleelementer. Men måske er det i virkeligheden lige så dumt som at smage på alle de færdige kager! (© DR)

Resultatet af de mange nye tanker blev Timm Vladimirs køkken. En madskole i København, hvor både firmaer og private kan tage kurser i alt fra fransk gastronomi til cocktailshaking. Han skrev også en kogebog, og i løbet af kort tid gik Timm Vladimir fra at være 'ham fra Timm og Gordon' til at være madmand.

Nej til laksefarvet tøj

Da DR ringede og spurgte, om han kunne tænke sig at komme til casting som vært på 'Den store julebagedyst', følte han sig ret sikker på, at det kunne han godt finde ud af.

- De sagde, at de havde brug for en ny vært som både havde faglighed og humor. Efter at have lavet tv i 20 år, tænkte jeg, at det kunne jeg vel nok finde ud af, siger Timm Vladimir.

Castingen gik godt. Timm Vladimir blev hyret ind til 'Julebagedysten'. Og bagefter fortsatte han som vært på den nye og tredje sæson af 'Den store bagedyst'. Den blev optaget på en herregård tæt på Silkeborg.

Dommerne faldt han hurtigt i hak med, men han skulle lige vænne sig til værtsrollen som hyggeonkel.

- Inden jeg kom på, havde Peter Ingemann været vært. Han er jo kongen af Jylland, og så kom jeg der som en rigtig københavner. Jeg tror lige, at tv-folkene skulle se mig an, siger Timm Vladimir og fortsætter:

- Samtidig skulle jeg også finde ud af, hvilken type vært jeg kunne se mig selv som. Jeg havde det ikke godt med at skulle fyre en masse onkeljokes af og gå i laksefarvet tøj, fordi jeg pludselig var vært på et kageprogram. Jeg vil gerne være en hyggeonkel, men jeg går altså i sorte T-shirts, og jeg har mine tatoveringer.

Nej, det er ikke bare kager

Timm Vladimir har et tæt forhold til dommerne; konditor Katrine Foged Thomsen og dessertkok Markus Grigo. Når optagelserne til et program er ovre, spiser de ofte middag sammen og snakker deltagernes kager igennem. (Foto: © Carsten Mol)

I dag føler Timm Vladimir sig i den grad hjemme i bagedystteltet. Selvom kagerne ikke er hans speciale, elsker han den 'fællesnørdeklub', som han kan være en del af sammen med deltagerne, der ligesom ham bare elsker at nørde i et køkken.

Rollen som 'the good guy', der skal skabe god stemning og tryghed hos deltagerne, falder ham også naturligt. Til gengæld kan det være svært ikke at blande sig, når noget går galt.

- Jeg ved jo om nogen, hvad der er på spil for de deltagere. Er du sindssyg, hvor skal jeg bide mig selv i fingrene for ikke lige at hjælpe, når en karamel brænder på, eller når en kage er ved at vælte.

Når folk undrer sig over de store følelser, som en væltet kage kan udløse, er Timm Vladimir på deltagernes side.

- Jeg er helt med på, at man udefra kan tænke, at det bare er kager. Men det er det ikke. Det er folks ære og deres stolthed, de sætter på spil. Du ville heller aldrig stå og sige: 'Hold kæft, din unge er grim'. Deltagerne lægger hele deres liv og energi i de kager. Det forstår jeg godt vækker store følelser, for jeg har selv været der.

Har du fået lyst til selv at gå i køkkenet? Her kommer tre populære Timm Vladimir-opskrifter til inspiration: