Det gode sommervejr inviterer nærmest til skovture, strandpicnics og andre udendørs fællesmiddage.
Men hvordan er det nu lige, det forholder sig med opbevaring af mad, når det er så varmt, som det er? Hvor lang tid kan en madpakke egentlig holde sig? Og er der visse ting, man bare ikke må tage med ud på tur?
Vi har spurgt hygiejneekspert og lektor i fødevarevidenskab, Michael René.
Jo koldere, jo bedre
Det første og måske mest grundlæggende råd, som hygiejneekspert Michael René har i ærmet handler om kulde. For jo køligere du kan opbevare din picnicmad – jo bedre.
- Når mad opbevares i længere tid i sommervarmen, går det både ud over både holdbarhed og smag. Tag for eksempel en salat. Den vil hurtigt danne kondens og blive vandet og smattet.
Michael René anbefaler derfor, at du pakker din mad i en køletaske. Ejer du ikke sådan en, kan du i stedet opbevare maden i en plasticpose sammen med et par køleelementer eller vandflasker med frossent vand.
- Hvis du sørger for god nedkøling, så kan du næsten tage alt med. Måske lige med undtagelse af frisk fisk og skaldyr. Dem ville jeg nok beholde derhjemme i køleskabet. Men røget og saltet fisk går fint.
Pak ikke for meget mad - picnicmad kan ikke gemmes
Der skal ikke mangle noget. Og selvfølgelig skal der ikke det, men der er altså ingen grund til at hælde hele indholdet fra køleskabet ned i madkurven, når du skal på skovtur.
Jo mere mad du har med, jo mere skal du nemlig holde koldt. Samtidig vil store mængder mad også højst sandsynligt føre til madspild, forklarer Michael René.
- Når maden først har været med dig på tur, har det jo været udsat for skiftende temperaturer. Det betyder, at datomærkningen ikke længere er gældende. Har du mad tilovers fra din picnic, vil jeg derfor ikke anbefale, at du putter det tilbage i køleskabet.
For at undgå madspild gælder det derfor om at pakke realistisk.
- Mange har en grundlæggende tendens til at pakke alt for meget mad, men jeg vil virkelig anbefale, at man lige tænker sig grundigt om og laver en realistisk beregning, siger Michael René og tilføjer:
- Jeg ved godt, det kan være svært, men i klimamæssig forstand er madspild et stort problem. Lykkes det dig at pakke mad, så alle bliver mætte, uden at du må kassere noget, så fortjener du et klap på skulderen.
Undgå de meget fedtholdige madvarer
Du har sikkert ofte set en ost eller et stykke pølse ligge og svede i solen, og det er ikke noget appetitligt syn. Fedt og varme er nemlig ikke en god kombination.
Derfor kan du med fordel undgå de meget fedtholdige madvarer, når du er på tur, mener Michael René.
- Hvis du for eksempel skal have rugbrød og pålæg med ud i det fri, ville jeg undgå de meget fedtholdige pålægstyper som spegepølse, leverpostej og fede oste. Fedtet vil nemlig smelte, og pålægget vil blive fedtet og vådt.
Et alternativ kan være kyllingepålæg, som ikke er nær så fedt.
Tag gerne rester med på tur, men glem ikke nødkølingsreglen
Restemad fra dagen i forvejen kan være glimrende picnicmad. Tøv derfor ikke et sekund med at pakke de kolde frikadeller, pastasalaten eller wokretten ned.
Det er dog vigtigt at maden er blevet nødkølet rigtigt, understreger Michael René og henviser til nedkølingsreglen.
- Arbejder man professionelt med mad, ved man, at varm mad altid skal køle ned til under ti grader celsius på maks tre timer. Hvis den varme mad ikke køles ned ordentlig, kan sygdomsbakterier nemlig vokse frem.
Selvom du ikke skal stå derhjemme med termometer, så husk bare på at stille dine rester rimelig hurtigt tilbage i køleskabet. Så kan du nemlig sagtens spise dem dagen efter.
Husk god håndhygiejne under måltidet
Dette råd er temmelig basalt, men det er alligevel vigtigt at huske på. Generelt skal man altid vaske hænder inden et måltid, men er du på stranden eller i skoven, er det endnu mere vigtigt, påpeger Michael René.
- Jeg vil til hver en tid anbefale, at du både vasker hænder og bruger håndsprit. Kan du ikke finde et offentligt toilet, så går det også med sprit alene, men håndhygiejne er vigtigt, når du opholder dig tæt på jord, sand eller græsplæner.
Michael René anbefaler for øvrigt, at du opbevarer håndspritten i skyggen.
- Sprit er brandfarligt, og derfor må det ikke opbevares i hverken direkte solskin eller meget varmt. Varme kan medfører at sprit begynder at brænde.
Nu er det jo ikke sådan, at du skal gå rundt og være bange for, at der går ild i din håndsprit, men den har bedst af at blive opbevaret i skyggen. Det samme gælder din madpakke!
Skal du en tur på stranden i weekenden? Her er tre oplagte retter til at tage med ud i det blå...