'Stegt flæsk virker som viagra': Her er maden, du kan score med

Tarteletter, pizza og sjusser smager ikke bare godt. De gør underværker på en date.

Dagen, hvor kærligheden blomstrer, og hvor det knuste hjerte bløder lidt ekstra.

Hvor kæresten skal føle sig værdsat, og dit nye crush skal imponeres.

I morgen er det valentinsdag.

DR Mad har i den anledning spurgt seks danske kokke om deres bud på den perfekte scoremiddag, og de fleste nævner valentinsklassikeren chokolade, hvis du vil bane vejen til din udkårnes hjerte. Chokolade vækker jo glade følelser og lyst i os mennesker.

Men der findes også andre måder at gøre det på.

Du kan lade dig inspirere af de seks kokke, som herunder guider dig med gode idéer, tanker og tricks til valentinsdag.

1

Flæskekongen: 'Stegt flæsk virker som viagra'

Umut Sakarya er blandt andet kendt fra DR3-serien "Tyrkersvin" i 2019 og som indehaver af bl.a. Guldkroen og Guldgrillen. Han har desuden en YouTube-kanal, hvor han guider til at lave dansk mad. (Foto: © Umut Sakarya, Umut Sakarya)

Umuts scoremiddag: tarteletter, stegt flæsk og pandekager med regnbueis.

Du skal servere tarteletter til forret, hvis du vil imponere din date. Det mener Umut Sakarya:

- Nogle piger tror, det er cupcakes, de godt kan lide, men det er tarteletter – jyske cupcakes.

Umut Sakarya, der er ekstra glad for svin og fedt, bliver i den danske madtradition, da han foreslår stegt flæsk til hovedret, som efter hans mening 'virker ligeså godt som viagra'.

- Det vigtigste, når man laver mad, er, at man ikke sparer på fedtet, så man kan forbrænde kalorierne senere på aftenen, fortæller Umut Sakarya.

Desserten står på pandekager med trefarvet is, fordi "det minder folk om sommer, sol og strand og ophidser på den helt rigtige måde".

Vil man fejre valentinsdag med den samme person i fremtiden, er Umut Sakarya ikke i tvivl:

- Dansk mad er rigtig kærlighed, og det er det, man skal servere, hvis man vil have et længerevarende forhold.

Lav den danske klassiker derhjemme:

2

Grillbarsdronningen: 'Vær den, du er'

Bruna Mia Dieni er en del af den legendariske Chicky Grill i Kødbyen, som hun driver sammen med sin familie, hvor der serveres traditionelle danske retter. (Foto: © Joachim Adrian)

Brunas scoremiddag: italienske kødboller med pasta og tomatsovs.

Vi husker alle den ikoniske scene i baggården af Tonys restaurant.

Her mødte det umage par, den smukke lady og den kække vagabond, hinanden over et stykke spaghetti og den sidste kødbolle, mens Tony skråler 'Bella Notte' i baggrunden.

Der er stadig masser af romantik at hente i den italienske pastaret med kødboller og tomatsovs, mener Bruna Mia Dieni, der selv er halvt italiener.

- Italiensk mad er lavet med sjælen, og det er simpel mad på en lækker måde, fortæller hun.

Men en god date opstår ikke udelukkende af god mad, men også af oplevelsen og omgivelserne.

- Man skal tage hensyn til den person, man skal servere til, eksempelvis med stearinlys, hyggelig musik og ved at være den, man er, opfordrer Bruna Mia Dieni.

Du kan lave den perfekte tomatsovs til pastaen nemt og billigt:

3

Pizzaguruen: 'Det er bare enormt sexet!'

Gorm Wisheh står bag pizzakæden Gorm’s – og er til marts aktuel som dommer i DR1-programmet ’Maddysten’. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Gorms scoremiddag: stenbiderrogn og burrata – eller pizza margherita.

- Mad, hvor man kan slikke sig på fingrene og kigge hinanden dybt i øjnene, mens man deler en tallerken, virker generelt godt, fortæller pizzaguruen Gorm Wisweh, der foreslår stenbiderrogn med burrata.

Burrata er en mozarellalignende ost med et blødt indre, som komplimenterer den lyserøde stenbiderrogn.

- Det er romantisk og sexet. Og ingen af delene kræver den store forberedelse i køkkenet.

Som teenager fandt Gorm Wisweh hurtigt ud af, at det betalte sig at kunne bage pizza og lave pasta med kylling og pesto, da det ofte belønnede sig i ”snavere” fra pigerne.

Pizza margherita er indbegrebet af den ultimative scorepizza for Gorm, fordi den er simpel og helt grundlæggende elegant. Og så bærer margheritaen ikke bare på god smag, men er også et fint symbol:

- Det er drømmen om at leve af kærlighed og kildevand. Og tomatsovs og mozarella, siger Gorm Wisweh.

Med denne opskrift kommer du hurtigt i gang med pizzabagningen:

4

Maddyst-darlingen: 'Kæl for det, hvis du er på røven'

Louisa Lorang er kok og kogebogsforfatter og er mester i hverdagsvenlige opskrifter. Fra den 4. marts er hun igen dommer i Maddysten på DR1 og DRTV. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Louisas scoremiddag: skalddyr eller simreret – og sjusser frem for vin.

Louisa Lorang sværger til klichéerne, når der skal skrues op for romantikken på valentinsdag:

- Klicheen er altid skalddyr. Det er en luksus, og så er der noget sexet over at spise med fingrene. Østers har jo kendt for, at være opstemmende, fortæller Louisa Lorang.

Ønsker man et billigere alternativ til scoremiddagen, har hun dog også en løsning:

- Hvis man er på røven, så skal man lægge sin tid i det på en anden måde og købe lidt billige kødstykker og langtidstilberede en simreret. Kæl for det og vis, at du vil bruge tiden på det.

For at fuldende scoremiddagen anbefaler Louisa Lorang at servere en "blærerøvslækker" sjus eller cocktail:

- Det er dejligt at åbne en flaske vin, men med sjussen har man bare gjort lidt ekstra for en særlig person.

Brødrene Prices chili con carne er et lækkert bud på god simremad:

5

Bålentusiasten: 'Luk alt ude'

Nicolai Tram er kendt som TV-kok og bor i dag i Sverige, hvor han sværger til bålmad og det enkle liv. Nicolai har desuden udgivet en bog om madlavning i naturen. (Foto: © Eva H. Tram, Homemade Agency)

Nicolais scoremiddag: dét, din partner kan lide.

- Det er ligegyldigt, hvad du serverer, for det handler om at være generøs og bruge tid på at sætte sig ind i, hvad den anden person godt kan lide.

Sådan lyder budskabet fra Nicolai Tram, som ikke kan pege på én bestemt ret, da det for ham handler om at anerkende den anden person og lægge tiden i at lave et særligt måltid, når man går i køkkenet - eller når man tænder et bål:

- Mad over bål kan noget helt særligt, for man lader naturligt telefonen ligge i lommen, når man sidder foran et bål.

Helt generelt er det vigtigt for Nicolai Tram ikke at lade omverdenen forstyrre for meget, når man er sammen med et andet menneske.

- Hvis man er i stand til at lukke alt andet ude lige nu og her, så har det en kæmpe værdi.

Denne flydende chokoladefondant kan de fleste vist blive forelsket i:

6

Bøfmesteren: 'Godt selskab overskygger maden'

Casper Sobczyk er opfinderen af smørbøffen, som er modnet oksekød dækket af smør i flere måneder, og så er han til daglig køkkenchef på Restaurant PanPan i København ZOO. Han har tidligere været på kokkelandsholdet (Foto: © Foto: Jesper Rais)

Casper Sobczyk drømmer stort, når han skal beskrive den ultimative valentinsdag:

- Jeg ville invitere til sydfrankrig og spise et stort skalddyrsfad med hummer, muslinger, østers – det hele. Hvid bourgogne i glasset. Til sidst skal man selvfølgelig have noget roséchampagne, og så går man ned af strandpromenaden og kigger på stjerner, fortæller Casper Sobczyk begejstret.

Rækker budgettet eller ambitionerne ikke til en tur til Frankrig eller til det helt store skaldyrsarrangement, så understreger Casper Sobczyk, at maden ikke skal have betydning for en god date eller et forhold:

- Hvis jeg fik serveret frysepizza og is fra fryseren, men befandt mig i det bedste selskab, så kunne maden være ligegyldig.

Han har selv oplevet, at hans nuværende kone kun kunne lide én ud af ni retter, da han ville imponere hende i starten af deres forhold:

- Vi har nu været sammen i 10 år, så noget må jeg have gjort rigtigt alligevel, griner han.

Caspers scoremiddag: skaldyrsfad på sydfransk manér eller frysepizza og is fra fryseren.

Du kan være heldig at finde blåmuslinger til fornuftige priser i supermarkedet, og så er den her din go to-opskrift: