Få ting er så tilfredsstillende som at bide i et stykke perfekt frisk frugt.
Om sommeren jagter jeg det perfekte jordbær, om vinteren er det appelsin.
Men lige nu er det jagten på den perfekte pære, der får mit hjerte til at hamre lidt ekstra.
Den skal være fast, men ikke for hård. Smagen skal være sød og kraftfuld. Og så er der fuld plade, hvis det lyse pærekød afgiver små perler af saft, så snart jeg har taget en bid.
Men pæren er selvfølgelig ikke det eneste, der er værd at sætte tænderne i lige nu.
Naturen bugner lige nu af frugt og grøntsager, mens der er et hav af friske fisk, du kan spise til fornuftige priser.
Hvis du ikke lige orker ud på rov, kan de fleste supermarkeder agere pusher, når lysten til danske sæsonvarer sætter ind.
Her dykker jeg ned i nogle af de mange grøntsager, frugter og fisk, der er allerbedst lige nu - og giver inspiration til, hvad du kan bruge dem til.
Pærer - æblets undervurderede fætter
Det er svært at komme udenom de sprøde, røde æbler i september. Men jeg har nu altid været større fan af frugtkurvens ofte undervurderede gnavefrugt: pæren.
Æbler og pærer minder på flere måder om hinanden, men pærens sødme og de faste pærers sprødhed er bare svær at slå, hvis du spørger mig.
Når jeg tygger på en sprød pære, kan det få mine sarte venner til at holde sig for ørerne. Men jeg smasker ufortrødent videre for at få al sprød, frisk og sød herlighed med.
Pærer en perfekt snack mellem måltider, for de smager fænomenalt og koster ikke mere end et par kroner. Pærer er også geniale som et sødt og sprødt element i det salte køkken i en salat eller til ost.
De bløde, mere brune og søde pærer foretrækker jeg at guffe i mig som et koldt indslag på en enkel pizza som denne eller i en lækker pæretærte.
Tip: Sød pære smager virkeligt lækkert til både skære-, brie-, gede-, frisk- og hytteost og giver lidt mere bid og mæthed. Skær for eksempel en pære i tynde både og fordel dem på en ostemad, hvor du måske ellers ville have puttet marmelade på.
Jordskokker - søde, nøddede og cremede
Jeg har virkeligt svært ved at begrænse mig til én slags rodfrugt i denne artikel.
For selvom både gulerødder, rødbeder og selleri smager vidunderligt i sig selv, vælter de altså bare flest kegler, når de tilberedes side om side - for eksempel i et fad med olie, hvidløg, sorte oliven og rosmarin.
Men der er alligevel en rodfrugt, som måske har bedst af at lide andre skæbner end en tur i ovnen med sine artsfæller: jordskokken.
Dens søde og nøddeagtige smag får den til at stikke ud blandt de andre rodfrugter.
En af de bedste supper, jeg har smagt, var en cremet og let pebret jordskokkesuppe med friske æbletern og sprøde, hjemmelavede jordskokkechips på toppen.
Jordskokker bliver dejligt bløde, når de varmes, hvilket gør roden ideel til en fløjsblød puré eller suppe.
Tip: Lad være med at skrælle dine jordskokker, men rens dem i stedet grundigt for jord. Der er masser af god smag i skrællen.
Kinakål - den perfekte hybrid
Jeg ser det lidt som en hybrid mellem sprød salat og mættende kål, som passer virkeligt godt ind i de asiatiske køkkener, jeg holder meget af.
Og kinakålets mange kvaliteter gør, at brugsmulighederne er næsten uendelige.
Du kan spise den delikate kål i en frisk salat med asiatisk vinaigrette, stege den hurtigt ved høj varme til en wokret eller bruge den som mættende fylde i nudelsupper. Hvis du har et par blade til overs er de også fine som salatblade i en sandwich eller fyld i friske forårsruller.
Du kender måske bok choy, som er en type kinakål, der er udbredt i det kinesiske køkken. Bok choy ser lidt anderledes ud end kinakål, men smagen minder om hinanden, så du kan sagtens erstatte den ene med den anden.
Du kan købe kinakål i mange velassorterede supermarkeder, mens du højst sandsynligt må i asiatiske specialbutikker efter bok choy.
Tip: Det kan være svært at få brugt et helt kålhoved op i en lille husstand, så for at få mest muligt ud af dine indkøb, kan du lave en hurtig kimchi af kål, gulerødder, og hvad du ellers har liggende. Kimchi er koreansk og kan sammenlignes lidt med sauerkraut eller syltede grøntsager og er fantastisk at have i baghånden til wokretter, sandwiches og salater.
Figen - tidsmaskinen til barndommen
Figenstænger og ostehaps er måske ikke anset som verdens mest fornemme spise, men de scorer til gengæld umanerligt højt på mit nostalgiparameter.
Det var dog først efter utallige madder med figenpålæg i børnehaven, at jeg fandt ud af, hvad figen egentlig var: en sød frugt, som ikke lignende noget, jeg nogensinde havde fået før.
Der er for mig noget ret eksotisk over figenfrugten, som kan give frugter op til tre gange om året i det rette tropiske klima. Den mørklilla farve, den løg-lignende form og det indre, der er fyldt af blødt og trevlende frugtkød med små frø, der knaser lidt. Det er både sjovt, lidt klistret og virkeligt lækkert at sætte tænderne i.
Lige nu er figentræerne leveringsdygtige (og frugterne er derfor billigere) herhjemme, og det kan du udnytte ved at bruge dem i en enkel salat eller figentærte med pistacienødder. Du kan også på få minutter kreere et virkeligt lækkert tilbehør på tapasbordet ved at rulle skiver af figen ind i et stykke lufttørret skinke.
Og hvis glæden ved rugbrødsmadder med smør og figenpålæg stadig hjemsøger dig, kan du lave dit helt egen figenpålæg med friske figner og kakao.
Tip: Spis gerne skrællen på friske, skyllede figner. Nogle bruger tid på at skære figen i skiver og suge det lækre kød ud, som med en appelsin, men du sparer fedtede fingre og mister ingen smag ved at spise frugten hel.
Rødspætte - remouladens bedste ven
Det er ikke bare på landjorden, der er skatte at hente.
Når jeg er til julefrokost, ender jeg altid med at spise mig mæt i fiskebordet.
Efter madder med æg og rejer og tre slags sild, står fiskefileten og remouladen altid og flirter med mig. Og jeg flirter sædvanligvis tilbage og ender med at være godt mæt, inden leverpostejen indtager bordet.
En god, hjemmelavet rødspættefilet paneret i mel, æg og rasp, stegt i smør og serveret med en god remoulade er en klassiker. Ligesom friteret rødspætte er en nødvendighed i et ægte stjerneskud.
Men fisken behøver ikke altid at ende sine dage indpakket i rasp, smør og friture og serveret med lårfede stråler af remoulade.
Rødspætte er også virkeligt lækker at dampe i ovnen - eller sågar spise som sushifisk.
Tip: Hvis du laver fiskefileter, så gør dig selv en tjeneste og køb en grov remoulade i høj kvalitet - eller rør den selv. Den lidt for blege og lidt for søde remoulade til en femmer, som har stået i køleskabet lidt for længe, yder bare ikke den sprøde rødspættefilet retfærdighed.