Skal du tænde op? Genial grillgrøntsag topper lige nu

Det vrimler med lækre delikatesser i august. Smid dem på gløderne inden det er for sent.

(Foto: © Grafik: Nicolai Bruun)

Hvis der er en ting, som du skal huske at shoppe i august, så er det danske grøntsager.

I juni og juli vælter vi os i nye kartofler, rabarber og de danske jordbær, men selvom jordbærsæsonen er ved at være slut, så er gourmetfesten er altså ikke ovre endnu.

Her i august kan du nemlig finde et væld af danske lækkerier i selv de mest skrabede supermarkeder. Lækkerier som for eksempel danske majs og auberginer, som vi normalt må importere fra varmere lande, men som lige netop nu er modne i Danmark.

Det betyder, at du ofte får friskere og mere velsmagende frugt og grønt til prisen, hvis du køber dansk.

Ude i naturen gemmer der sig også en verden af gratis gourmetoplevelser. Svampene begynder så småt at titte frem, for ikke at tale om et super delikat bær, som oven i købet er let at finde.

Vi har samlet en liste over nogle af august måneds bedste danske delikatesser:

1

Majs

(Foto: © Adonyi Gábor, Pexels)

Juli måned var ikke just en grillmåned, så her i august er det på sin plads at tage revanche med engangsgrill, tændvæske og de traditionsbundne forkullede pølser.

Når vi griller, har vi en tendens til at spise mere kød, end vi plejer. Skulle du være typen, der gerne vil begrænse kødforbruget lidt, så er majs geniale, og her kan du læse, hvordan du griller dem.

De mætter nemlig ret så meget, de er nemme at håndtere, og så er de billige!

Lige nu kan du købe friske danske majskolber for under en tier i de fleste supermarkeder, men du skal skynde dig, for før du får set dig om, er de ikke længere i sæson.

Tip: Hvis ikke du ejer en grill, kan du selvfølgelig også altid koge majskolberne. Befri dem fra tråde og dækblade, sæt en stor gryde med letsaltet vand i kog og kog dem i syv til otte minutter. Hvis din gryde ikke er stor nok til de hele majs, kan du sagtens skære dem over.

2

Aubergine

(Foto: © Amber Engle, Unsplash.com)

Mange anser nok auberginen for at være en grøntsag, men i virkeligheden er den et bær. Den er dog ikke som bær er flest, for spiser du den i rå form, smager den temmelig elendigt.

Der er nemlig det med auberginer, at de helst skal have følgeskab af olie og krydderier, og derefter steges, grilles eller bages, for at de smager godt.

Til gengæld er de ret nemme at tilberede, og du kan hurtigt få skabt dig en fyldig vegetarret, der får dig til at glemme alt om kød. Tjek for eksempel denne opskrift på grillet aubergine eller Adam Prices version af klassisk mousaka.

Auberginer er ofte noget, vi får fra Sydeuropa, men lige nu er der danske versioner på hylderne. Du kan også bruge den i alt fra pastaretter, salater, gryderetter og dips.

Prøv for eksempel at bage dem og blend kødet til den mellemøstlige vinderdip babaganoush, som ligesom hummus er god til grøntsagsstænger eller tilbehør til grillmad.

Tip: Når du opbevarer dine auberginer, så sørg for, at de ikke kommer i kontakt med æbler og tomater, så holder de sig nemlig længere.

3

Brombær

(Foto: © Monika Grabkowska, Unsplash.com)

Nu hvor hindbærsæsonen er på retur, er det så småt ved at være tid til at høste et andet genialt bær: Brombærret.

Vilde brombær findes overalt i skove, i krat og hegn fra juli og af og til helt ind i oktober. Der er dog flest brombær i august og september, og der findes mange forskellige arter.

Brombærbuske er fuld af torne, så hvis du skal på rov, så tag tøj på, der dækker din krop og eventuelt et par handsker.

Heldigvis er det besværet værd, for mange brombær kan blive ret så store, så du kan hurtigt fylde en kurv. De er i øvrigt fulde af vitaminer og geniale i smoothies, tærter og i denne nemme hjemmelavede brombærmarmelade.

Tip: Det er bedst at plukke brombær i tørvejr. Hvis bærrene er våde, splatter de nemlig let ud.

4

Fennikel

(© Pixabay/Pexels.com)

Fennikel er et genialt 'lifehack', hvis man er typen, der lidt for ofte laver sin salat på autopilot. Den lysegrønne knold er nemlig dejlig sprød og smager lidt lakrids-agtigt, og netop derfor kan den opgradere den mest kedelige kålsalat.

Fennikel passer godt sammen med søde elementer som for eksempel melon, æbler eller pære. Top gerne salaten med din yndlingsost, for fennikel passer til både alt fra parmesan, blåskimmelost og feta.

Du kan også tilberede den som italienerne og bage din fennikel med ost ovenpå. Se hvordan du gør her.

Tip: Skær din fennikel helt tyndt ud og læg skiverne i en skål med isvand. Så får du en knasende snack, som bliver endnu bedre af et skvæt citron.

5

Jomfruhummer

(Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

For mange svenskere er august en helt særlig måned. Krebsesæsonen begynder nemlig, og det betyder, at man må begynde at fange krebs i de svenske indsøer - hvis man altså har fisketegn.

I Danmark er krebsefiskeri ikke en lige så stor ting. Til gengæld har vi jomfruhummerne i vores farvande, og lige nu er de i sæson. Jomfruhummer er en form for minihummer med en mild og elegant smag, som gør den til en eftertragtet råvare hos mange kokke.

Selvom du ikke er den store fiskespiser, så er de altså værd at prøve kræfter med. Jomfruhummere er nemlig nemme at tilberede. Når du først har renset dem, skal de ikke have mere end fem minutter på grillen eller i ovnen.

Tip: Friske jomfruhummere kan være en dyr affære, men køber du dem på frost i supermarkedets køledisk, kan du være heldig at finde dem til en virkelig god pris.