Savner du også disse 10 forsvundne klassikere fra 80'er-køkkenet?

Lørdagskylling, millionbøf og bananasplit storhittede i pangfarvernes årti.

Der var smækfyldt med e-numre i 80’er-køkkenet, og samtidig levede de gamle dyder videre fra tidligere årtier.

I 80’erne var mad-moden nemlig på vej i to forskellige retninger.

- Mormormad såsom karbonader og hjerter i flødesovs var et hit, og samtidig skulle madlavningen i 80’erne gå lynende stærkt, fordi både mor og far for alvor var kommet på arbejdsmarkedet.

Det fortæller Bettina Buhl, madhistoriker og museumsinspektør ved Det grønne museum.

Færdigretter som 'lørdagskyllingen' var det nye, og macaroni, ris og hakkekød var en stor succes i madlavningen. Det skulle være nemt og billigt.

I dag vil vi kende de dyr, vi spiser

En masseproduceret kylling ville aldrig blive allemandseje i dagens Danmark.

I dag er vi nemlig hoppet over i den anden grøft, langt væk fra det industrielle, og vi vil i stedet vide, hvor vores mad kommer fra, siger madhistorikeren:

- Vi vil kende den ko, vi spiser, være en del af hele kyllingens opvækst og vide, hvad det er for nogle e-numre, der er i vores mad. Det forholdt man sig ikke ret meget til i 80’erne.

Det betyder dog ikke, at 80’er-maden har fortjent at ryge i glemmebogen.

Her får du 10 forsvundne klassikere fra 80’ernes køkken. Måske det er tid til, at de bliver moderne igen?

Millionbøf - masser af billigt hakkekød

(Foto: © (Foto: Colourbox.com), (c) DR)

- Millionbøf er lig med 80’erne, siger Bettina Buhl.

-I 80’erne begyndte man at kunne få billigt hakkekød i store portioner, som kunne fryses ned, og derfor var alt med hakkekød en favorit.

Millionbøf består af oksekød, som under svitsningen deles i en masse små stykker. Retten indeholdt sjældent flere grøntsager end løg, og den kunne spises med både ris, pasta og kartofler.

Millionbøf hørte derfor perfekt ind under 80’er-mantraet ‘nemt og billigt’.

Den ovnklare og sprøde lørdagskylling

(© (c) DR)

De fleste, som levede i 80’erne, husker lørdagskyllingen, som var en masseproduktion af kyllingestege.

- Man kunne få kylling helt uden selv at røre ved dyret, griner Bettina Buhl.

- Det var et stort hit i 80’erne, hvor man red på en industribølge. Det var fedt at spise det samme som alle andre, da man helst ikke skulle skille sig for meget ud - heller ikke når det kom til maden.

En minestronesuppe slår aldrig fejl

(Foto: © (Foto: Colourbox.com), (c) DR)

- Supper i alle afskygninger var også rigtig 80’er-mad, siger Bettina Buhl.

Især minestronesuppen var et hit – både hjemmelavet og som færdiglavet produkt.

80’erne var nemlig årtiet for færdigkøbte retter lige til at spise – ligesom lørdagskyllingen. Nemmere bliver det altså ikke.

Flødekartofler og hasselback kartofler

(Foto: © (Foto: Colourbox.com), (c) DR)

- Kartoflen får mange forskellige iklædninger i løbet af 80’erne, fortæller Bettina Buhl.

Blandt favoritterne var de cremede flødekartofler og de sprøde hasselback kartofler.

- På trods af den forholdsvis ringe økonomi, var det alligevel i 80’erne, at flere begyndte at invitere på middage frem for blot en kop eftermiddagskaffe. Og til de middage blev der tit serveret kartofler i en eller anden afskygning.

Få en opskrift på flødekartofler her.

En mørbrad bagt i butterdej - mmh!

(Foto: © Maria Warnke Nørregaard, (c) DR)

Hasselback kartofler var fantastisk tilbehør til en lækker indbagt mørbrad.

- Indbagt mørbrad var en klassiker, som ofte blev serveret, når maden skulle være lidt finere, siger Bettina Buhl.

Retten blev blandt andet populær, fordi der var en opskrift på den i de pjecer, som Karolines Køkken begyndte at omdele i husstandene fra 1980 og frem.

Karolines Køkken-retterne blev i de år allemandseje i Danmark.

Du kan finde en opskrift på indbagt mørbrad her.

Hjerter i flødesovs

(Foto: © (Foto: Colourbox.com), (c) DR)

- Vi svømmede ikke ligefrem i penge i 80’erne, fortæller Bettina Buhl.

Netop derfor var det populært at spise billige råvarer som lever og hjerte, og retten hjerter i flødesovs stod tit på bordet i mange 80’er-hjem.

Den ultimative isdessert: En bananasplit

(© (c) DR/Scanpix)

- Det var bare rigtig smart i 80’erne med bananasplit, siger Bettina Buhl.

En banan, industri-is og knust pålægschokolade: Så var årtiets favoritdessert serveret.

Du kan selv lave bananasplit ved hjælp af denne opskrift.

Ungarsk gullasch

(© DR)

Ungarsk gullasch med ris er endnu en 80’er-klassiker, som har kød som sin primære råvare - her dog i tern frem for hakkekød.

Den ungarske gullasch indeholder dog lidt flere grøntsager end millionbøffen.

Prøv Adam Prices ungarske gullasch her.

Nemt og billigt mormormad: Karbonader

(© (c) DR)

Igen: Masser af billigt hakkekød. Også derfor var karbonader et stort hit blandt danskerne i 80’erne.

Og med grønærter og kogte gulerødder til havde du en perfekt aftensmad.

Få opskriften på Adam Aamanns karbonader lige her.

Den brune, den hvide og den lyserøde: Trefarvet is

(Foto: © (Foto: Colourbox.com), (c) DR)

Der blev spist rigelige mængder trefarvet is. Som flere af de andre retter var det nemt, billigt og industrielt fremstillet.

Og hvem har ikke på et tidspunkt været en del af diskussionen: ‘Hvilken farve kan du bedst lide?’.

https://www.qzzr.com/c/poll/dFk0bqki2Z8ZcA888B-zyCxcA7a

(Fotos: Scanpix / Colourbox / DR)